26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ABD’de Trump’ı devir operasyonu

Beyaz Saray’ın Rusya bağlantısı söylentisi, Demokratlara yakın isimlerde ‘Başkan’ın azledilmesi’ dedikodularını arttırdı. Adalet Bakanlığı iddialar için özel savcı atarken, Trump süreci ‘siyasi cadı avı’ olarak nitelendirdi.

19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD’de Trump’ı devir operasyonu
ABD’de Başkan Donald Trump’ın ‘Rusya soruşturması’ yürüten FBI Direktörü James Comey’i görevden alması ve Moskova ile Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak üzerinden çok sık iletişime geçtiği söylenen eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında Comey’e ‘iyi adamdır, soruşturmasını durdur’ dediği iddiası, Washington’daki ‘Başkan’ın azledilmesi (görevden el çektirilmesi)’ dedikodularını bir anda arttırdı. CNN’e konuşan ‘analist’ David Gergen, Trump’ın ‘görevden alınma sahasına gerçekten girdiğini’ söyledi. Daha önce Clinton, Reagan ve Nixon’a danışmanlık yapan Gergen, Trump’ın adalete müdahale ettiğini iddia etti ve durumun Watergate skandalı sürecine benzediği belirtti.
 
SAVCI ATANDI
 
Adalet Bakanlığı da Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerini etkilediği iddialarıyla ilgili soruşturmanın başına Trump’ın itirazlarına rağmen özel yetkili bir savcı atadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, 2001 ile 2013 arasında FBI Direktörlüğü yapmış Robert S. Mueller’i bu görev için atadığını duyurdu. Rosenstein atamaya ilişkin “Bu karar herhangi bir suç işlendiğine dair bir bulgu demek değil. Verdiğim karar, olağan dışı koşullar, halkın konuyla ilgili merakı, bu soruşturmayı normal hiyerarşi zincirinden belirli ölçülerde bağımsız olacak bir kişinin yetkisine bırakmaktır” ifadelerini kullandı.
 
SİYASİ CADI AVI
 
Konu hakkında Politico dergisine konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın atama konusunda bilgilendirilmediğini söyledi. Yetkili, Başkan’ın bu atamadan; duyurudan sadece bir saat önce o da imzalar atıldıktan sonra haberdar olduğunu iddia etti. Trump ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski başkan Obama döneminde ve Hillary Clinton’ın başkanlık kampanyası süresince ‘tüm yasadışı eylemlere rağmen’ bu konuda özel bir konseyin atanmadığından şikayet etti ve kendisini kastederek, “Bu, Amerikan tarihinde bir siyasetçiye yönelik düzenlenen en büyük cadı avıdır” diye ekledi.
 
Özel yetkili savcı Obama’nın adamı
 
Soruşturmanın başına getirilen Robert Mueller’in eski Başkan Barack Obama döneminde FBI Direktörü olarak görev yapıyordu. 11 Eylül’den bir hafta önce FBI’ın başına geçen ve terörle mücadele adına yasa dışı dinlemeler gerçekleştiren Mueller, süresi dolmasına rağmen 2011’de Obama’nın ricasıyla 2 sene daha Büro’nun başında kalmıştı. Mueller’in hukuk bürosu WilmerHale’in müvekkilleri arasında Trump’ın kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner da bulunuyor.
 
Washington Netanyahu’yu istemedi
 
Görevi devraldıktan sonra ilk resmi yurt dışı gezilerine hazırlanan ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ziyaretinde Başbakan Benyamin Netanyahu’yu istemediği iddia edildi. İsrail’deki Kanal 2’nin haberine göre, resmi görüşmelerin ardından Ağlama Duvarı’nı ziyaret edecek Trump’ın Netanyahu’nun eşlik etmesini istemediği bildirildi. Konu hakkında gazetecilerin sorularına yanıtlayan ABD Konsolosluğu’ndan bir yetkili de “Siz neden bahsediyorsunuz? Bu sizin işiniz değil. Sizin sorumluluğunuz bile değil. Sizin bölgeniz değil, Batı Şeria’nın bir parçası” yanıtını verdi. 
 
Rakka’ya harekâtı Flynn geciktirmiş 
 
İstifa ettikten sonra ABD Başkanı Trump’ın Rusya bağlantısı olduğu iddiasıyla basının sık sık üzerine geldiği eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in Rakka operasyonunu geciktirdiği öne sürüldü. McClatchy’nin haberine göre, eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Flynn’e, DEAŞ’ın işgalindeki Rakka’nın alınması için terör örgütü PKK/PYD ile birlikte operasyon düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Haberde, Trump’ın yemin törenine 10 gün kala gerçekleşen görüşmede Flynn’in, Obama yönetiminden gelen onay talebini hiç tereddüt etmeden geri çevirdiği kaydedildi. Flynn’in reddetme gerekçisi belirtilmezken, bu kararın Rakka operasyonunun aylarca gecikmesine yol açtığı vurgulandı.