27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Arapları bırakan Pentagon PKK/PYD’yi evlat edindi!

Suriye’nin Rakka kentini terör örgütü DEAŞ’tan sözde temizlemek adına Pentagon’un bir başka terör örgütü PKK/PYD ile kurduğu ortaklık her gün biraz daha ilerliyor.

ŞERİF EGEMEN AHMET23 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Arapları bırakan Pentagon PKK/PYD’yi evlat edindi!

Örgüt sayesinde ülkenin kuzeyinde biri inşa halinde olmak üzere 4 askeri üs ve 8 harekât merkezine kavuşan Washington, artık ortağını saklamak gereği bile duymuyor. İlk olarak Trump yönetimi bu hafta Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan ÖSO gruplarına yönelik eğit-donat programını iptal etme kararı aldı. Hemen ardından ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas PYD ile PKK’nın aynı örgüt olmadığını göstermek için SDG ismini aldığını itiraf etti. Bu iki gelişme de Washington’ın bölge politikalarında tercih ettiği yön hakkında ipuçları taşmakta.  Pentagon, bir yandan hiçbir zaman tam olarak destek vermediği ve hâkimiyetini Türkiye’ye kaptırdığı muhaliflere sırtını dönerken, diğer yandan da PKK/PYD eliyle Rakka gibi gözüne kestirdiği Arap yoğunluklu bölgelerde etnik çatışmanın fitilini ateşleyeceğinin sinyalini veriyor. 

SÜREKLİ SAVAŞ PLANI

Bölgede savaşı sürekli hale getirerek kontrol ve denetimi artırma stratejisini yürürlüğe koyan ABD, Rakka’daki Arap aşiretlerin PYD’ye karşı çıktığının bilincinde. ÖSO kararı sonrası SDG içerisindeki göstermelik Arap grubu Kuvvet El Nukbe’nin de silahsızlandırılarak harekâttan el çektirilmesi, Pentagon’un Kürtleştirilen SDG’yi sahiplenerek yeni oyununa başladığının göstergesi. Diğer bir ifadeyle evlat edindiği terör örgütüne isim babalığı yapan ABD, çocuğunun çevresinden muhalif unsurları kovarak kendine tam olarak bağlanmasını istiyor. Bu bağlılık da bölgede daha fazla Amerikan üssü ve ülkenin kuzeyinde fiili uçuşa yasak bölgeyle tescilleniyor.