27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

BAE ve Ürdün elçililerinin Suudi Arabistan hakkındaki raporlar sızdırıldı

Lübnan gazetesi El Akbar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Suudi Arabistan'ın politikalarıyla ayrı düştüğü gizli diplomatik belgeleri yayımladı.

star.com.tr17 Nisan 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
BAE ve Ürdün elçililerinin Suudi Arabistan hakkındaki raporlar sızdırıldı
Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in Suudi Arabistan'la ilişkilerini koparmaya çalıştığını gösteren gizli diplomatik belgeler, Lübnan merkezli El Akbar gazetesi tarafından yayımlandı.
 
El Akbar'da yer alan habere göre, sızdırılan dökümanlarda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Beyrut'taki Ürdün Büyükelçiliği tarafından kendi hükûmetlerine gönderilen gizli diplomatik bilgiler yer alıyor.
 
20 Eylül 2017 tarihli dökümanlardan biri, Ürdün'ün Lübnan Büyükelçisi Nabil Masarwa ile Kuveytli mevkidaşı Abdel-Al al-Qenaie arasındaki bir görüşmeyi ayyuka çıkarttı.
 
Kuveyt Büyükelçisi'nin sözlerinden alıntı yapan Ürdün Büyükelçisi, "Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Suudi Arabistan Krallığı ile ilişkileri koparmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.
 
28 Eylül 2017 tarihli ikinci bir döküman ise, Ürdün Büyükelçisi ile BAE'li mevkidaşı Hamad bin Saeed al-Shamsi'nin gerçekleştirdikleri görüşmenin süresini ortaya koydu.
 
Döküman, Ürdün Büyükelçisi'nin kendi hükûmetini, BAE'nin "Suudi Arabistan'ın politikaları, içeride ve dışarıda, özellikle Lübnan'da yıkılmaya devam ediyor." şeklinde uyardığını gösterdi.
 
Katar oylaması
 
BAE Büyükelçisi, Ekim 2017'de UNESCO'nun başına geçmesi için Lübnan'ın, Katar'ın adayı Hamad bin Abdulaziz al-Kawari'ye oy verdiğini iddia etti.
 
BAE Büyükelçisi'nin 18 Ekim 2017'de kendi hükûmetine çektiği bir telgrafta ise, "(Lübnan Başbakanı Saad) Hariri, Lübnan'ın Katar'a oy vereceğini biliyordu." ifadesini kullandığı ortaya çıktı.
 
Kasım 2017'de Lübnan Başbakanı Hariri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da sürpriz bir şekilde istifasını açıklamıştı. Kendisine yönelik bir suikast girişiminden korktuğunu açıklayan ve istifa kararından İran'ı ve Hizbullah'ı sorumlu tutan Hariri, daha sonra bu kararından vazgeçmişti.
 
Lübnanlı yetkililer Hariri'nin Suudi Arabistan otoritelerince rehin alındığı iddiasını ortaya atmış, Hariri ise ilk basın açıklamasında bu iddiayı yalanlamıştı.