26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ABD’nin hedefi Türkiye

FETÖ elebaşını iade etmeye yanaşmayan, Rıza Sarraf davasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan ve terör örgütü PKK/PYD’ye Suriye’nin kuzeyinde ordu kuran Washington yönetimi, Türkiye’yi kendisine yönelik bir tehdit olarak nitelendirdi.

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ABD’nin hedefi Türkiye

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster, Katar ve Türkiye’nin radikal ideolojilerin yeni sponsoru olduğunu öne sürdü. İngiliz mevkidaşı Mark Sidwell ile birlikte, Washington’da Policy Exchange’in düzenlediği bir programa katılan McMaster, ABD çıkarlarına yönelik olarak üç küresel tehdit bulunduğunu söyledi. 

KATAR DA LİSTEDE

‘Revizyonist güçler’ olarak tanımladığı Çin ve Rusya’yı ilk sıraya koyan McMaster, kitle imha silahlarına sahip’ İran ve Kuzey Kore’nin ikincil tehdit, sözde radikalizme sponsor olan Doha ve Ankara’nın ise son grupta yer aldığını ifade etti. Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşmasından kaygı duyduğunu dile getiren ABD’li danışman ayrıca, kendisine ‘İslam tehdidinden kurtulmak gerektiğini savunan’ İngiliz eski diplomat Sir John Jenkins’i örnek aldığını kaydetti. 

Dışişleri’nden PYD’li terör cevabı

ABD Başkanı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster’ın, Türkiye ve Katar’ı hedef alan açıklamalarına Dışişleri’nden sert tepki geldi. Ankara yönetimini sözde ‘radikal ideolojilerin sponsoru olarak niteleyen McMaster’a cevaben yapılan açıklamada Washington’dan terör örgütü PKK/PYD’ye verilen desteğini kesmesi talep edildi. McMaster’ın sözlerinin hayret verici ve temelsiz olarak nitelendirildiği açılamada “Ülkemizin terörizm ve radikalizmin her boyutuyla nasıl bir mücadele verdiğini en iyi bilmesi gereken bir makamda bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın iddiaları kabul edilemez niteliktedir” denildi. Öte yandan Trump’ın danışmanının hedef gösterdiği Rusya’dan konu hakkında yapılan açıklamada ise ABD’nin yeni bir savaş iklimi yaratmaya çalıştığı ifade edildi.