27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bach çalan piyaniste eşlik eden kör filin dansı izleyenleri hayran bıraktı

Britanyalı piyanist Paul Barton, 62 yaşındaki fil Lam Duan için piyano çaldı. Gözleri görmeyen filin, iyi yürekli Barton’un çaldığı besteyle dans etmesi ve ritimle beraber sallanması görenleri şaşkına çevirdi.

18 Temmuz 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bach çalan piyaniste eşlik eden kör filin dansı izleyenleri hayran bıraktı

Doğu Yorkshire’lı piyanist Paul Barton, Tayland’da ‘'Dünya Filleri Koruma Kurumu’nda'' çalışıyor. Barton, klasik müzik çalarak 28 yetişkin filin sakinleşmesini sağlıyor.

Videoda dans ettiği görülen yaşlı fil Lam Duan için "Yıllardır gözleri görmüyor ve benden müzik çalmamı istiyor" diyen Barton, bu işi keyifle yaptığını söyledi. Barton, bu talebi fark ettiğinden beri Bach besteleri çaldığını, fil Lam Duan’ın da her seferinde ritme göre kafasını sallayarak dans ettiğini adeta transa geçtiğini ekledi. 

"Müzik çaldığında sakinleşiyordu"

"Sarı çiçekli ağaç" anlamına gelen Lam Duan, Tayland'da faaliyetlerini sürdüren sakat, hasta ve yaşlı hayvanların korunmasını sağlayan "Filler Diyarı"nda yaşıyor. 57 yaşındaki Barton, Lam Duan'ı ilk gördüğü zamanı şöyle anlatıyor: "2012 yılında Lam Duan, Filler Diyarı'na geldiğinde içim acımıştı. Çok huzursuzdu, müzik çaldığımda sakinleşiyor ve huzursuzluğu geçiyordu, görmemesine rağmen ileri ve geri sallanıyordu." 

Talihsiz fil, sonraki 30 yılda Filler Diyarı'na taşındı ve yetkililerin ona iyi bakmasıyla güzel bir hayat geçirmeye başladı.

"Aramızdaki bağı tarif edebilecek bir kelime yok"

Doğu Yorkshire'lı Barton, eşi Khwan ile bir kulübede yaşıyor ve düzenli olarak görevli olduğu 28 file müzik yapıyor. Bazı hayvanlar, boynuzlu filler gibi, çok agresif olabiliyor. Barton bunu da sınırlandırma yapmadan müzik çalarak geçirdiğini söylüyor. Barton, performansı gerçekleştirdikten sonra fillerin çıkardığı sesler ile beğenip beğenmediklerini anlayarak şarkı seçimini yaptığını belirtiyor. 

Piyanist Barton, videoları YouTube kanalına yükleyerek Filler Diyarı'na olan ilgiyi artırmayı hedefliyor. Piyanonun tam da fillerin istediği gibi dağın eteğinde durduğuna dikkat çeken Barton, "Bu filler bize yakın duruyor ve çok rahatlar, aramızdaki bağı tarif edebilecek bir kelime yok" diyor

(Cnnturk.com)