8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Amman’da Kudüs’e ihanet zirvesi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Suudi Arabistan Veliahtı Muhammed bin Selman’ın Ürdün’ün başkenti Amman’da gizli bir görüşme gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Zirvede, ABD’nin Kudüs’e ihanet planının masaya yatırıldığı öğrenildi.

24 Haziran 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Amman’da Kudüs’e ihanet zirvesi

ABD’nin sözde İsrail-Filistin barış planı hakkında diplomatik temaslarda bulunmak üzere Ortadoğu turuna çıkan Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in, Ürdün’de Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu bir araya getirdiği öğrenildi. İki ülkeden temsilcilerin perde arkasında sık sık görüştüğü bilinirken, ilk defa Suudi ve İsrailli liderlerin doğrudan gerçekleştirdiği zirvede Kudüs’ün işgalcilere teslimi konusunda anlaşmaya varıldığı öne sürüldü.

ABDULLAH BULUŞTURDU

İsrailli Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail’i resmen tanımayan Suudilerin genç veliahtı Bin Selman hafta başında başkent Amman’daki Royal Palace otelinde Ürdün Kralı Abdullah aracılığıyla Netanyahu ile gizli bir zirve gerçekleştirdi. Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’in de yer aldığı toplantıda, Kushner’in sunduğu ve Mescid-i Aksa’nın da yer aldığı Eski Şehir bölgesinin tamamen işgalcilere devredilmesini öngören ‘Kudüs’e ihanet planı’ masaya yatırıldı. Haberde ayrıca, İsrail’i tanımayan Riyad yönetimi ile Tel Aviv arasında bir süredir aracısız görüşmelerin gerçekleştirildiği ifade edildi.

GAZZE’YE KÖRFEZ SERMAYESİ

Haaretz gazetesi ise Trump yönetiminin ‘yüzyılın anlaşması’ olarak nitelendirdiği sözde İsrail-Filistin barış planına ilişkin önemli bir detayı ortaya çıkardı. İsrailli gazete, başkenti Ebu Dis olan butik bir Filistin devleti öneren projenin hayata geçirilmesi için ilk olarak Gazze’ye odaklanıldığını yazdı. Buna göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan sermayesi işgalcilerin ablukasından ötürü ekonomik kriz sarmalından çıkamayan Gazze’ye mali kaynak aktaracak. 

Hamas’tan arındırılacak kentin yeniden imarı sonucu oluşacak refah, Filistinlileri Kudüs’ten vazgeçirmeye zorlayacak bir modelin ilk örneğini teşkil edecek.