26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sonbahar temizliğine hazır mısınız?

Evde en çok vakit geçirdiğimiz kış aylarına giriyoruz. Size ev temizliğinde ve düzeninde yardımcı olacak bazı bilgiler hazırladık. İşte sonbahar öncesi evinizde yapmanız gerekenler...

26 Kasım 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sonbahar temizliğine hazır mısınız?

Sonbahar temizliğine başlamadan önce hangi odaları, hangi gün temizleyeceğinize karar verin. Planlamadan sonra evinizde köşe bucak detaylı bir temizlik yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için sonbahar temizliğine genel bir bakış yapacak olursak şunları söyleyebiliriz: Evi ve eşyaları olabildiğince havalandırın. Dışarıda duran mobilya, eşya ve şemsiyelerinizi kış soğuğundan etkilenmemeleri adına temizleyin ve kaldırın. Hatta yüksek doğalgaz faturalarıyla karşılaşmak istemiyorsanız kombi ve kalorifer sistemlerinizi kontrol ettirin.

Mutfak

Mutfak aydınlatmasını, kış mevsimine uygun hale getirin. Çünkü kışın hava erken karardığından ışık yakma ihtiyacınız daha fazla olacaktır. Bu nedenle enerji tasarrufu yapabilmek için, ampullerinizi gözden geçirin. Yine sonbaharı temsil eden sarı, kahverengi ve turuncu renklerdeki tabak takımlarınızı çıkartabilir, masa örtünüzü değiştirebilir, baharatlıklarınızı dekoratif kılıflarla kaplayabilirsiniz.

Yatak odası

Yatak örtülerini ve pikeleri, kış mevsimi için uygun olanlarla değiştirin. Dolabınızdan çıkardığınız yorgan ve battaniyeleri yıkadıktan veya kuru temizlemeye gönderdikten sonra serin. Dolap içinde düzenleme yapın. Kışlıkları çıkartıp yerleştirin. Dolabınızda yer açmak adına, giymediğiniz kıyafetleri ayıklayın. Aynı şekilde, yazlıkları da yıkadıktan sonra kaldırın. Yatak odasında sonbahar temizliği yaparken, mutlaka yatağınızı çekip süpürün ve nemli bir bez ile silin. Yatağınız bazalı ise bazayı havalandırın.

Oturma odası

Oturma odası, evin en çok vakit geçirilen bölümü olduğu için bu mekanın düzenlenmesi ve temizlenmesi, diğer bölümlere oranla daha fazla vakit alacaktır. Hazırlıklara kışlık halılarınızı çıkartarak başlayın. Yazlık halılarınızı ambalajlayıp kaldırın. Eğer bu halıları kullanmaya devam edecekseniz, amonyaklı su ve bir bez yardımı ile halıları silin. Bu yöntem, halıların üzerinde biriken toz ve nemi temizlemeye yardımcı olacaktır. Halıları sildikten sonra, elektrikli süpürge ile süpürün ve böylece halınızın renklerinin daha canlı görünmesini sağlayabilirsiniz. Koltuk ve kanepeleri, nemli bir bez ile silin ve elektrikli süpürge ile süpürün. Kışın koltuklar için kılıf kullanıyorsanız, bunları dolabınızdan çıkarabilirsiniz. Koltuk ve kanepelerinizin üzerinde örtü veya şal kullanıyorsanız, bunları kalınlarıyla değiştirebilirsiniz.

Banyo

Sonbahar mevsimine uygun banyo takımlarınızı çıkarın. Yazın kullandığınız, havlu ve  bornozları, kışlık olanları ile değiştirin. Banyodaki aksesuarları da değiştirmeyi unutmayın. Mum gibi dekor malzemelerinde, elma ve tarçın kokulu olanlarını tercih edebilirsiniz.

Bahçe

Bu mevsimde bahçede yapılacak belli başlı işler; kışlık çiçek fidelerinin ve ilkbaharda açacak olan soğanlı bitkilerin dikimi, gübreleme, çim bakımı ve ara ekimlerdir. Bahçedeki çimlerin bakımına, üzerindeki yaprakları temizlemek ile başlayın. Bu mevsim, çimlendirme için en uygun olan mevsimdir. Mevcut çim alanlarında herhangi bir bozulma var ise ara ekim yapabilirsiniz. Bahçedeki toprağın besin maddesince fakir olduğu düşünüyorsanız, bu mevsimde toprağa rahatlıkla gübre takviyesi yapabilirsiniz. Gübre takviyesi, toprağın bahar mevsimini verimli bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır. Bu mevsimde ekilecek Atatürk çiçeği, açelya ve kamelya gibi kışlık fideler, bahçenin kışı güzel bir şekilde karşılamasını sağlar. Sonbahar mevsiminde ekilen bitkiler için en olumlu nokta, dikilen bitkilerin kışın yağmur ve kar suyu yoluyla doğal olarak sulanacak olmasıdır.