27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Akıldan Irak!

İbadi hükümeti Musul’u bıraktı, Başika’da Türk askerinin eğittiği Ninova Bekçileri’nin komutanı Esil Nuceyfi hakkında tutuklama kararı çıkardı. Nuceyfi’nin sözde suçu ‘Türkiye ile iletişime geçmek’.

21 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Akıldan Irak!

Musul operasyonu sonrası için yaptığı planların Türkiye’nin Başika’da açtığı askeri üs nedeniyle sekteye uğrayacağını anlayan Bağdat’taki İbadi yönetimi, Ankara ile olan hesabını kentin eski valisi Esil Nuceyfi üzerinden görmeye çalışıyor. İran’ın etkisinde olduğu bilinen Bağdat hükümetinin merkezi mahkemesi, aynı zamanda Ninova Muhafızları (Haşd-i Vatani) kurucusu ve komutanı alan Nuceyfi hakkında tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme, tutuklama kararını, “Irak’ın özgürlüğüne karşı yabancı ülkelerle (Türkiye ile) işbirliği yapma ve iletişime geçme” olarak açıkladı.

ŞİKÂYET EDİLDİ

Konu hakkında yazılı açıklama yapan Yüksek Yargı Yönetimi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar, açıklamasında; “Musul’u temsil eden 3 vilayet meclisi üyesi, 21 Aralık 2015’te Merkezi Soruşturma Mahkemesi’ne başvurarak, Nuceyfi’nin yabancı ülkeyle iletişime geçtiği ve Türk güçlerinin Musul’a girişini kolaylaştırarak Duhok’taki Zelikan kampında askeri üs kurmasını sağladığı yönünde bilgi verdi. İki gün önce askeri kamptan iki tanık geldi ve kampta olup bitenler hakkında açık beyanda bulundu. Mahkeme, Türk askerlerinin kampta bulunduğuna dâir resmi belge ve fotoğraflara ulaştı. Ardından 164. madde uyarınca tutuklama kararı çıkarıldı” ifadesini kullandı. Karar öncesi Non haber sitesine konuşan Iraklı Milletvekili Abdulrahman El Luveyzi, ‘Tutuklama kararının bir grup milletvekillerin şikâyeti üzerine çıktığını’ iddia etmişti.

ESİL NUCEYFİ KİMDİR?

Esil El Nüceyfi 2015 yılında Parlamento’nun onayıyla Musul valiliği görevinden alındıktan sonra, Sünni yerel güç Haşdı Vatani birliğini kurdu. Türk askeri Başika’da Haşdı Vatani’ye askeri eğitim verdi. Musul’u kurtarmak için kurulan güç, daha sonra isim değiştirerek Ninova’nın Bekçileri adını aldı.

Maliki’nin adamları devrede

Karar sonrası Esil Nuceyfi’ye 24 TV ulaştı. Nuceyfi karar hakkında şu yorumu yaptı: “Haber doğru. Beni Türkiye ile bağlantı kurmakla suçluyorlar. Ancak Türkiye’yi işgalci bir güç olarak görmeleri yanlış. Türkiye, Musul’un kurtarılması için başlatılan operasyonda kritik önemde. Suçlamalar Maliki tarafından desteklenen Musullu Sünni milletvekillerden çıktı. Ama bunları konuşmanın zamanı değil. Daha sonra Bağdat’ta bu sorunu yasal olarak çözeceğiz. Şimdi önceliğimiz Musul’un kurtarılması. Bu nedenle Erbil’de kalmaya devam edeceğim. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de bu konuda benimle aynı düşünüyor. Hakkımdaki suçlama yabancı bir ülkeye ajanlık yapmak değil. Türkiye ile bağlantı kurmak ama ben bunu suç olarak görmüyorum”