26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Metropol insanını koruyan şifa kaynakları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gözde Serin, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri şöyle sıraladı:

20 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Metropol insanını koruyan şifa kaynakları

Her gün: Sarımsak ve soğan  

Soğan ve sarımsak antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur. İngiltere’de yapılan araştırmalar 12 hafta boyunca sarımsak özütü verilen kişilerin soğuk algınlığı riskinin düşük olduğunu kanıtladı. 

Haftada en az bir gün: Mantar

Kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da bilinen mantarda selenyum minerali bolca bulunur. Ayrıca C vitamini, fosfor, potasyum ve bakırdan zengin olup vitamin ve mineral içeriği açısından çok zengin olduğu görülmektedir. Bu da mantarın; bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede, kalp sağlığını korumada, bazı kanser türlerini önlemede etkin rol oynamasını sağlar.

Günde bir bardak: Kefir

Probiyotikler veya yoğurttaki canlı aktif kültürler, bağırsak ve bağırsak yolları hastalıklarına neden olan mikroplardan uzak tutan sağlıklı bakterilerdir. Yapılan araştırmalar günlük 200 gram yoğurt tüketilmesinin bağışıklığın artırılmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan dolayı günde 1 su bardağı kefir mutlaka tüketilmelidir. Bir bardak günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 10’u, kalsiyum ihtiyacının yüzde 30’unu ve C vitamini ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılar. Kefirdeki B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkı sağlar. Kalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek olduğu için kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önler.

Her öğleden sonra: Nar

Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan nar, tam bir antioksidan deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan vücudumuzu korur. Araştırmalar narın anti-tümör etkisi sayesinde kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Greyfurt, portakal, mandalina, limon, misket limonunu doğru miktarlarda tüketilmelidir. 

Günde beş fincan: Çay  

Bilimsel bir araştırmada 2 hafta boyunca günde 5 fincan siyah çay içen insanların, plasebo sıcak içecek içenlere kıyasla kanlarında 10 kat daha fazla virüsle savaşan interferona sahip oldukları görülmüştür. Bu bağışıklık artışından sorumlu amino asit olan L-theanine, hem siyah hem de yeşil çay-kafeinsiz olanlarında bol miktarda bulunmaktadır. 

Haftada üç gün: Yulaf ve arpa  

Et bağışıklığı destekleyici çinko mineralin başlıca kaynağıdır. Çinko eksikliği, az miktarda et tüketen, özellikle vejetaryenler için en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Çünkü hafif çinko eksikliği bile enfeksiyon riskini artırabilmektedir. D vitamini ve çinko, beyaz kan hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir. Yulaf ve arpa, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan beta-glukan içermektedir. İnsanlarda da bağışıklığı artırır, yara iyileşmesini hızlandırır ve antibiyotiklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Hastalık anında: Zencefil

Zencefil bol miktarda A ve E vitamini içerir. Ayrıca demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, B3, B6 vitamini, potasyum ve bakır bakımından oldukça zengindir. Bu parlak sarı, acı baharat, yıllardır hem osteoartrit hem de romatoid artrit tedavisinde anti-inflamatuar (iltihap önleyici) olarak kullanılır. Modern ve geleneksel tıp bu besini ve baharatını sıkça kullanır. Zengin içeriğiyle birçok hastalığa iyi gelen zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirir. Son araştırmalara göre zencefil kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir ve kronik ağrının azalmasını sağlar.