9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

Hafta bitmeden

Bu hafta birbirinden renkli kültür sanat etkinlikleri sizleri bekliyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki konser, sergi, bale ve çocuk programlarını derledik. Sıcak havaların tadını çıkarmak isteyenler, ajandamıza göz atabilirsiniz.

MERVE YILMAZ ORUÇ7 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hafta bitmeden

İSTANBUL’DA DENİZ SEFASI

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisi kapsamında, Yeşilçam filmlerinden derlenen plaj sahnelerini galerisinde izleyiciyle buluşturuyor. Seçki, 1951’den 1967’ye uzanan süreçte İstanbul’un plajlarına ve plaj kültürüne dair önemli ipuçları sunuyor. Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde sergilenen projenin küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak üstleniyor. Sergi; fotoğraf, dergi, karikatür ve kitap gibi orijinal malzemeleri izleyiciyle buluşturuyor. Sergi, 26 Ağustos’a kadar pazar günleri hariç her gün ücretsiz gezilebilir.

DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILARLA CAZ FIRTINASI

25. İstanbul Caz Festivali devam ediyor. Bugün, İngiliz cazının büyük keşiflerinden Zara McFarlane, KüçükÇiftlik Bahçe’de 20.30’da gecenin açılışını yapacak. Ardından BADBADNOTGOOD sahnede olacak. Piyano üstadı Omar Sosa ile Yilian Cañizares 9 Temmuz 21.00’da Esma Sultan Yalısı’nda aynı sahneyi paylaşacak. Dilara Sakpınar, Lara Di Lara projesiyle 10 Temmuz 19.30’da KüçükÇiftlik Park’ta olacak. Akabinde Nick Cave, efsanevi grubu The Bad Seeds ile 21.30’da sahne olacak. Zorlu PSM Drama Sahnesi 11 Temmuz 19.00’da Julian Lage Trio’yu, 21.30’da ise The Fred Hersch Trio’yu sahnesinde ağırlayacak. Caro Emerald, 12 Temmuz 21.45’te Zorlu PSM’de hayranlarıyla buluşacak. Elektronik müzik ikilisi Knower, 13 Temmuz 22.45’te Beykoz Kundura’da sahnede olacak.

TIP FESTİVALİ KONSERLERLE DEVAM EDİYOR 

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 19.su yapılan Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, bugün ve yarın da devam edecek. Bugün; 10.00 ve 17.00 arasında Sağlık Tarihi ve Müzeciliği Sempozyumu Yenikapı Mevlevihanesi’nde düzenlenecek. 12.00, 14.00 ve 16.00’da Nurdan Yeğin ile Abeslang Yapboz, 14.00’da Semra Özdal ile Koku Kutusu ve 16.00’da Betül İslamoğlu ile Bağırsak Florası programları Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleşecek. 14.00’da Zeytinburnu Kültür Gezisi, 18.30’da Çocuk programı: Akrobasi Gösterimi ve 20.30’daki Esat Kabaklı konseri Merkez Efendi Camii yanındaki festival alanında yapılacak. Oya İşboğa, Nağmedâr Dinletiler ile 18.30’da Merkezefendi Dârulkurrâsı’nda olacak. Yarın; 12.00, 14.00, 16.00’da Nurdan Yeğin ile Doğal Oyun Hamuru, 14.00’da Sercan Türkmen ile Biyolojik veya Entomolojik Gözlem, 16.00’da Habibe Belgin Yılmaz ile Şifalı Tuzlar programları Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde düzenlenecek. 14.00’da Zeytinburnu Kültür Gezisi,  18.30’da Çocuk Oyunu: Orta Oyunu Tuzsuz Deli Bekir ve 20.30’da Orhan Hakalmaz konseri Merkez Efendi Camii yanındaki festival alanında yapılacak. Osman Aslan, Nağmedâr Dinletiler ile 18.30’da Merkezefendi Dârulkurrâsı’nda olacak. 

TÜRKİYE VE ORTADOĞU’NUN KÜLTÜREL BAĞI: ALWALİ

Türkiye ve Ortadoğu arasında kılavuz olma misyonu üstlenen Alwali, iki coğrafya arasındaki kültürel anlamdaki eksikliği gidermek amacıyla yayın hayatına başladı. Bu anlamda Türkiye’den Ortadoğu’ya yayın yapan ilk Arapça gezi, yaşam ve ekonomi dergisi olarak 100 bin baskıyla 20 ülkede okurlarıyla buluşuyor. Türk ve Arap ilişkilerinde yeni bir pencere açmak, yeni bir platform oluşturmak amacıyla yolan çıkan derginin mutfağında alanında uzman 30 kişilik bir ekip çalışıyor. Alanında ilk olma özelliği taşıyan Alwali sadece basılı mecrada değil internet sitesi, tablet ve telefon uygulamalarıyla insan gözünün görebileceği tüm ekranlarda Arapça ve Türkçe olarak yer alıyor. San 360 Medya bünyesinde çıkan derginin İmtiyaz Sahibi Necmettin Sancak. Genel Yayın Yönetmenliği görevini ise  Muhammed Arif İncegül üstleniyor. 

VODAFONE PARK’TA SHAKİRA RÜZGARI

Dünyaca ünlü sanatçı Shakira, “El Dorado Dünya Turnesi” kapsamında 11 Temmuz Çarşamba günü İstanbul’a geliyor. “Waka Waka”, “Whenever Wherever”, “Loca” gibi hitleri ile müzik listelerinde her zaman yer bulan, 2017’de çıkardığı 11. albümü “El Dorado” ile inanılmaz bir başarıya ulaşan Grammy ödüllü Kolombiya’lı superstar, muhteşem sahne şovlarıyla Vodafone Park’ta olacak. Konser, 21.00’da başlayacak.

SÜPERSTAR AÇIKHAVADA 

Ajda Pekkan, 9 Temmuz Pazartesi günü Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava sahnesine konuk oluyor. Süperstar, sevilen şarkıları ile 21.00’de hayranlarının karşısında olacak. Biletleri Biletix’den temin edebilirsiniz. Bu konser kaçmaz.. 

GÜLŞEN BODRUM’DA

Türk pop müziğinin önemli isimlerinden Gülşen, 13 Temmuz Cuma günü  Bodrum Antik Tiyatro’sunda hayranlarıyla buluşacak. Sevilen şarkılarını seslendirecek olan sanatçı, 21.15’te sahnede olacak.

KUĞU GÖLÜ ZORLU’DA

Tchaikovsky’nin ilk bale eseri Kuğu Gölü, Royal Opera House’un çarpıcı yorumunun gösterimi, Liam Scarlett’ın kareografisi ve John Mcfarlane’nın tasarımları ile 30 yıldan sonra yeni prodüksiyonuyla ilk defa Zorlu PSM Amfi’de izleyicilerle buluşacak. Yalnızca bale tarihinin değil, popüler kültürün de vazgeçilmez bir parçası haline gelen eser; Prens Siegfied’in avlanırken karşılaştığı kuğulardan birinin güzel bir kadına dönüştüğü bir hikayeyi aktarıyor. Gösteri, 9 Temmuz Pazartesi günü 20.00’de başlayacak. Etkinlik, ücretsiz.

EYÜPSULTAN YAZ OKULLARI BAŞLADI 

Yorucu ve stresli bir yıl geçiren öğrenciler, Eyüpsultan Belediyesi tarafından hazırlanan etkinliklerle eğlenceli ve keyifli bir tatil geçirerek kendilerini geliştirecekler. Bu yıl yaz okulları Gençlik Merkezleri, Ali Kuşçu Uzay Evi Astronomi Yaz Okulu, Simurg Dil Evi İngilizce Yaz Okulu ve Yaz Spor Okulları şeklinde düzenlenecek. Öğrenciler, sportif değerler eğitimi, eğitsel oyunlar, sanat ve beceri atölyelerinin yanı sıra futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme, satranç, mini golf, okçuluk, atletizm, güreş, gibi  farklı branşta eğitim alacak.

PERA’DAN ÇOCUKLARA ÖZEL ATÖLYELER

Pera Müzesi, çocukları yaza özel yaratıcı atölyeler ile buluşturuyor. Pera Müzesi, yaz etkinlikleri kapsamında, 4-12 yaş aralığındaki çocuklara özel tasarlanan on bir farklı atölye sunuyor. Bugün başlayacak atölyeler 4 Ağustos’ kadar devam edecek. Atölyelerde çocuklar, organik ve geri dönüştürülen malzemeler, pleksi, porselen ve renkli kartonlar kullanarak çeşitli objeler üretecek. 

YÜREĞİ ETKİLEYEN HAKLI GÜÇ: TUTKU

Akbank Sanat ve Resim ve Heykel Müzeleri Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Akbank 36. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması” sonucunda seçilen sanatçıların eserleri “Yüreği Etkileyen Haklı Güç: Tutku” temasıyla sergileniyor. Fotoğraf, resim ve video gibi farklı alanlarda eserlerin yer aldığı sergide; Atilla Galip Pınar, Berna Dolmacı, Hasan Mert Öz, Levent Yıldız, Ayşe Nilden Aksoy, Batuhan Keskiner, Berkay Yaşar, Gül Akpınar, Gülçin Karaca, Hatice Artüz, Kaan Fıçıcı, Meltem Begiç, Mert Acar, Merve Vural, Nur Pınar Özen, Oğulcan Sürmeli, Seher Uysal ve Zeynep Kaynar’ın çalışmaları yer alıyor. Sergiyi, 28 Temmuz’a kadar gezebilirsiniz.

KAMP ZAMANI

Üç aylık tatil zili, 5-17 yaş arasındaki 16 milyon çocuk için aynı anda çaldı. Geleceğin Yıldızları, 16 farklı kamp seçeneği ile yaz tatilini benzersiz kılarak gençlere unutamayacakları bir deneyim sunuyor. Uluslararası Gençlik Kampı, 20 farklı ülkeden kampçı ve eğitmene ev sahipliği yaparak, gençlere vize almadan dünya ile tanışma fırsatı sağlayacak. S.T.E.M Kampı’nda bilime meraklı 9-12 yaş arası çocuklara güncel teknolojiler öğretilecek. Film Kampı ile  Geleceğin Yıldızları, hayallerini beyaz perdeye yansıtabilecek. Sinemanın her şeyden önce bir ekip işi olduğunu kavrayacak kampçılar Uludağ’ın doğal film setlerinde 2 hafta boyunca kamp yapacak.

MECAZIN MURÇLARI

Suriye’deki iç savaşta başta annesi olmak üzere birçok yakınını kaybeden Suriyeli heykeltıraş Akram Saffan, Mardin’de sergi açtı. Akram Saffan, savaşta kaybettiği annesini, Suriye halkının yaşadığı acıyı,  hüznü ve savaşın soğuk yüzünü yansıttığı heykellerini, “Mecazın Murçları” ismiyle Mardin Müzesi Sanat Galerisi’nde sergiliyor. Geçen hafta açılan sergiyi 13 Temmuz Cuma gününe kadar ziyaret edebilirsiniz.