27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Orta Çağ masalı:Rothenburg ob der Tauber

Türkçesi, ‘Tauber nehrine bakan kırmızı kale’ anlamındaki Rothenburg ob der Tauber sadece Almanya’nın değil Avrupa’nın en masalsı kentlerinden biri. Rothenburg’a adım attığınız andan itibaren bugüne kadar koruduğu Orta Çağ mimarisi sizi büyüleyecek.

10 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Orta Çağ masalı:Rothenburg ob der Tauber

Almanya’nın Bavyera eyaletinde, iyi korunmuş Orta Çağ eski şehri olan Rothenburg ob der Tauber, zamanın durduğu yer. Almanca da Rot (kırmızı), Burg (kasaba) demek, Rothenburg ob der Tauber in anlamı ise ‘Tauber Nehri’nin üzerindeki Kırmızı Kale’ olarak geçiyor. Rothenburg tarihi bölgeleri, müzeleri, kiliseleri, manastırları ve anıtları ile ünlü. Başta Grimm kardeşler olmak üzere masalcılara, ressam ve müzisyenlere ilham verdiği rivayet edilir. 1070 yılında, ‘Gebsattel’ sahibi dağın tepesine Rothenburg kalesini inşa etti. Staufer Kalesi 1356 yılında ki bir depremle yıkıldı. St. Blaise şapeli ise bugün son kalıntısıdır. 30 Yıl Savaşları’nın sürdüğü 1631 yılında Katolik General Tilly şehri ele geçirmiş yıkmaktan vazgeçmişti. II. Dünya Savaşı’nda, ABD tarihi öneminden dolayı Rothenburg’da top ateşi kullanmadı. Alman Binbaşı Thömmes, ise Adolf Hitler’in verdiği emri göz ardı ederek teslim ederek imhasını engelledi. Böylece Rothenburg Orta Çağ silüetini bozmadı. Rothenburg, çeşitli filmlere, özellikle fantastik yapımlarda yer aldı.1940 yılı yapımı Walt Disney filmi Pinokyo, Rothenburg için esin kaynağı oldu.

ROTHENBURG’A NASIL GİDİLİR

Almanya’da birden fazla Rothenburg var. Dolayısıyla biletinizi Rothenburg ob der Tauber olarak almalısınız. Burası Bavyera eyaletinde, Nürnberg’e 110 km ve Frankfurt’a 180 km uzaklıkta. Nürnberg ve Münih’ten bir (genellikle Hof şehrinden), Frankfurt’tan 2 aktarma ile ulaşılabilir. Tren ve aktarma sevmem diyenler, ortalama 45 Euro’ya günübirlik tur alabilirler.

Rothenburg, Walt Disney filmine ve Pinokyo’ya da ilham kaynağı olmuş bir şehir. Çünkü tarihi silüeti hiç bozulmamış durumda.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Surlardan içeri girince de masal başlıyor zaten. Olduğu gibi korunmuş olan Orta Çağ şehir kapılarından geçebilir veya görkemli kiliselerini ziyaret edebilirsiniz.

- MEYDAN MARKTPLATZ

Belediye binasının ve St. Gerorges çeşmesinin olduğu şehrin merkezi.

- BELEDİYE BİNASI RATHAUS

220 merdiven çıkılarak tepesinde güzel manzara fotoğrafları çekebileceğiniz, Rönesans zamanı tamamlanmış, şehrin en yüksek yeri.

- SUÇ MÜZESİ KRİMİNALMUSEM

Orta Çağ’dan kalan çeşitli işkence aletlerini görebilebilirsiniz.

-ST. JACOB KİLİSESİ ST. JAKOBSKİRCHE

Klosstergasse üzerinde bulunan, Würzburg’lu ünlü heykeltraş Tilman Riemenschneider’ın şaheserini görebileceğiniz kilise.

- OYUNCAK MÜZESİ:

Almanya’nın en büyük özel oyuncak müzesi Hofbronnengasse üzerinde.

- PLONLEIN

Almanya’nın en çok fotoğrafı çekilen yerlerinden biri olan Plönlein’da doğru açıyı yakaladığınızda sol tarafta Siebers kulesini, sağda, aşağıda ise Kobolzeller kapısını görebilirsiniz.

-KATHE WOHLFAHRT

Avrupa’nın en büyük ve tüm yıl açık olan Noel dükkanında, Noel için gerekli olan çok çeşitli şeyler bulunabiliyor.

NE YENİLİR?

Yazın meydanda kurulan alanda Almanya’ya özgü büyük porsiyonlu yiyeceklerin tadına bakmadan dönmeyin.

NEREDE KALINIR?

1698 yılında kurulduğunda bira evi sonra otel olan Altes Brauhaus şehrin en güzel yerlerinden biri. Rothenburg ob der Tauber’de 2 kişilik odalar ortalama 50 euro’dan başlıyor.