27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

''Çözüm sürecini destekleyenler, başkanlık sürecini de destekliyor''

Çözüm-Der Genel Başkanı Av. Ercan Sezgin, başkanlık sistemine karşı çıkan Parti ve gruplar ile 2007 yılında cumhurbaşkanının halk tarafından sandıkla seçilmesine karşı çıkanlar aynı parti ve gruplar olduğunu söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN27 Nisan 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
''Çözüm sürecini destekleyenler, başkanlık sürecini de destekliyor''

“Doğu ve Güneydoğu’da yapılan anket ve kamu oyu araştırmalarında çözüm sürecini samimi bir şekilde destekleyenler, başkanlık sistemini de büyük oranda desteklemektedir” diyen Çözüm-Der Genel Başkanı Av. Ercan Sezgin, Türkiye'nin hükümet sistemi olan parlamenter sistem uzun yıllar boyunca siyasal istikrarsızlıkların yaşanmasına,Cumhurbaşkanlarının seçilememesine, milletvekili transferlerine, ekonomik krizlere neden olduğunu aktardı.

1961-2002 yılı arasında 32 farklı hükümet kurulduğuna dikkat çeken Av. Sezgin, “41 yıllık zaman diliminde hükümetlerin ortalama görev süresi 1.5 yılın altında kalmıştır. 1989-2002 yılı arasında ise 11 hükümet değişmiştir. Küreselleşme sürecinde ülke yönetiminde hızlı, etkili ve verimli kararlar alınabilmesi ancak yasama, yürütme ve yargının birbirinden sert bir şekilde ayrıldığı başkanlık sistemine geçişle mümkündür. Başkanlık sisteminin kamuoyunda güçlü bir şekilde ilk kez dile getirildiği dönem Turgut Özal dönemi olmuştur. Ancak vefatının ardından bu tartışmalar Türkiye'nin gündeminden düşmüştür. Bugün Türkiye'nin en önemli anayasal sorunlardan birisi hükümet sistemine ilişkindir. Ancak Türkiye 2002 yılından beri sağladığı siyasal istikrar sayesinde ulaştığı ekonomik, siyasal, toplumsal ve uluslararası ilişkiler anlamındaki pozisyonunu istikrarsızlığı ve kaosu bünyesinde taşıyan mevcut parlamenter hükümet sistemiyle her an kaybedebilir" diye konuştu.

TÜRKEŞ’TE İSTİYORDU

Başkanlık Sisteminin Türkiye için en ideal hükümet modeli olduğunun Alparslan Türkeş'in "Dokuz Işık" adlı Kitabında yer aldığına da dikkat çeken Sezgin, şunları söyledi:

“Başkanlık sistemi 1970 yılında Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde kurulan Milli Nizam Partisi programında yer aldı. Ardından Özal ve sonrasında Demirel başkanlık sitemini tartışmaya açtı. Son olarak Ak Parti 2001 yılında kuruluş bildirgesinde Türkiye'de başkanlık sistemini yeniden tartışmaya açacağını deklere etti. 1982 Anayasasını hazırlayanlar, Türkiye'nin yapısına uygun bir hükümet sistemini değil, kendi vesayetlerini devam ettirecek ve her türlü kaosu beraberinde getirecek hükümet sistemi yapısı oluşturmuşlardır. Bu yapı dünyada hiçbir örneği olmayan ne olduğu belirsiz bir yapıdır. Bu yapı demokratik devlet ve hukuk devleti ilkesiyle tamamen çelişkilidir. Bu yapı istikrarsız hükümetler oluşturur, ekonomik bunalımlara açıktır,vesayet kurumlarını güçlendiren bir yapıdır."