5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Batı ile Rusya arasında ikinci Soğuk Savaş mı yaşanıyor?

Avrupa'da herhangi bir radyoaktif artış olup olmadığını araştırmak üzere, nükleer patlamaları tespit etmek için kullanılan bir ABD Hava Kuvvetleri uçağı İngiltere'ye gönderildi.

star.com.tr / Alaattin AYHAN21 Şubat 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Batı ile Rusya arasında ikinci Soğuk Savaş mı yaşanıyor?

Nükleer keşif uçağı olarak bilinen Boeing WC-135 Constant Phoenix uçağının geçtiğimiz hafta açıklanmayan bir görev için İngiltere'ye gitmesi tartışmaları beraberinde getirdi. 

DailyMail'in geçtiği habere göre, Rusya'nın kutup bölgelerinde nükleer silahları test ettiğine dair iddialarının gündemde olduğu bir dönemde WC-135 uçağının İngiltere'ye gitmesi akıllarda soru işareti bıraktı. 

Avrupa'daki hava kalitesi istasyonları, Ocak ve Şubat aylarında doğu Avrupa'dan gelen radyoaktif iyot-131 oranında olduğunu tespit etti.

Iyot-131 seviyesinin üzerindeki durumlarda Putin'in Kutup bölgesine yakın Novaya Zemlya'da nükleer silahları test ettiğini ileri sürdü. 

Öte taraftan geçtiğimiz hafta sonu birçok kişi tarafından kaydedilen video görüntülerinde gökyüzünde gizemli bir ışık tespit edildi. ABD Donanması bunun iki Trident füzesinin testi olduğunu ve "herhangi bir dünya olayına tepki vermediğini" açıklayan bir bildiri yayınladı.

Yorum yapmak için görüşülen ABD Deniz Kuvvetleri, İngiltere'ye gönderilen WC-135 uçağının görevi hakkında herhangi bir resmi açıklama yapmaktan kaçındı. 

WC-135 uçağı ilk defa Norveç'te, şimdilerde ise Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa ve İspanya'da bulundu. 

Bütün bu olup bitenler bir arada düşünüldüğünde akıllara "Batı ile Rusya arasında ikinci bir Soğuk Savaş dönemi mi yaşanıyor?" sorusunu getiriyor. 

Hava kalitesi istasyonları Norveç, Finlandiya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa ve İspanya'da  düşük seviyelerde iyot-131 varlığını tespit etti.