16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Barzani’nin kaos inadı

Türkiye, İran ve Irak’ın ‘müdahale ederiz’ uyarısına kulak tıkayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, bağımsızlık referandumunu yapacaklarını açıklayarak ateşe benzin döktü.

25 Eylül 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Barzani’nin kaos inadı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani Irak’ı ve Ortadoğu’yı ateşe atacak hatasından geri dönmedi: Barzani, başta Türkiye olmak üzere; İsrail hariç birçok ülke ile Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kurumların ‘Irak’taki iç çatışmayı körükler, istikrarı daha da bozar’ şeklinde uyarılarına rağmen, bugün gerçekleşecek sözde bağımsızlık referandumunun yapılacağını açıkladı. Yardımcısı Kosret Resul Eli ve bölgedeki diğer partilerle görüştükten sonra Erbil’de düzenlediği basın toplantısında ‘son kararını’ açıklayan IKBY lideri, “Bundan sonra Bağdat ile diyalogumuz iki iyi komşu olmak esasına dayanacak. Yarın (bugün) sandıkta kararımızı vereceğiz” dedi.

KERKÜK’E EK PEŞMERGE

Erbil’de düzenlediği basın toplantısından önce de Barzani, Komel ve KYB yetkilileriyle ilhak etmek istedikleri Türkmen kenti Kerkük’ün durumunu görüştü. Görüşme sonrası BasNews’e açıklama yapan Kerkük meclisinden KDP’li Diyar Hüseyin, “Tüm partilerin ortak kararıyla Kerkük’de de seçime gidilecek” şeklinde konuştu. Bu sırada Peşmerge güçleri, referanduma dahil edilmesi anayasaya da aykırı olan Türkmen kentinde oylamanın yapılması beklenen bölgelere güç takviyesi yaptı ve kente giriş çıkışlarda kontrolleri sıklaştırdı. Kerkük’teki Arap ve Türkmenlerin referandumu boykot etmesinden dolayı, oy verme işlemleri sırasında gerginlik yaşanmasından endişe ediliyor. Ayrıca IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi tarafından yapılan yazılı açıklamada, IKBY ve diğer bölgelerde tatil ilan edildiğini duyurdu.

ABD ELÇİLİĞİNDEN UYARI GELDİ

Yaşanan gelişmelerden sadece birkaç saat önce ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, IKBY’nin anayasaya aykırı referandumu düzenlemesi halinde bölgede karışıklık çıkabileceği uyarısında bulundu. Olası bir duruma karşı, ABD’nin Irak’taki diplomatik misyonunun sınırlanacağı bilgisine yer verilen açıklamada, “Özellikle ABD vatandaşları, Bağdat ile Erbil arasındaki tartışmalı bölgelerde seyahat etmekten kaçınmalıdır” uyarısı yapıldı. 

IRKÇI BİR DEVLETE 

İZİN VEREMEYİZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile telefonda gerçekleştirdiği görüşmesinde; ülkesinin birliği, toplumsal barış ve istikrarın tehlikeye girmesi halinde hukuki önlemleri alacağını belirtti.

Barzani’nin toplantısından sonra da açıklamaya Irak Başbakanı İbadi, “Irak’ta Irkçı devlet kurulmasını ve mezhepçi suçlamasını reddediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Türkmen ve Araplar protesto etti

Irak’ın Diyala kentinde bir araya gelen Türkmen ve Araplar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) anayasaya aykırı referandum planına tepki gösterdi. 

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) çağrısıyla Diyala kent merkezi Bakuba’da düzenlenen referandum karşıtı gösteriye yüzlerce Türkmen ve Arap katıldı. ITC Diyala İl Başkanı Züheyir Kasım yaptığı açıklamada, “IKBY referandumunun ertelenmesini değil tamamen iptal edilmesini istiyoruz. IKBY tartışmalı bölgeleri ilhak ederek Türkmenleri azınlık durumuna düşürmeyi planlıyor” diye konuştu. 

Peşmergenin işgal ettiği Kerkük vilayetinin tamamı, Salahaddin’ın Tuzhurmatu ilçesi, Diyala’nın Hanekin ilçesiyle, Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında da ilhak gerçekleşecek.