26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kur’an’da adı geçen yiyecekler ve faydaları

Kur’an’da bazı gıda maddeleriyle birlikte bazı meyvelerin adı da zikrediliyor. Bunlardan hurma, bal, sirke ve zeytin en çok bilineni. Bakın bu besinlerin bize sağladığı faydalar neler...

Murat Topoğlu17 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kur’an’da adı geçen yiyecekler ve faydaları

Görebildiğimiz kadarıyla, Kur’ân-ı Kerîm’de pek çok besin maddesi değişik âyet-i kerimelerde özel isimleriyle geçmektedir. Acur, ayva, bal, balık, buğday, çimen, et, ekmek, hardal, hurma, incir, kabak, kafur, kudret helvası, kiraz, mercimek, misk, muz, nar, reyhan, sarımsak, sirke, soğan, su, süt, üzüm, yonca, zencefil, zeytin veya zeytinyağı. Bugün bu özel gıdalar içinde insan sağlığında müthiş etkiye sahip 4 özel besinin bazı yararlarından bahsedeceğim.

BAL

Antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olan bal, pek çok hastalığa çare. Yaraların üzerine sürüldüğünde deriyi iyileştiriyor, bir tatlı kaşığı yemek gribi önlüyor, zeytinyağıyla karıştırıldığında saçları gürleştiriyor. 

- Fruktoz ve glikoz gibi doğal şekerler içerir.

- Magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, iyot, çinko, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi minerallerden zengindir.

- B1, B2, B3, B5, B6 C vitaminleri vardır.

- Bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

- Hızlı bir enerji kaynağıdır. Ilık su ile karıştırılıp içildiğinde 7 dakika da kana karışır. Bu da beynin çalışmasını hızlandırır.

- Kan yapar.

- Bakteri, maya ve küfü engeller.

- Vücut direncini artırır.

- Antioksidandır.

- Yaraların üzerine sürüldüğünde deriyi oluşturan epitelyum dokusunun gelişimini hızlandırır. Dokuda oksijenli su oluşturarak mikropların üremesini önler. Böcek sokmaları, deri kesiklerinde, egzamada ve yanıklarda etkilidir. 

- Yeni kılcal damarların oluşumunu artırır.

- Tarçın ve su ile karıştırılıp ağrıyan yere sürülünce ağrıyı keser. Bu karışım zeytinyağı ile karıştırılırsa saç dökülmesini durdurur.

- Bir tatlı kaşığı bal yarım çay kaşığı tarçın karıştırılır günde 3 defa yenirse gribi bertaraf eder. Ayrıca 2 kaşık bal, 4 kaşık limon suyu ve az bir tuz karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz enfeksiyonunu azaltır.

. 2 kaşık bal, 3 tatlı kaşığı toz tarçın demlenmiş çay içinde eritilerek içildiğinde kolesterolü düşürür.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı kalp damarlarını korur ve besler. Kolesterolü düşürür. Antioksidandır. Damar sertleşmesini önleyen Polifenol sızma zeytinyağında vardır. Mide kanserine yakalanma oranını düşürür. Göğüs, deri, barsak ve rahim kanserlerini yakalanma oranını düşürür.  Anne sütünü artırır. ADEK vitamini içermektedir. Oleik asit tekli doymamış yağ asididir. Bunun kanseri önlediği ispatlanmıştır. Barsak ve solunum sistemlerinde bakteri oluşumunu önler. Ülser oluşumunu engeller.

HURMA

Meryem suresinde adı geçen hurmanın gece körlüğünün tedavisinden kolay doğuma, kanserden kanamaları durdurmalara  kadar ilaç olmadığı bir şey yok.

- Pankreasta insülin salgılanmasını sağlayarak şeker dengesini düzenler.

- Doğumun kolay olmasını sağlar. (Meryem suresi)

- Loğusalıkta süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünün artışını sağlar (Meryem Suresi). 

-  Glukoz yoktur.

- İçinde A, C, Beta karoten, B1, B2, B3, B6, B9 B12 K vitaminleri bulunur.

- Tavukkarası olarak da bilinen gece körlüğünü önler. Aynı zamanda ağız ve akciğer hastalıklarında oldukça etkilidir.

- Betakaroten (Pro vitamin A) Doğada natürel olarak bulunan A vitamininin ilk formatıdır. Bu vitamin Vücudumuzdaki DNA, hücre zarı ve protein yapısını destekler. Dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarının oluşumun engeller. Sperm oluşumunu destekler.

-Zeaksantin maddesi de yaşlılığa bağlı kas erimesini önler. Vücuttaki kas kaybını önler.

-İdrar söktürüçüdür. Dolayısıyla ödem oluşumunu engeller.

- Pitosin maddesi adet sancılarına çok iyi gelir.

- Kabızlığın (konstipasyonun ) birebir ilacıdır. Kötü kolesterol olan LDL’yi düşürür. Barsak kanserine nedeni biyo kimyasal maddeleri azaltır.

- Tanin maddesi iltihabı ve kanamaları önler.

- Diş eti ve diş sağlığı açısından önemlidir.

- Hurmadaki demir kandaki hemoglobini artırır.

- Kalp atış hızını ve tansiyonu düzenler.

- Kemik erimesini önler.

- Zayıflamaya yardımcıdır.

- Acıkma ve tatlı ihtiyacında 10 leblebi 2 hurmayla beraber yenilip üstüne bir bardak su içilir. Bu sayede 2-3 saat boyunca açlığınızı hissetmezsiniz.

SİRKE

- Sindirimi ve metabolizmayı hızlandırır. İnce bağırsağı temizler. Gargara yapılırsa enfeksiyonların gelişmesini önler. Günde 2 defa 2 ay boyunca baştaki saçlı deriye para şeklinde açılmış saç dökülmelerinde çok etkilidir. Uykusuzluk için yarım çay kaşığı elma sirkesi 2 çay kaşığı bal bir bardak ılık suda eritilip içilirse uyumaya yardımcı olur. Günde 3 defa yemeklerden sonra 1 tatlı kaşığı içilirse zayıflatır.