19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Donald Trump resmen ABD Başkanı

8 Kasım 2016'daki seçimleri kazanan Donald Trump, ABD Kongresindeki törende Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu.

20 Ocak 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:

8 Kasım'da yapılan seçimlerde büyük bir sürprizle ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump, yemin ederek görevi Barack Obama'dan devralaldı.

21:45

GÜNÜN EN ÇARPICI KARELERİNDEN BİRİ

ABD merkezli haber sitesi Politico'nun haberine göre; Trump'ın yemin törenini izlemeye tahminen 800 bin kişi geldi. Obama'nın ilk dönemine başladığı 2009 yılında ise bu rakam 1.8 milyondu. Aynı kadrajdan ve aynı saat diliminde çekilen iki fotoğraf ise, sayısal farkı görsel olarak böyle gözler önüne serdi!

21:15

VAKİT KAYBETMEDEN BAŞLADI

Trump Kongre binasında torunlarının da eşliğinde, Kabine’si için aday gösterdiği isimlerin kararnamelerini imzalıyor.

20:55

SOSYAL MEDYA HESAPLARI DEĞİŞTİ

Yemin ederek resmen ABD’nin 45. Başkanı olan Donald Trump, başkanlık twitter hesabı olan @POTUS’u devraldı. Ancak Trump, Obama’dan devraldığı POTUS yerine eski hesabından tweet attı. Konuşma metninden dikkat çeken noktaları paylaşan Trump, ilk tweet’inde, “En önemlisi hangi partinin yönetimi elde ettiği değili halkın yönetimde söz sahibi olup olmadığı” yazdı. Peşi sıra gelen ikinci mesajında ise “20 Ocak 2017 insanların tekrar bu milletin hâkimi oldukları gün olarak hatırlanacak” dedi.

Obama ise artık @POTUS44 hesabını kullanacak.

20:50

OBAMALAR HELİKOPTERLE AYRILDI

Trump’ın yemin ederek görevi devralmasının ardından Obama çifti helikoptere binerek törenden ayrıldı. Donald Trump ve eşi Melania, helikoptere binen Obamaları el sallayarak yolcu etti. Obama çifti, buradan bir uçağa binip California’ya tatile gidecek. Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, sadece iki saat uzaklıktaki memleketleri Delaware’e giden bir trene binecek.

20:40

OBAMA’DAN DAHA KISA

Trump’ın konuşması bin 400 kelimeden oluşuyordu. Obama’nın ilk konuşması 2 bin 400, ikinci dönemindeki ilk konuşması ise 2 bin 100 sözcükten oluşuyordu.

20:35

KONUŞMAYA İLİŞKİN FLAŞ YORUM

Washington Devlet Üniversitesi’nin Siyaset Yönetimi Bölümü’nden Dr. Mike Cornfield, BBC Radio 5’a Trump’ın konuşmasını değerlendirdi. Cornfield, “duyduğu en agresif ilk konuşma” olarak nitelendirdiği hitaba ilişkin şunları söyledi: “Yeni başkanın yaklaşımı, agresif, klasikleşmiş popülist ve halk oylarının çoğunu kazanamayan biri için ‘olağandışı’ydı.”

20:10

OBAMA’DAN TAM NOT

Trump’ın konuşmasını bitirirken, “Hep birlikte Amerika’yı daha güçlü kılacağız, daha müreffeh hale getireceğiz, yeniden gururlandıracağız ve evet Amerika’yı daha harika bir ülke yapacağız. Tanrı Amerikayı korusun” sözlerini sarf ederken, Obama’nın “Çok iyi, çok iyi” dediği duyuldu.

20:02

TRUMP İLK KONUŞMASINI YAPIYOR

Donald Trump, 45’inci ABD Başkanı olarak ilk konuşmasına eski başkanlara teşekkür ederek başladı. Trump konuşmasında Obamalar için “muhteşemdiniz” dedi.

Trump’ın konuşmasından öne çıkan noktalar şöyle:

Amerikan vatandaşları olarak büyük bir ulusal çabamız var. Daha önce vaat ettiğimiz sözleri yerine getirmenin zamanı geldi.

Dünyanın ve ülkemizin rotasını belirleyeceğiz. Sayın Başkan Obama ve First Lady Obama’ya bu geçiş döneminde yaptıkları için teşekkür ediyorum. Mükemmeldiler.

Bugünkü törenin çok özel bir anlamı var. Sadece başkanlığı birinden diğerine ya da bir partiden diğerine devretmiyoruz. Görevi Washington DC’den halka veriyoruz. Hep küçük bir grup ülkeyi yönetti, halk bunun bedelini ödedi.

Burada toplanan herkesin anı bu ve ABD’de herkes izliyor. Gün sizin gününüz. Amerika Birleşik Devletleri sizin ülkeniz. 20 Ocak 2017 tarihi halkın yönetici olduğu bir tarih olarak kayıtlara geçecek. Bu ülkeye hizmet eden insanlar, unutulan insanlar artık unutulmayacak.

Biz, tek yüreği, tek vatanı ve aynı alınyazısını paylaşıyoruz. Bugün ettiğim yemin bütün Amerikalılara bağlılık yeminimdir.

Bugün burada her kentte duyulacak her başkentte duyulacak yeni bir vizyon ortaya koyuyoruz. Sadece Amerika önceliğimiz olarak, önce Amerika, önceliğimiz Amerika!

Sınırlarımızı korumalı, bizim işlerimizi çalmalarına engel olmalıyız. Bu korumacılık bizi daha güçlü hale getirecek.  on nefesime kadar mücadele edeceğim.

İstihdamı geri getireceğiz, sınırlarımızı, zenginliğimizi, düşlerimizi, hayallerimizi geri getireceğiz.  Yeni yollar yapacağız, otoyollar, havaalanları, tüneller, demiryolları yapacağız.

İki basit kuralımız olacak. Amerikan malı alıp Amerikalıları çalıştıracağız. Elbette diğer ülkelerle dostluk kuracağız.

İncil bize şunu söylüyor: Tanrının insanları bir arada yaşadığında ne güzeldir. Görüş ayrılıklarımızı da konuşacağız. Ordumuz, polisimiz bizi koruyacak ama en önemlisi Tanrı bizi koruyacak.

Amerika birleşirse, Amerika durdurulamaz. Büyük düşünmeli, daha da büyük hayaller kurmalıyız. Artık konuşan ama yapmayan politikacıları dinlemeyeceğiz. Boş konuşma devri bitti, aksiyon zamanı geldi. Birlikte Amerika'yı daha güçlü yapacağız. Birlikte Amerika'yı daha zengin yapacağız. Birlikte Amerika'yı daha gururlu yapacağız Birlikte Amerika'yı daha yücelteceğiz.

Milenyumun ortasındayız ve uzayın gizemlerinin çözüldüğü, hastalıklara çözüm bulunduğu bir dönemdeyiz. Yeni bir ulusal gurur yaşayacağız. Ve bu sayede yeniden birlik olacağız. Siyah, kahverengi ya da beyaz olalım hepimizin kanı aynı şekilde akıyor ve bu vatanseverlik kanı.

Tüm Amerikalılara sesleniyorum! Okyanustan okyanusa, dağdan dağa sesleniyorum: Sesiniz, umutlarınız, rüyalarınız Amerika’nın kaderini belirleyecek.

Hep birlikte Amerika’yı daha güçlü kılacağız, daha müreffeh hale getireceğiz, yeniden gururlandıracağız ve evet Amerika’yı daha harika bir ülke yapacağız. Tanrı Amerikayı korusun.

20:00

VE BEKLENEN AN GELDİ! TRUMP RESMEN BAŞKAN!

Trump, milyonların huzurunda şu sözleri sarf ederek, resmen ABD’nin 45’inci Başkanı oldu:

“Ben, Donald Trump, ABD’nin başkanlık makamını sadakatle yürüteceğime ve elimden gelenin en iyisini yaparak ABD Anayasası’nı muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim.”

19:53

PENCE YEMİN EDİYOR

Trump’ın yardımcısı Mike Pence, sağ elini kaldırdı ve İncil’e el basarak yemin etmeye başladı. Pence, yemin ettikten sonra aile üyelerine sarıldı ve töreni izleyenlerin yoğun alkışlarıyla Trump’ın yanındaki yerine geçti.

19:40

TRUMP DUAYI BAŞINI EĞEREK DİNLEDİ

Kardinal Timothy Dolan, istavrov çıkardıktan sonra Kral Solomon duasını okudu. Trump duayı dinlerken ellerini kenetledi ve başını eğdi.

19:35

YAKLAŞIK 20 DAKİKA KONUŞACAK

Trump’ın konuşması hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Ancak bugün sözcüsü konuşmanın yaklaşık 20 dakika süreceğini söyledi. Stephen Miller, Kellyanne Conway, Reince Priebus ve Steven Bannon gibi üst düzey danışmanlarının, Trump’ın yemin ettikten sonra yapacağı ilk konuşmanın metnini hazırlarken kendisine yardımcı olduğu öğrenildi.

19:30

YARDIMCI PENCE YEMİN İÇİN GELDİ

4 yıllık görev süresinde Trump’ın yardımcılığını üstlenecek Mike Pence yemin için platforma geldi. Yasalar gereği Pence, Trump’tan 15 dakika önce yemin edecek. Bunun nedeni ise tören sırasında Trump'ın ölmesi halinde yerine Pence’in geçecek olması…

19:25

OBAMA VE BIDEN PLATFORMA ÇIKTI

Sadece dakikalar sonra tarihe 44’üncü ABD Başkanı olarak geçecek Barack Obama ile Yardımcısı Joe Biden, şu anda platforma çıktı.

19:10

SADECE DAKİKALAR KALDI

Kongre binasına ulaşan Trump, az sonra yemin edecek.

19:00

CLINTONLAR BEKLEMEYE BAŞLADI

ABD eski Başkanı Bill Clinton ile 8 Kasım seçimlerinde Trump’a karşı yarışan Hillary Clinton, Reuters’ın objektifine böyle yansıdı.

18:50

KONVOY KONGRE BİNASINA GİDİYOR

Halef selef ABD başkanlarının konvoyu Kongre binasına doğru yola çıktı. 45’inci ABD Başkanı olarak az sonra yemin edecek Donald Trump’ın aracı konvoyun en önünde seyrediyor.

18:45

YARGI PLATFORMA ÇIKTI

ABD Yüksek Mahkemesi üyeleri törenin yapılacağı platforma çıktı. Trump,  Başyargıç John Roberts’un huzurunda sağ elini havaya kaldıracak ve İncil’e el basarak yemin edecek.

18:23

CLINTON KONGRE BİNASINDA

8 Kasım seçimlerinde Trump’a yenilen Demokrat Hillary Clinton da Kongre Binası’na ulaştı. Clinton’ın için çok zor bir gün olmalı. Zira bugün burada yemin eden figür Trump yerine kendisi olabilirdi. Eski başkanlar Bill Clinton ve George W. Bush da törenin yapılacağı alana geldi.

17:45

OBAMALAR TRUMP VE EŞİNİ KARŞILADI

ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama ve eşi First Lady Michelle, Trump ve eşini Beyaz Saray’ın kapısında karşıladı. Obama çifti ile Trump çifti burada kahve içecek ve kısa bir görüşme gerçekleştirecek.

Melania Trump'ın Michelle Obama'ya verdiği mavi kutudaki hediye kısa süreli bir karmaşaya neden oldu. Öte yandan, Melania Trump'ın elini sıkmak üzere hamle yaptığı Michelle Obama'nın yeni First Lady'yi kucaklayarak selamlaması dikkat çekti.

17:35

BAŞKENTTE EYLEMLER BOYUT DEĞİŞTİRDİ

Trump’ın yemin töreninden önce başkent Washington DC sokakları karıştı. Trump'ın başkanlığına karşı çıkan bazı ABD'liler, bankaların ve dükkanların camlarını kırdı. Polis, göstericilerin Trump'ın yemin edeceği Kongre binasına yaklaşmasına izin vermiyor.

17:30

BÜYÜK KALABALIK TOPLANMAYA BAŞLADI

Yemin töreninin düzenleneceği alanda bu tarihi ana şahitlik etmek isteyen ABD’liler toplanmaya başladı. Tören sırasında havanın yapmurlu olması bekleniyor. Trump dün yaptığı konuşmada, havanın yağmurlu olması ihtimaliyle ilgili şaka yaparak, ‘saçlarımın gerçek mi değil mi görecekler’ demişti.

17:15

OBAMA SON KEZ BEYAZ SARAY’DA

Barack Obama, geleneksel olarak tüm ABD başkanlarının yaptığı gibi, Oval Ofis’teki çalışma masasının üstüne yeni başkan için bir mektup bırakarak son kez Beyaz Saray’dan ayrıldı.

Öte yandan Obama, Twitter hesabından son kez ABD Başkanı olarak mesaj atarak, “Size hizmet etmek benim için bir onurdu. Beni daha iyi bir lider ve daha iyi bir adam haline getirdiniz” yazdı.

16:30

BÜYÜK GÜN BAŞLADI

Trump, eşi Melania ile birlikte az önce Beyaz Saray’ın misafir evi olan Blair House’tan ayrılarak, sabah ayininie katılmak üzere St. John’s Episcopal Kilisesi’ne geldi.

Melania Trump'ın buz mavisi kıyafeti giyim tarzıyla dünyanın en şık kadınları arasına ismini yazdıran John F. Kennedy'nin eşi First Lady Jacqueline Kennedy Onassis'e benzetildi.