26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Gazze krizini fırsata çeviren Dahlan, Filistin'e Gazze'den girecek

İsrail ve Mahmut Abbas'ın Hamas'ı güç durumda bırakmak için uygulamış olduğu ambargonun yanında son dönemler Katar Krizinin patlak vermesi Hamas'ı başka isimlere yönlendirdi. Analistlere göre, yalnız kalan Hamas Dahlan ile yakın görüşme içerisinde.

star.com.tr/ Yaser Emre10 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gazze krizini fırsata çeviren Dahlan, Filistin'e Gazze'den girecek
Hamas ve Filistin Hükümeti (PA) Başkanı Mahmud Abbas arasında giderek tırmanan gerilim sonrasında, sürgüne gönderilen Fetih lideri Muhammed Dahlan'ın geri dönüş yapacağına dair söylentiler yayılmaya başladı.
 
Analistlere göre Hamas yetkilileri ile Kahire'deki Mısır yetkilileri arasındaki bir dizi gizli görüşmeler, Gazze Şeridi'ndeki artan izolasyon ve Abbas'ın gittikçe artan hoşnutsuz tavırları bu söylentinin doğru olduğunu gösteriyor.
 
İsrail'in Gazze'nin elektrik enerjisini neredeyse tamamen kesme kararı almasının ardından Mısır, bir milyon litre yakıt gönderme kararı alarak bölgedeki spekülasyonu arttırmıştı. Tam Ramazan ayı içerisinde kuşatma altındaki Gazze'ye bu yardımın girmesi bölge halkını kısa bir süreliğine de olsa rahatlatmıştı.
 
Mısır'ın Rafah sınır kapısından gönderilen yardımın arkasında ise Mahmut Abbas'ın sürgüne gönderdiği ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği Muhammed Dahlan vardı.
 
Gazze merkezli bir siyasi analist olan Nahy Shurab Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, "Gazze, temel insani yardıma muhtaç durumda. Dahlan Filistin'e bu kapıdan girecek" dedi.
 
Mısır'ın Sina'ya istikrar getirmekle meşgul olduğunu belirten analist, Dahlan'ın Rafah bölgesindeki güvenlik çabalarını kontrol altına alarak, Kahire'ye güven vermeye çalıştığını belirtti.
 
Shurab, "Hamas çok boyutlu bir dizi sorunla karşı karşıya ancak, Dahlan'ın Rafah sınır kapısını açabileceği ve BAE'den yeni yardımlar getirebileceği ihtimali Hamas'ı pragmatik düşünmeye itecektir" dedi.
 
Gazze'ye yönelik yakıt sevkiyatından kısa bir süre sonra Bethlehem merkezli Maan Haber Ajansı aylardır Gazze'de fısıltı halinde dolanan konu hakkında kamuoyuna belge sızdırdı.
 
Sızdırılan belgelere göre Hamas'ın Gazze komutanı Yahya Sinvar ve Dahlan arasında bir anlaşma imzalandı. Mısır liderliğindeki görüşmeler esnasında yapılan anlaşmada Dahlan hükümeti yönetmek için Gazze'ye dönecek ve
Hamas'da bölgenin içişleri bakanlığını idare edecekti.
 
Mayıs 2011'de yolsuzluk iddialarıyla Fetih'ten ve Filistin'den ihraç edilen Dahlan, süreç içerisinde BAE prensi Muhammed bin Zayed ile yakın ilişki içerisine girdi.
 
1990'lı yıllarda eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın güvenlik şefi olarak çalışan Dahlan, o dönemde Hamas ve İslami Cihat aktivistlerine yönelik uyguladığı işkencelerle gündeme gelmişti. Aynı zamanda Dahlan o yıllarda ABD ve İsrail istihbarat yetkilileri ile düzenli olarak görüşüyordu.
 
Hamas'ın 2006 yılında yapılan seçimlerde başa geçmesinin ardından ABD başkanı George w. Bush, İsrail ve ABD'li yetkililerle yaptığı özel görüşmelerde Dahlan'ı "adamımız" olarak nitelendirmişti.
 
Carnegie Endowment yetkilisi Sarah Yerkes'e göre Hamas ve Dahlan arasında net bir düşmanlık olsa da Abbas'a olan muhalefetin Hamas ve Dahlan'ı bir araya getirebilir.
 
HAMAS, DAHLAN GÖRÜŞMELERİNİ DOĞRULADI
 
Hamas politbüro genel başkanı Halil el Hayya geçtiğimiz ay Hamas'ın Dahlan ile olan işbirliğini doğruladı ve iki oluşumun Abbas'a karşı "ulusal kurtuluş cephesi" kurulması istediğini belirtti.
 
Yürütülen bu politikanın Gazze'de iki oluşumu birleştirdiğine dikkat çeken Hayya, Abbas'ın Gazze'yi büyük bir çıkmaza soktuğu inancında.
 
HAMAS, MISIR'LA İLİŞKİLERİ DERİNLEŞTİRİYOR
 
Halid Meşal'in görevini yeni başkan İsmail Heniye'ye devretmesiyle birlikte çalışmalara başlayan yeni başkan yaptığı ilk açıklamalarda Mısır ile olan sıcak ilişkilerden bahsetti.
 
Heniye yaptığı bir basın toplantısında, "Mısır ile yeni bir dönem başlattık ve geçtiğimiz ay önemli boşluklar kapatıldı" ifadelerine yer verdi.
 
Geçtiğimiz on yıl içerisinde Mısır, Gazze'ye yönelik kara, deniz ve hava ambargosu uygulayarak İsrail'in yanında bir tavır sergilemişti.
 
Analistlere göre Hamas'ın Dahlan ve Mısır ile olan ilişkilerini tersine çevirerek yakınlaşması,  Mahmut Abbas'ın Gazze'de Hamas'a yönelik uygulamış olduğu baskının sonucunda oluştu.
 
Uluslararası Kriz Grubu'nun İsrail ve Filistin uzmanı kıdemli analist Nathan Thrall Al Jazeera'ya yaptığı konuşmada Abbas'ın uygulamış olduğu politikaya dikkat çekti. 
 
Nathan, " Mahmud Abbas'ın Hamas'ı zor durumda bırakmak için maaşları ve elektriği kesmesi ve muazzam baskı kurması, Hamas'ı Dahlan'ın kollarına itti" dedi.
 
GAZZE ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE
 
Haziran 2007'den bu yana devam eden elektrik krizi ve uygulanan ambargo Gazze'deki insani krizi derinleştirmiş durumda.
 
Uluslararası Kızıl Haç Örgütü'ne göre, on yıl süren kuşatma, üç İsrail askeri harekatı ve süregelen elektirik kesintileri Gazze'yi sistematik çöküşün eşiğine getirdi.
 
Öte yandan Gazze'de pompalanan suyun yaklaşık yüzde 95'i insan tüketimi için uygun değil. Mutfak ve banyo lavabolarında tuzlu su akıyor. İşsizlikte yüzde 42 ile dünyadaki en yüksek oran.
 
Gazze'deki hastaneler ise jeneratörler üzerinden çalışıyor. BM'ye göre Gazze'nin yakıt rezervleri bu ay tükenecek.
Tüm bu siyasi ve insani izolasyon Hamas hareketini Gazze'de köşeye sıkıştırarak, korkunç suçlarla itham edilen
Dahlan'la işbirliğine zorladı.
 
Dahlan'ın atacağı ilk muhtemel adım ise, Gazze'nin 2006-2007 iç savaşında öldürülenlerin ailelerine BAE tarafından 50 milyon dolar ödeme yapılmasını sağlamak olacak.
 
MURSİ DARBESİ SONRASİ MISIR'LA İLİŞKİLER NOKTALANMIŞTI
 
Mısır eski başbakanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında askeri darbeyle görevden indirilmesinin ardından Müslüman Kardeşleri Mısır'da yasaklayan darbecilerle Hamas arasındaki ilişki kesilmişti.
 
Fakat Gazze'deki son durumun kötüleşmesi sonrası önemli adımlar atan Hamas, yayınladığı son resmi belgelerde Hamas'ın Müslüman Kardeşler'le olan bağlantısını kesmiş ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki 1967 sıınırlarını kabul ettiğini açıklamıştı.
 
KATAR AMBARGOSU VE HAMAS
 
Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan önderliğindeki ambargocu 4 ülke Katar'a Müslüman Kardeşler dahil "terörist" grupları desteklediği gerekçesiyle ambargo uygulamaya başladı.
 
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Cubeyr Hamas'ı Katar tarafından desteklenen "aşırılık yanlısı" grupların arasına dahil etsede Dahlan ve Mısır'ın araya girmesiyle, Doha'ya sunulan resmi talep listesinden çıkarıldı.
 
Mısır ile 1979 yılında barış anlaşması imzalayan İsrail, güvenlik konusunda Kahire ile yakın ilişki içerisinde ve Dahlan'ın dönüşüne olumlu bakıyor.
 
İsrail-Filistin görüşmeleri eski ABD temsilcisi Hady Amr İsrail'in Gazze'deki ana hedefinin sınırlama olduğunu belirterek, Dahlan'ın Hamas'ı kontrol altında tutacak tek isim olduğunu düşünüyor.
 
Abbas'ın Filistin'de giderek düşen popülaritesi, Gazze'ye uygulanan amborgo ve son dönemlerde gelen anketlere bakılınca Dahlan'ın geleceği yönündeki söylentiler güç kazanıyor.