26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bölgesel ve küresel sorunların ele alınacağı ABD-Çin görüşmesi için tarih belirlendi

Kuzey Kore, Güney Çin Denizi sorunu ve Trump'ın ticaret politikaları başta olmak üzere birçok sebep yüzünden gerilen ve zaman zaman karşılıklı savaş tehditlerinin dahi yaşandığı ABD ile Çin arasında büyük buluşmanın tarihi netleştirildi. ABD Başkanı Trump ile Çin Başbakanı Xi, gelecek hafta Florida'da görüşecek.

M.Emin Üçer / Star30 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bölgesel ve küresel sorunların ele alınacağı ABD-Çin görüşmesi için tarih belirlendi

Çin destekli Kuzey Kore'nin füze denemeleri sonrası ABD'nin bölgeye hava savunma sistemi kurması, ihtilaflı Güney Çin Denizi sularında Çin'in egemenlik iddia etmesi ve ABD Başkanı Trump'ın Çin'e karşıtı ticari politikaları başta olmak üzere bir çok anlaşmazlık üzerine savaşın eşiğine gelen Çin ve ABD, tansiyonu düşürmek için diplomatik diyalog kanalını kullanmaya çalışıyor.

 

 

Pekin yönetimi, daha önce Trump ile Xi'nin gerçekleştireceği büyük buluşma için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirtmişti.

Çin Başbakanlık sözcüsü Lu Kang, bugün basın mensuplarına verdiği günlük haber brifinginde, Çin Başbakanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump'ın 6-7 Nisan tarihlerinde ABD'nin Florida eyaletinde bir araya geleceğini belirtti. 

 

 

KUZEY KORE VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ KONUŞULACAK

Görüşmenin ana konularından birinin Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesi ve yaptığı balistik füze denemeleri olması bekleniyor. ABD'nin Çin'den Kuzey Kore konusunda ne gibi taleplerinin olacağı henüz bilinmiyor.

 

 

ABD Başkanı Trump, daha önce Çin'i, Kuzey Kore'yi durdurmak için yeterince çaba sarfetmemekle suçlamıştı.

Bunun yanında ABD'nin Kuzey Kore tehdidini gerekçe göstererek Güney Kore'ye konuşlandırdığı "THAAD" hava savunma sistemine Çin'in sert itirazlarının da dile getirilmesi bekleniyor.

 

 

İHTİLAFLI GÜNEY ÇİN DENİZİ SULARI

Senelik 5 trilyon dolarlık ticaretin geçiş güzergahı ve zengin doğal kaynaklara sahip olmasından ötürü çokça önem arz eden ihtilaflı Güney Çin Denizi sularında Çin'in egemenlik iddia etmesi ve bölgede bulunan adalara askeri üsler inşa etmeye başlaması ABD ile Çin arasındaki gerginliği çok arttırmış, karşılıklı savaş tehditleri dahi gelmişti.

 

 

TRUMP'IN TİCARET POLİTİKALARI

ABD içinde istihdamı artırmak isteyen ve Çin'i tehdit olarak gören Donald Trump, seçim kampanyasının ilk zamanlarından bu yana Çin'de faaliyet gösteren ABD şirketlerini ülkeye geri döndürmeye çabalıyor.

Apple gibi bir çok devasa ABD'li firmanın üretimlerini ülkede yapmasını isteyen Trump'ın, amacına ulaşmak Çin'den gelen ürünlere ekstra vergiler koymak gibi bir çok yaptırıma hazırlandığı da dillendiriyor.

 

 

ÖZERK ÇİN BÖLGELERİ VE TAYVAN SORUNU

Kendi hükümeti ve ordusu olan bir ada ülkesi olan Tayvan'ı Çin'in bir parçası olarak kabul eden Çin Hükümeti, Tayvan'ı kendilerine karşı koz olarak kullanan ve ada ülkesine ağır silah satışı yapan ABD ile sıkça gerilim yaşıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Washington'a "Tek Çin Politikası'na bağlı kalarak Tayvan'a silah satmayı durdurmaları" çağrısında bulunmuştu.

 

 

Bunun yanında Tibet gibi Çin'in bağımsızlık isteyen özerk bölgelerini de Çin'e karşı koz olarak kullanan ABD'nin bu tutumu, bölgede gerilimi arttıran diğer sebeplerden.

 

 

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın, Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama ile görüşmesi Çin tarafından sert tepki görmüştü. Benzer bir tutumu Trump'ın göstermesini istemeyen Pekin yönetiminin, görüşmede bu konudaki hassasiyetini de Trump'a aktarması bekleniyor.