26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yeni yıla pozitif enerjiyle girmek için

Dermatoloji uzmanlarının önerileri, yeni beslenme akımları ve güzellik sektöründeki gelişmeler… Bu hafta kendine iyi bakmak isteyenlere birkaç önerimiz var.

BÜŞRA UĞRAŞ9 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni yıla pozitif enerjiyle girmek için

CEFA YOK SEFA ÇOK

Şehir stresinin üzerine bir de kış soğukları eklendi. Yağmur, kar derken daha sık hastalanır olduk. Kirli havanın bedenimizdeki etkileri de düşünülünce kendimiz için bir şeyler yapmamız gerektiğini fark ettik. Peki ne yapacağız? Yeni yöntemler keşfetmeli, bildiğimiz yolların da en güvenilir olanlarını tercih etmeliyiz. 2018’e girmeden önce tam kapsamlı bir bakım yaptırmak için izlememiz gereken yolları işin uzmanlarına sorduk.

Hava kirliliği, günlük hayatımızdaki koşuşturma, stres, trafik derken yaşadığımız çağda sağlığımızı korumak çok daha zor hale geldi. Cildimiz ise çok daha çabuk yaşlanıyor. Tüm bu olumsuzluklarla mücadele için her geçen gün yeni bir yöntem geliştiriliyor. İşte bunlardan en yenisi saten yüz germe işlemi. Acısız, ağrısız, operasyon geçirmeden cildi onarmak için geliştirilen yöntemi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eser Aydoğdu’dan dinledik. 

- Saten yüz germe nedir, nasıl uygulanıyor?

Sağlıklı ve güzel yaş almak için anti aging yöntemler sürekli gelişiyor. Günümüze kadar gelen onca farklı sistem içinde en bilineni radyofrekans ve ultrason içeren uygulamalar. Onların sonuçları her daim kayda değer oldu. Doğru hasta seçimi ve düzgün uygulama ile mükemmel sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu teknolojide gelinen son nokta ise aynı anda hem radyofrekansı hem de ultrasonu kullanan saten yüz germe işlemi. Bu işlem, FDA (Amerika Sağlık Örgütü) tarafından kırışıklık giderme onayı olan özel bir aletle yapılıyor. Cilt kalitesinin artması ve yeni bağ dokunun oluşabilmesi için kolajenlerin uyarılması gerekiyor. Saten yüz germe işleminde cildin her katmanına homojen bir şekilde ulaşılabiliyor. Düzenli iletilen enerjiye bağlı olarak düzenli kolajen ve elastin artışı aynı zamanda yeni bağ doku oluşturuyor. Buna tam kat doku yenilenmesi diyebiliriz. İşlemin ardından ciltte gözle görülür bir ışıltı oluşuyor. 

- Diğer uygulamalardan farkı nedir?

En önemli farkı hibrit bir teknoloji ile birlikte uygulanıyor olması. Odaklanmış Radyo Frekans Teknolojisi ve Ultrasonu eş zamanlı olarak verebilen tek uygulama. Yenilenme süreci hemen başlıyor. Ayrıca yenilenmiş olan cilt eski haline dönmüyor. Dolayısıyla bir buçuk ya da iki sene sonra tekrar dört seanslık bir kür yaptırılabilir.

- Bu işlemi yaptırırsak nasıl bir cildimiz olacak?

Uygulama sonunda sıkı, gergin ve toparlanmış bir cilde sahip olunabiliyor. Cilt yeniden kollajen ile doluyor. Kollajen deride kırışıklıklarda azalma, sıkılaşma, daha canlı bir deri görünümü sağlar. Sistem aynı zamanda vücutta da saten etkisi yaratabilecek başlığa sahip olduğu için ciltte sıkılaşma sağlar.

- Daha çok kim tercih ediyor? Erkekler mi kadınlar mı?

Kadınlar diye düşünebilirsiniz ama aslında özellikle bu tarz uygulamaları erkekler daha çok yaptırıyor. Çünkü onlar genellikle dışarıdan anlaşılmayan uygulamaları, doğal görünen gençleştirme yöntemlerini tercih ediyorlar.

- Herkes yaptırabilir mi? Yan etkisi var mı?

Ameliyat korkusu olan, iğne korkusu olan, herhangi bir cerrahi müdahale olmadan işlem isteyen kişiler genellikle tercih ediyor. Kanserli hastalar ve geçmişi olanlar ayrıca kalp pili olanlara ve gebelere her işlem gibi bu işlem de sakıncalı görülüyor. 

- Dünyada yaygın mı?

Evet. Kim Kardashian, George Clooney, Madonna saten yüz germe işlemini uygulayan en bilindik isimler. 

BEDENİNİZ KIŞA HAZIR MI

Kış kapıya dayandı. Bedeni koruma altına almak şart. Yoğun çalışma temposu içinde sağlığımızı korumak ve soğuğa karşı direncini arttırmak için öneride bulunan sağlık eğitmeni ve raw food şefi Çisem Çakır, raw (çiğ) beslenmeyi öneriyor. Kişi ne kadar sağlıklı, dengeli beslenir, spor yapar ve stresten uzak bir yaşam sürerse o kadar etkili biçimde bu tür hastalıkların önüne geçebiliyor. Çakır “Sağlıklı yaşam adına, ateşi bulmadan önce sadece meyve ve sebzeyle beslenen insanoğlu, yeniden çiğ beslenme yani dünyadaki akımıyla Raw Food’a geri döndü. Sadece organik sebze, meyve, kuruyemiş, deniz bitkileri gibi besinlerle beslenerek diyabet, kalp rahatsızlığı gibi hastalıkların önüne geçilebilir, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı savaş açarken kilo kontrolü sağlanabilir” diyor ve ekliyor: Pişmiş gıda, hücrelere çiğ gıda kadar enerji veremiyor. Yemekler pişirildiğinde ilk önce ısıya dayanıksız enzimler, daha sonra vitaminler ve mineraller ölüyor. Her besinin kendi içerisinde barındırdığı enzimler sindirime yardımcı oluyor, vücuttaki her reaksiyonun denetimini yapıyor ve enzimler öldüğünde, yediğimiz besinleri sindirebilmek için pankreas ve karaciğer daha fazla enzim üretmeye çalışıyor, vücut yoruluyor. Enzimler doğal anti aging özelliği sayesinde gençliğin şifresini sunuyor. Enzimleri çiğ beslenerek artırabiliriz. 

SEBZELERİ PİŞİRMEYİN

Raw beslenme biçimin detaylarını veren Çakır, “40-46 derecenin üstünde herhangi bir işlem görmemiş, mümkünse doğal bitkisel besinleri içine alan bu beslenme biçimi, bütün sebzeleri, otları, meyveleri, tahılları, baklagilleri, kuruyemişleri, filizleri ve deniz bitkilerini kapsıyor. Arı ürünleri dışında bütün hayvansal, şeker, un gibi işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar bu beslenmenin dışında. Yüzde 51 oranında çiğ beslenilse bile kişinin hayat kalitesi artıyor, hastalıklar yok oluyor, immün sistemi güçleniyor, sindirim ve boşaltım sistemi çok daha iyi çalışıyor ve vücut gençleşiyor” bilgisini verdi. 

2018’E ‘GÜZEL’ BAŞLAYIN

Neştersiz işlemler son zamanlarda rağbet görüyor. 2018’e yepyeni başlangıç yapmak isteyenlere birkaç önerimiz olacak. Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, cerrahi olmayan tekniklerle yapılan kaş kaldırma, kırışık giderme ve dudak dolgunlaştırma işlemlerini anlattı. 

Cilt gençleştirme

Botoks ve dolgu malzemeleri ile daha genç bir görünüme kavuşulabilir. Botoks kas içine yapılan bir uygulamadır. Kas hareketi ile oluşan ya da artan kırışıklıklarda azalma ya da kaybolma meydana gelir. Sanılanın aksine botoks ardından yüzde şişlik ya da deformasyon olmaz.

YANAK DOLSU

Genellikle yanak dolgusu, göz çevresi, elmacık kemiği dolgunlaştırmada kullanılan hyalüronik asit malzemesi hızlı ve kolay bir iyileşme sağlar. Uygulamadan hemen sonra etkisini gösterir. Ortalama 8 ila 12 ay arasında etkisini sürdürür. Geçici dudak dolgusu ile dudaklarınızın kontürünü değiştirebilir, hacim ve dolgunluk kazandırabilirsiniz. Kullanılan dolgu malzemelerinin hepsi vücuda uyum sağlayan doğal malzemelerdir. Ağrı ve sızı olmaksızın birkaç dakika içinde hayal ettiğiniz çekici dudaklara kavuşabilirsiniz. 

Mezolifting

Mezoterapi/Mezolifting tedavisi gençliğe hizmet eden bir diğer uygulama. Erken yaşlarda çoklu vitamin enjeksiyonları tercih edilirken ileri yaşlarda somon, havyar ve kollajen enjeksiyonu ile sağlıklı, parlak ve nemli ciltler elde edilir. Son yıllarda özellikle boyun bölgesine yapılan çoklu kollajen enjeksiyonu oldukça başarılı olduğu gözlenmektedir. Düzenli yapılan Mezolifting/Mezoterapi ile cilt yaşlanması durdurulabilir, hatta yaş ilerlerken cilt yaşı geriletir.