27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Milli içeçeğimiz çayı bir de böyle deneyin

Sabah kahvaltıda, öğlen yemekten sonra, saat beşte, akşam dizi keyfinde... Keyfi bir bardak çayla özdeşleştirenler için İstanbul bugün müthiş bir etkinliğe sahne oluyor. Tarihi Haydarpaşa Garı’nda düzenlenecek Uluslararası İstanbul Çay Festivali, demleme tekniklerini öğrenip farklı aromaları denemeniz için bir fırsat.

29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Milli içeçeğimiz çayı bir de böyle deneyin

Baharın gelmesi ile birlikte festivallerde başladı. Yemek, moda, film derken festivallere bir yenisi daha eklendi: Çay festivali! Bu yıl ilk kez düzenlenecek Uluslararası İstanbul Çay Festivali, çay tiryakilerini dünyanın farklı aromalarıyla buluşturmayı hedefliyor. Dünya çapında çayın en çok tüketildiği ülke konumunda olmamız  nedeniyle festivalin anlamı şüphesiz hepimiz için büyük. Öte yandan festivalin adresi de etkinliğe ilgiyi artıracak gibi duruyor. Tiryakiler Haydarpaşa Garı’nın tarihi atmosferinde buluşacak, farklı coğrafyalarda yetişen çayın bilinmeyen dünyasını keşfedecek. Ziyaretçiler, her yudumda farklı aromaların tadına bakacak, çay çeşitleri hakkında uzmanlarla sohbet edecek, uygulamalı workshop’lara, yarışmalara konserlere ve eğlence aktivitelerine katılacak.  

McNabola: Festivalin amacı Türk aile kültürü çayın bilinirliğini tüm dünyada artırmak 

Bir yıllık bir araştırmanın sonucunda Çay Festivali’ni ortaya çıkardıklarını söyleyen Marmara Babil Genel Müdür Yardımcısı Meral McNabola “Festivale başlamadan önce çayın sağlık mucizesi olduğunu düşünerek, hem üretici hem de tüketici boyutunun ülkemizde çok ön sıralarda olduğunu düşündük. Çayın birleştirici gücünü ülkemizdeki katılımcılar ve yabancı katılımcılar ile buluşturmak istedik. Hazırlık sürecinde de yerli ve yabancı üreticilerden ve çaya gönül vermiş uzmanlardan destek aldık” diyor. Festival olarak Türk çayının bilinirliğini tüm dünyada artırmayı hedeflediklerini söyleyen McNabola, “Çayı gençlere sevdirmek, Türk aile kültürünün parçası olan çayın birleştirici etkisini vurgulamak, ülke tanıtımına katkıda bulunmak, katılımcıların yeni ürünlerle tanışmasını sağlamak, farklı ülkelerin çay kültürleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amaçlarımızdan bazıları. Ancak en önemlisi toplumsal sevgi ve dostluğun güçlendirilmesi, sosyalleşmesinin arttırılmasını hedefledik” diyor ve ekliyor: Festival katılımcıları Oolong Çayı, matche çayı, yeşil çay, beyaz çay,  Seylan çayları, bitki çayları ve çay karışımları ile elde edilen yeni tatlar gibi pek çok aromayı yerinde deneyimleme fırsatı bulacak.

STANDART DEMLEME DEYİP GEÇMEYİN

Sri Lanka ve Kenya, Hong Kong Chairman of Tea Master Cup International da katılacağı festivalde çay uzmanlarından ilgili konular ile workshoplar, Ayşe Tolga gibi önemli isimlerin konuşması, interaktif yarışmalar, değişik çay tadımları, çayda ve poşetlemede yeni trendler, dünya çay tadımları, çay demleme şekilleri, Hong Kong Chairman of TeaMasters Cup Internatıonal Mr. Ramaz Chanturia’nın sunumu gibi etkinlikler de yer alacak.

DEMLİK BAŞINDA BİR ŞAMPİYON 

Festivale Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Aytül Turan’ın da katıldığını söyleyen McNabola, “Turan, Rize Ticaret Borsası Genel Koordinatörü Hasan Önder’le birlikte hem bugün hem de yarın 11.00-11.30 saatlerinde çay demlemenin tekniklerini ve püf noktalarını anlatacak. Emre Taşkın da ‘Dünya Dilimin Ucunda’ workshopunda, farklı çaylar ile elde edilen farklı lezzetlerin damakta bıraktığı lezzet ve tatlar ile ilgili uygulamalı bir sunum yapacak. Bu sene ilk kez yapılan ve gelenekselleşmesi planlanan festival, iki gün boyunca 10.00-18.00 saatleri arasında çay tutkunlarını bekliyor” diye ekliyor.