26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kelt rüyası Hallstatt

Yüksek dağlar, büyük bir göl ve gölün kenarında çok sevimli, masal gibi bir köy. Salzburg’a 70 kilometre uzaklıktaki Hallstatt, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

17 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kelt rüyası Hallstatt

Avusturya Salzkammergut Göller Bölgesi’nde Salzburg ve Graz şehirleri arasında yer alan Hallstatt Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden. Nefes kesen manzarasıyla ünlü Hallstatt doğal güzelliği yanı sıra 7000 yıla varan geçmişi ile de tarihi yönü olan bir köy. Hallstatt, M.Ö. 12’nci yüzyıldan yani Geç Bronz Çağı’ndan, M.Ö. 6-8’inci yüzyıllara değin Erken Demir Çağı’na kadar neredeyse bütün Avrupa’yı etkisi altına alan bir Kelt (Celt) kültürüne de adını veriyor. Hallstatt kültürü olarak adı geçen bu kültür, Batı ve Doğu Hallstatt alanları olarak adlandırılan farklı coğrafi bölgelere ayrılıyor. Bugünkü Fransa’dan İspanya ve Portekiz’e İsviçre’den İtalya’ya Almanya ve Avusturya’dan Macaristan, Hırvatistan ve Sırbistan’a kadar uzanıyor. Bu tarihi ve muhteşem köy günümüzde aynı zamanda popüler bir turistik merkez.

ÇİNLİLER 980 MİLYON DOLARA KOPYALADI

Tüm güzelliğine karşın öylesine küçük ki, belki de tamamını yarım saatte yürüyerek gezmek mümkün. 2001 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımına göre nüfusu sadece 946. UNESCO, 1997 yılında Hallstatt’ı Dünya Kültür Mirası listesine aldı. Dünyanın bilinen ilk tuz madeni olmasının yanı sıra, dünyadaki ilk boru hattı da Hallstatt’ta inşâ edildi. 1595 yılında 13 bin ağacın oyulması ile inşâ edilen bu boru hattı vasıtasıyla, çıkarılan tuz 40 km uzaklıktaki Ebensee’ye aktarılmaya başlandı. Hallstatt’ın en ilginç özelliklerinden biri de mezarlıkları. Köyde mezarlık için kullanılabilecek alan sınırlı olduğu için her 10 yılda bir mezarlar kazılarak buradaki kafatasları ve kemikler bir tür müzeye kaldırılıyor. Bu kafataslarının sahiplerinin adları, meslekleri ve ölüm tarihleri de özenle işleniyor. İşte güzelliği karşısında Çinlilerin dayanamayıp 980  milyon dolara ahtesini inşâ ettiği Hallstatt...

7000 yıla yakın geçmişi olan Hallstatt’ı yarım saatte yürüyerek gezmek mümkün.

NASIL GİDİLİR?

Masalsı köye Salzburg şehir merkezinden ulaşmak için Salzburg Haubtbahnof tren istasyonunun hemen önünden kalkan otobüs ile 1,5 saat sürecek olan doğa yolculuğu ile gidebilirsiniz. Son durak olan Bad Ischl tren istasyonunda inip oradan da tren ile 20 dakikalık kısa bir seyahat ile Hallstatt tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Hallstatt tren istasyonundan da küçük vapur tarzı ulaşım aracı ile, 10 dakikalık rüya gibi bir yolculuk ile Hallstatt kasabasına geçebilirsiniz. Salzburg’dan  Hallstatt’a gidiş-dönüş toplamda 34 Euro’yu buluyor. Hallstatt Köyü’ne Viyana veya diğer büyük şehirlerden ulaşmak için tren hatlarını kullanmak gerekiyor.

NEREDE KALINIR

Hallstatt ve Obertraun bölgesinde çok sayıda otel mevcut. Her bütçeye uygun olacak şekilde 30 Euro ile 100 Euro arasında değişen fiyatlarla otel rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Köyü içinizi ısıtacak mükemmel doğası eşliğinde iki-üç saat gibi kısa bir sürede karış karış gezebilirsiniz. Göl kenarında kuğuları ve manzarayı izleyip kahvenizi yudumlayabilir, ara sokaklarında Avusturya mimarisinin en güzel örneklerinden evlerin arasında gezerken kendinizi huzur içinde hissedebilirsiniz.

TUZ MADENLERİ

Salzburg ve Hallstatt bölgesi tuz madenleriyle ünlü. Eğer zamanınız kısıtlı değil ise, uğrayıp birkaç saatinizi harcayabilirsiniz.

GÖZLEM ODASI

Skywalk’a, kasabanın merkezinden finiküler ile rahatça ulaşabilirsiniz. Gözlem noktası olarak geçen bu köy ve çevreleyen dağları 350 metre yukarıdan panoramik bir şekilde kuş bakışı görme imkanı sunuyor.

KATOLİK KİLİSESİ

Tarihi 12’nci yüzyıla kadar dayanan kilise, 2000 yılında yenilenmiş. Katolik kilisesindeki 1200 adet kafatasından oluşan kafatası mezarlığı sergileniyor.

EVANGELICAL KİLİSESİ

Hallstatt’ın fotoğraflarda görünen meşhur kilise köyün hemen girişinde buliniyor. 1785 yılında ibadet merkezi olarak açılan ibadethane, İmparator 1. Franz Joseph’in talimatıyla tüm evanjeliklere dini ve siyasi yaşamda vatandaşlık ve eşitlik hakkı verildikten1863 yılında kiliseye dönüştürülmüş.

MARKET SQUARE

Köyün meydanında bulunan bu meydanda cafe ve restoranlar ile birkaç mağaza bulunuyor. Bu mağazalardan hediyelik eşya alabilirsiniz.

NE ALINIR?

Olağaüstü göl manzarasına nazır Hallstatt’ın merkezinde alışveriş yapabileceğiniz ya da hediyelik eşya bulabileceğiniz birçok dükkan var. Alışveriş dükkanlarındaki fiyatlar aynı, yani beğendiğiniz bir ürünü daha ucuza almak mümkün değil. Şehrin etrafında tuz madenleri olduğundan dolayı boyutuna göre fiyatı 5-25 Euro arasında değişen değişik şekillerdeki tuzluklardan alabilirsiniz. Eğer kasabayı simgeleyen bir magnet almak isterseniz fiyatlar 3 Euro civarındadır.