27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Black Friday nedir?

Black Friday 2017 bu hafta gündeme bomba gibi düştü. Milyonlarca takipçi 'Black Friday nedir 2017 Black Friday indirimleri nelerdir?' sorularına yanıt arıyor.

25 Kasım 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Black Friday nedir?

Black Friday nedir Black Friday bu haftaki indirimleri nelerdir? Türkiye'de Black Friday ürünlerine nereden ulaşılabilir? sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde yer verdik. Dünya genelinde alışveriş çılgınlığı olarak tabir edilen Black Friday indirimleri başladı.

Ayrıca Black Friday'e özel Hotiç'te sepette yüzde 30, Armani'de sepetin yarısı, Furla'da sepette ekstra yüzde 20, Columbia'da sepette yüzde 15, Dockers Jack Jones, Levi's'ta 2 al 1 öde, New Balance'ta yüzde 20, Pierre Cardin'de yüzde 40 indirim müşterilerini bekliyor! Son açıklanan rakamlar bu beklentinin her iki taraf içinde karşılandığını gösteriyor zira içinde bulunduğumuz “Black Friday” süreci 8 milyar dolarlık bir rakam ile bugüne kadarki en büyük hasılata ulaşmak üzere.



Gece yarısı açılan mağazaların kapılarına bir önceki gün gelerek kuyruk oluşturan müşteriler mağazaların açılması ile birbirlerini ezerek alışveriş çılgınlığına başladı. Perakende Merkezi Araştırmalarının(Centre for Retail Research) yayınladığı bildiriye göre bu sene Black Friday dönemi alışverişlerinin geçen seneye göre yüzde 7 artacağını belirtiliyor. Black Friday’in ilk gününde binlerce mağaza kontrolden çıkan müşterilerin gazabına uğradı. Kontrolsüzce etraflarına saldıran insanlar kapabildiklerini ürünleri satın aldı, kapamadıkları ürünleri ise diğer müşterilerin ellerinden zorla almaya çalıştı. Her sene benzer sahnelerin yaşandığı indirim günlerinde yaralananlar ve baygınlık geçirenler için ilk yardım hazırlıkları yapıldı.

İndirim oranlarının yüksek miktarda olması nedeniyle 8 milyar dolara ulaşacak olan satışlar mağazalar için büyük kar oranları olarak görülmüyor. Ancak Black Friday, son yıllarda internet üzerinden yapılan alışverişlerin yaygınlaşması sebebiyle zarar gören mağazalar için bir nimet.

BLACK FRIDAY NEDİR?

Black Friday , Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan bir alışveriş ve indirim günü. ABD'de Şükran Günü'nden sonra gelen ilk cumaya denk gelir. Bu sene bu tarih 23 Kasım'ı 24'üne bağlayan gece oluyor.

Bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiş. O günde, Philadelphia'da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar yaşanmış. Bu nedenle günün ismi "black" yani kara olarak kalmış. Ancak son yıllarda bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanıyor.

Kara Cuma günü, resmi bir tatil değil ancak California ve bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına "Şükran Günü'nden sonra" adında bir tatil verilmekte.2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışverişin yapıldığı gün olan Black Friday gününde, çoğunlukla markalar stoklarını tükenmeye yaklaşır.

Black Friday gününde 2000'li yıllara kadar sabah 06:00'da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başlıyordu. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı.



SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

 Samet Abi‏ @Sametctkyx

Fakire sormuşlar #BlackFriday ne diye, fakir de demiş ki bize her friday black.
BlackFriday2017

Marie‏ @meryem67000

Günlerden Black Friday2017 ... farkındamısınız bilinçaltımızı etkiliyerek bizleri, sorgusuz sualsizce alışveriş ve tüketim alışkanlığına yönlendiriyorlar..
dilan‏ @2galactus

aldıklarımdan pisman değilim aklım hala alamadıklarımda #BlackFriday2017
MirayKKzlkya‏ @MirayKzlkya

Siteler çökmüş durumda ayy iyi ki bi saat alalım dedik ya 😑 #BlackFriday2017
Ömer Ekinci‏Onaylanmış hesap @omerekinci

Çok sağlam stok temizliği var bugün, uyandırayım. Nerede satılmayan, rafta duran ürün varsa bugün temizlenecek, yanarlı-dönerli kredi kartı ekstreleri bugün kendini kaybedenler için sabırsızlanıyor. 
Anıl Izin‏ @anllzn

ulan aliexpress banggood 4le çarpa çarpa harbiden cumam karardı.
melike yıldız‏ @melikeyldzzz

Hocam bu notlarda black friday sebebiyle indirim mi var net %50 indirilmiş sanki
Ankara Masaj Salonu‏ @ankmasajsalonu

Black Friday ( Kara Cuma ) AŞKINA; MASAJDA BÜYÜK KAMPANYA!
Sadece bugüne özel seanslarımızda %30 ile %50 İNDİRİM fırsatı sunuyoruz.
Kampanyadan faydalanmak için bugün herkesi salonumuza bekliyoruz.