26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sanata ve fiyordlara açılan kapı: Alesund

Sonbaharda huzur ve sukuneti arıyor, eşsiz bir manzarada kaybolmayı hayal ediyorsanız rotanızı Norveç’e çevirin. Ülkenin batı kıyısında Art Nouveau mimarisiyle büyüleyen Alesund, kuzeybatı fiyordları ve Alpler’e açılan bir kapı.

24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sanata ve  fiyordlara açılan kapı: Alesund

Dünyanın dantel gibi kıyılarıyla ünlü Norveç’in liman kenti Alesund’a demir attık. Burası huzurun sessizliğin, Jugendstil ve Art Nouveau mimarinin anavatanı. Norveç’in batı kıyılarında yer alan kent, kuzeybatı fiyordlarına ve Alp dağlarına açılan kapı. Belki de bir şehir ancak bu kadar güzel olabilir. Gündüzü ayrı güzel, gecesi ayrı güzel, gün batımı ayrı... Burada şehrin içinde çok fazla insan arayarak kendinizi yormayın. Alesund’un en güzel taraflarından bir tanesi de çok insan kalabalığı olmaması.

ŞEHİR 1904’TE SİL BAŞTAN YENİDEN İNŞA EDİLDİ

Oldukça güzel ve antik bir kent görünümüne sahip olan Aalesund, 20. yüzyılın başlarında bir yangına maruz kalmış ve kentin büyük bir bölümü bu yangın sonucunda yok olmuş. Şehir o zamanların mimari tarzı olan taş ve ateş tuğla ile yeniden inşa edilmiş. Bitkisel süslemeler, zarif dekoratif süslemelerle adeta küllerinden doğmuş. Alesund’daki bugünkü mimari o yıllardan miras. şehir UNESCO’nun koruması altında. Kentin en yüksek noktası olan Aksla Tepesi’nde bulunan ve Alesund’un en eski restoranı olan Fjellstua’ya gidip şehrin muhteşem manzarasını görmeden ayrılmayın. Unutmadan belirtelim bu noktaya füniküler ile yorulmadan çıkabilirsiniz. Öte yandan şehir köprüler ve yer altı tünelleriyle birbirine bağlanmış durumda. Dünyanın en güzel bölgelerinden biri olan Alesund, aynı zamanda zengin balık tüccarlarına ev sahipliği yapıyor. Alesund’un çiçeklerle bezenmiş renkli evleri arasında gezmek size iyi gelecek.

ART NOUVEAU NEDİR?

Türkçe karşılığı yeni sanat anlamına gelen art nouveau akımı, İngiltere’de başlayan ve daha sonra tüm dünyayı etkileyen arts & crafts hareketinin bir uzantısıdır. 1850’ lerde Londra’da düzenlenen bir serginin ardından, Endüstri Devrimi’nin seri üretim eşyalarına bir tepki olarak başladı. Hareketin kuramcısı William Morris’in amacı; neo-gotik ve rokoko tarzı işlemeciliğe sahip çıkarak ‘estetikçilik’  adı altında mimari yozlaşmaya son vermekti. Art Nouveau’da zarif dekoratif süslemeler,  kıvrımların ve bitkisel desenler sıklıkla kullanılır.

NE YENİR

Norveç deniz ürünleri ve patatesiyle ünlü. Başta Atlantik Okyanusu olmak üzere Kuzey Denizi’nden gelen balıklar, ülke mutfağının  sayısız yemeklerinin ana malzemesini oluşturur. Ssomon balığı Norveç yemeklerinin temelini teşkil eder. Sade somon olarak servis edilmekle beraber, çoğunlukla ‘Rokt Laks’ yani füme olarak servis edilir. Bir başka hazırlanış şekli ise ‘Gravlaks’ yani gömülü somon olup balığın tuz, dereotu ve şeker karışımı içine yatırılıp 24 saatlik bir kuru kür uygulanır. Dikkate değer bir diğer Norveç lezzeti de Torrfisk. Tuz ilave etmeden soğuk havada kurutulan balıklar özellikle Alesund restoranlarında karşınıza çıkıyor. Alesund’a gitmişken Salamura Morina Balığı, Ördek Eti ve Somon Füme’nin tadına bakın. Tüm dünyaya balık ihraç eden şehirde ‘bacalao’ çok özel, yerel bir yemek. Tatmadan dönmeyin.

NASIL GİDİLİR?

- İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan Oslo, Amsterdam veya Zürih üzerinden aktarmalı olarak bu güzel şehre varmanız mümkün. Bu şehre ayrıca Cruise turları da uğruyor.

- Şehrin tercih edilen yerlerinden biri Kuzey Avrupa’nın en büyük parkı olma özelliğine sahip olan Atlantik Denizi Parkı. Kent içinden hareket eden otobüslerle ulaşacağınız Tueneset bölgesinde bulunan parkta dalış sporu dahil olmak üzere birçok aktiviteye katılabilirsiniz.

Parkın dışında kentinin diğer güzelliklerini de keşfedin. Alesund Kilisesi, Fjellstua Viewpoint, Jugenstil Müzesi, Sunnmorsalpane, Hike Sukkertoppen the Sugar Top bölgede mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Alnes Lighthouse, Jugendstilsenteret gibi birçok yerde doğa aktiviteleri gerçekleştirebilir, tarihi kalıntıları inceleme şansını yakalayabilirsiniz.

KÜÇÜK BİR HATIRLATMA!

- Kuzey ışıkları için bile sadece ekim ile mart ayları arasında Norveç’e gidilebilir ve burada bu doğa mucizesini izleyip gözlemleyebilirsiniz. Norveç’te kuzey ışıklarının en güzel gözlemlendiği bölgelerden birinin de Alesund olduğunu hatırlatalım. Ayrıca Sunmore Müzesi yalnızca nisan-kasım ayları arasında açık.