26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tüm dünyada yeni trend... Hoşgörü ve kültür harmonisi

Batılı moda dünyası artık tesettür tasarımlarına kucak açtı. New York Moda Haftası’nda ilk kez tesettür koleksiyonu tanıtıldı. Ancak ünlü moda devleri Orta Doğu’dan ilham almaya çok önceden başlamıştı. Görünen o ki yeni trend hoşgörü ve kültür harmonisi...

Büşra Uğraş24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Tüm dünyada yeni trend... Hoşgörü ve kültür harmonisi

Bilen bilir dünyaca ünlü moda markalarının 2017 ilkbahar-yaz koleksiyonlarını sunduğu New York Moda Haftası’nda bir ilk yaşandı. İlk kez bir tesettür defilesi yapıldı hem de Kurban Bayramı’nda! Endonezyalı Müslüman modacı Anniesa Hasibuan’in D’Jakarta adlı koleksiyonuyla tesettür giysileri podyuma çıktı ve Hasibuan tarihe geçti. Şovda Batılı mankenler çoğunluktaydı. Moda şovunun izleyenleri de podyumdaki mankenler kadar çeşitliydi. Batılılar tasarımları ilgiyle takip etti. Bu durum pek çok yönden olumlu bir gelişme. Neden mi? Dünyanın her yerinde İslamiyet’e karşı ön yargı oluşturulmaya çalışılırken biri, üstelik bir kadın çıktı ve pek çok konuda olduğu gibi giyilebilir sanat ve İslamiyet’in de pekala yan yana gelebileceğini, çok da güzel olabileceğini tüm dünyaya göstermiş oldu!

MODA ÇARK ETTİ

New York gibi bir dünya merkezinde ilk kez Batı’nın yanında Doğu rüzgarı da esti. İslami giyim biçimi batının estetik algısıyla harmanlandı ve bizce çok da iyi oldu! Aslına bakarsanız bu kaynaşma yeni başlamadı. Zaten uzun zamandır dünya devi moda evleri Orta Doğu’dan ilham alıyordu. Uzun elbiseler ve kaftanlar çoktan moda oldu bile! Moda dünyasındaki gelişmelere gelin birlikte göz atalım...

İZLEYİCİDEN ALKIŞ

Endonezyalı Müslüman modacı Anniesa Hasibuan’in D’Jakarta adlı koleksiyonunu yaşadığı kent Jakarta’nın kültüründen ilham alarak tasarladı. Altın, gümüş ve pembe tonlarının ağırlıklı olduğu koleksiyonda en çok dikkatiyse başörtüleri çekti. Bu tabii ki çok doğal bir sonuç çünkü Batılı insanın ne yazık ki ‘şık tesettürlü kadın’ algısı pek yok. Hasibuan kreasyonunda kullandığı ipek pantolon ve bluzları renkli aksesuarlar ve güneş gözlükleriyle tamamlandı, tasarımlarını inciler, pullar ve nakışla süsledi. Hasibuan’ın ülkesinin kültürüyle Batı modasının harmonisinden oluşan toplam 48 parçalık koleksiyon izleyiciden tam not aldı. Hasibuan uzun uzun alkışlandı.  Defile sonrasında konuşan Hasibuan, yaptığı açıklamada, daha önce İstanbul’da defile düzenlediğini anımsatarak, İstanbul’un kendisine güven verdiğini belirtti. Bu durum ‘İstanbul tesettür modasının başkenti olmaya aday’ söylentisini de destekliyordu.

İSTANBUL BAŞKENT OLUYOR

Peki nedir bu söylenti ve sizce doğru mu? İstanbul gerçekten yeni bir oluşum olan tesettür modasının başkenti olabilir mi? New York Times yazarlarına göre evet, bize göre de öyle... Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da düzenlenen İstanbul Modest Fashion Week (İstanbul Muhafazakar Moda Haftası) ise bu düşüncenin en büyük destekçilerinden biri. Tarihi Haydarpaşa Tren Garı’nda düzenlenen etkinliğe Malezya, Endonezya ve hatta İngiltere gibi pek çok ülkeden tasarımcı katılım göstermişti. Osmanlı esintilerinin başı çektiği tasarımlarda orta doğunun kaftanları ön plana çıkarılmıştı. İstanbul Muhafazakar Moda Haftası’nda da New York Moda Haftası’nda olduğu gibi manken seçimi çok ulusluydu. Batılı mankenler sunumlarda yer almıştı.

HERKESE TASARIM

Dünyaca ünlü moda evleri koleksiyonlarında tesettürlü kadınların da kullanabileceği tasarımlara yer vermeye başladılar.

BATI, DOĞU STİLİNİ KUCAKLIYOR

Tesettüre uygun kıyafetler kişinin hatlarını belirginleştirmeyecek şekilde ve aşırı gösterişten uzak olmalıdır. Bu gösteriş meselesi nedeniyle bazı kesimler tesettür defilelerini yanlış bulsa da büyük çoğunluk destekliyor; hem doğuda hem batıda... Öyle ki hatta bu over size tasarımlar öyle çok sevildi ki artık Alexander Mcqueen, Saint Laurent, Roberto Cavalli, Sonia Rykiel, Prada, Oscar de la Renta, Tom Ford, Valentino gibi dünya devlerinin koleksiyonlarında da yer almaya başladı. Nasıl mı? Batılılar doğudaki kültürü ve giyinme tarzını alıp kendi stillerine uydurdular. Sonuç gerçekten takdire şayan! Uzun elbiseler, kaftanlar, pançolar, bol paçalı over size pantolonlar her yerde ve 2017 sonbaharının da en gözde trendleri arasında! Öyle görünüyor ki artık tesettürü tercih eden kadınlar alışverişe çıktıklarında çok daha özgür olacak. Yaşasın tüm dünyada hoşgörü!