26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sedef hastalığı kâbusunuz olmasın

Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan, sedef hastalığı ile mücadelenin acısız ve güvenli yöntemini star Cumartesi’ye anlattı.

Bahar Erdoğan3 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sedef hastalığı kâbusunuz olmasın

Sedef hastalığı, kronik bir deri hastalığı olarak ortaya çıkan ve bulaşıcı olmayan bir hastalık. Bu hastalık en sık dirsek, diz, saçlı deri, el ve ayaklarda keskin sınırlı, pullu, kırmızı, madeni para büyüklüğünde bir deri lezyonları ile karakterize oluyor. Avrupa Şafak Hastanesi’nden Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan, 308 Excimer sisteminin, lokal yerlerde bulunan ve dirençli sedef plakları için mucizevi bir tedavi yöntemi olduğunu söylüyor.

Sedef hastalığında en son tedavi yöntemi nedir?

308 Excimer sistemi en son tedavi yöntemlerimizden. Psoriasis hastalığından muzdarip kişilere, ilaç kullanımı olmadan, birkaç kısa seansta etkili bir şekilde tedavi alternatifi sunuyoruz. Yüksek güç yoğunluğu ve lokal lezyon uygulaması ile 308 Excimer, diz ve dirseklerde, el-ayak, kafa derisinde yer alan lokal ve dirençli sedef plakları için mucizevi bir tedavi seçeneği.

Bu tedavi kimlere ne kadar süreyle uygulanabilir?

Bu sistem, psoriasis ve vitiligo gibi UV duyarlı cilt hastalıkları için uygundur. Sistem aynı zamanda bağışıklık sistemi kaynaklı saç kıran, egzema, alerjik dermatit, geçmeyen kaşıntı gibi diğer cilt hastalıklarında da kullanılabilir. Excimer, yapılandırma etkisine sahip ve hücreleri de normalleştiriyor. Klinik testlerde sadece 8-10 seans sonra dirençli sedef plaklarının bile ciddi ölçüde azaldığı ve tamamen yok olduğu ispatlanmış durumda. Aynı zamanda her yaş grubuna uygulanabiliyor. Özellikle çocuklarda gelişen sedef ve Vitiligo’da yan etkisi olmadığından çok tercih ediliyor.

Bir yan etkisi söz konusu mu?

Bu sistemde sadece lezyonlar üzerine uygulama yapılır. Bu sayede tüm vücudun ışın almasına gerek kalmaz. Sağlıklı cilt ışığına maruz kalmadığı için korunmuş oluyor. Bir de iyileşme süresi gerektirmeyen bu acısız tedavi son derece güvenli ve hiçbir yan etkisi de söz konusu değil. 

Peki ilaç kullanımı tamamen bitiyor mu?

Lezyonların tiplerine ve hastanın ağırlığına göre bir tedavi yöntemi uygulanıyor. Hastalarımız iki buçuk ile üç buçuk ay süresi zarfında sedef hastalığından kurtuluyor. Böylece ilaç kullanımına gerek kalmıyor. Zaten bu iki yıllık süreçte hastalık cilde geri gelmiyorsa hastalarının uzun bir süre sağlıklı yaşamasını sağlıyoruz.

Vitiligo hastalarına müjde

Vitiligo tedavisinde de bu yöntem kullanılıyor doğru mu?

Evet halk arasında ala hastalığı olarak bilinen vitiligo hastalarında da bu cihazı oldukça sık kullanıyoruz. Vitiligo nedeniyle cilt pigmenti kaybının herhangi bir tedavisi olmadığına dair genel olarak yanlış bir algı var. Excimer sistemi, vitiligo tedavisinde minimum yan etki ile en başarılı yaklaşım olduğu akademik çevrelerce de belirtilmekte. Bu uygulama, sadece etkilenmiş alanların tedavisini sağlayarak, hem sağlıklı dokuda yan etki riskini kaldırıyor hem de tedavi süresini ciddi ölçüde azaltıyor.