12 Temmuz 2026 Pazar / 27 Muharrem 1448

ABD'den yeni saldırı dalgası! İran'ın 8 şehrinde patlama sesleri duyuldu

İran'ın güneyinde Buşehr, Aseluye, Çabahar, Bender Abbas, Sirik, Mahşer, Hindican ve Abadan kentlerinde çok sayıda patlama sesleri duyulduğu belirtildi. ABD'nin, Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari bir gemiye ateş açan İran'a karşı bu hafta üçüncü saldırı turunu başlattığı bildirildi.

ABDULLAH POLAT12 Temmuz 2026 Pazar 07:26 - Güncelleme:
ABD'den yeni saldırı dalgası! İran'ın 8 şehrinde patlama sesleri duyuldu

İran devlet televizyonunun haberine göre, Buşehr ve Aseluye kentlerinde patlama sesleri duyuldu. Ülkenin güneyinde de Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Bender Abbas'ta 3, Sirik kentinde ise 2 patlama sesi duyuldu.

Patlamaların tam olarak hangi noktada gerçekleştiğinin henüz belirlenemediği aktarıldı.

Ülkenin güneybatısında daha önce patlamaların bildirildiği ve Basra Körfezi kıyısında yer alan Buşehr kentinde de 5 yeni patlama sesi duyulduğu aktarıldı.

İRAN: MAHŞER, HİNDİCAN VE ABADAN KENTLERİ ABD TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRADI

İran resmi haber ajansı İRNA'ya göre, Huzistan Eyaleti Vali Yardımcısı Veliullah Heyat, üç şehrin ABD tarafından vurulduğunu belirtti. Mahşer, Hindican ve Abadan'ın ABD tarafından hedef alındığını bildiren Heyat, söz konusu şehirlere çeşitli sayıda füzenin isabet ettiğini kaydetti. Heyat, saldırılarla ilgili incelemelerin devam ettiğini ve olası hasara ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağın duyurdu. Öte yandan, İran Silahlı Kuvvetleri, Ürdün'de Prens Hasan üssündeki ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracı deposunun hedef alındığını duyurdu.

ABD, HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA TİCARİ BİR GEMİYE ATEŞ AÇAN İRAN'A KARŞI YENİDEN SALDIRI BAŞLATTI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Amerikan X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, İran'a karşı başlatılan yeni saldırı dalgası duyuruldu.

Komutanlığın açıklamasında, "ABD Merkez Komuta Güçleri, bugün (ABD) doğu saatiyle 19.15'te İslam Devrim Muhafızları güçlerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçen Kıbrıs bandıralı bir konteyner gemisi olan M/V GFS Galaxy'ye pervasızca saldırmasının ardından bu hafta İran'a karşı üçüncü saldırı turunu başlattı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İran'ın saldırdığı gemide sivil bir mürettebat üyesinin kayıp olduğu, yangın çıkan geminin makine dairesinde ciddi hasar olması nedeniyle yolculuğuna devam edemediği belirtildi.

İran'a ticari gemilere yönelik daha önceki saldırıları sonrasında ABD ile yaptığı mutabakat zaptına bağlılığını göstermesi için "bir fırsat daha sunulduğu" ifade edilen açıklamada, fakat İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemilere ve sivil denizcilere saldırmaya devam ettiği vurgulandı.

CENTCOM'un açıklamasında, buna karşılık olarak ABD'nin yeni bir saldırı başlatarak İran'a "ağır bir maliyet ödettiği" ve bu saldırıların "başkomutanın (ABD Başkanı Donald Trump) talimatıyla" gerçekleştirildiği kaydedildi.

İran: Hiçbir gemi geçemeyecek Hürmüz Boğazı yeniden kapatıldı

İŞTE ABD-İRAN SAVAŞINDA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR:

07:51 İran Meclis ve Müzakere Heyeti Başkanı Kalibaf: (ABD ile İran arasında varılan mutabakat anlaşması ile ilgili) Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi

07:48 Bahreyn İçişleri Bakanlığı, İran saldırısı nedeniyle ülke genelinde bir kez daha sirenlerin çaldığını duyurdu

07:30 Katar Savunma Bakanlığı: Füze saldırısı nedeniyle hava savunma sistemlerimiz aktif hale geldi

07:28 Katar Savunma Bakanlığı, ülkeyi hedef alan füze saldırısının engellendiğini duyurdu.

07:27 Katar'da güvenlik tehdidinin sona erdiği ve ülkede durumun normale döndüğü bildirildi.

07:18 Kuveyt ordusu: Silahlı kuvvetlerimiz Kuveyt hava sahasında düşman hava hedeflerine karşı müdahalede bulunmaktadır

03:22 ABD'nin, Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari bir gemiye ateş açan İran'a karşı bu hafta üçüncü saldırı turunu başlattığı bildirildi.

03:13 İran devlet televizyonu: İran'ın güneyindeki Çabahar kentinde patlama sesleri duyulurken, Buşehr kentinde de 5 yeni patlama meydana geldi

02:53 İran devlet televizyonu: İran'ın güneyindeki Bender Abbas ve Sirik kentlerinde patlama sesleri duyuldu 01:35 İran Devrim Muhafızları Ordusu Donanması: Hürmüz Boğazı ikinci bir duyuruya kadar kapatılacaktır

02:37 İran basını: İran'ın güneyindeki Buşehr ve Aseluye kentlerinde patlama sesleri duyuldu

02:35 Yemen Hükümeti, İran'a ait bir uçağın başkent Sana'ya gerçekleştirdiği uçuşun ardından yaşanan krizin ele alınması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

01:35 İran Devrim Muhafızları Ordusu Donanması: Hürmüz Boğazı ikinci bir duyuruya kadar kapatılacaktır