24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

F-35 ortağı iki ülke, ABD’yi tehdit etti

ABD öncülüğünde ilerleyen F-35 savaş uçağı projesinin üretim ortakları arasında yer alan (en az) iki ülkenin, “F-35 sistemlerinin ABD’ye haddinden fazla bilgi erişimi imkânı sunması” nedeniyle ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) ültimatom gönderdi.

TM Dijital Haber Merkezi12 Haziran 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
F-35 ortağı iki ülke, ABD’yi tehdit etti
F-35 savaş uçağı projesinin ortakları arasında bulunan (en az) iki ülke, F-35 sistemlerinin ABD’ye haddinden fazla bilgi erişimi imkanı sunması nedeniyle Pentagon’a ültimatom gönderdi. Ulusal verilerinin tehdit altında olduğunu düşünen söz konusu iki ülke, ABD’yi F-35 programından çekilmekle tehdit etti.
 
Defence News’te yer alan iddiaya göre, ulusal egemenlikleriyle ilgili verilerinin risk altında olduğunu düşünen söz konusu iki ülke, ABD’yi “F-35 programını terk etmekle” tehdit etti.
 
Ulaşılan ABD Savunma Bakanlığı dokümanlarına göre, risk tehdidine sebep olan şeyin, ALIS olarak adlandırılan ve Lockheed Martin tarafından üretilen Otonom Lojistik Bilgi Sistemi olduğu bildirildi.
 
ALIS sistemi, görevlerin plan ve bilgi aşamaları, eksik parçaların siparişleri ve bakımcıların tamirat süreçlerinin yanı sıra teknik verilerin ve iş talimatlarının gözden geçirilmesi aşamalarında kullanılıyor.
 
F-35 programında bulunan bazı üretim ortakları ise, gereğinden fazla ulusal verinin ALIS üzerinden hem ABD’ye hem de özel olarak Lockheed Martin şirketine uçmasına karşı çıkıyor. Endişelerini dile getiren ülkeler, ulusal uçuş operasyonları ve kendi F-35’lerinin ne zaman nerede bulunduğuna ilişkin bilgileri hem ABD ordusuna hem de Lockheed Martin şirketine iletecek bir pencerenin açılmasından rahatsız durumda bulunuyor.
 
Defence News tarafından ulaşılan ABD Savunma Bakanlığı belgelerinden birinde şu ifadeler yer alıyor:
 
“En az iki ülke, ulusal verilerinin elde edilmesi durumunda ya F-35 programından çıkmakla ya da ABD’ye herhangi bir veri göndermemekle tehdit etti.”
 
Söz konusu dokümanların üzerinde “yalnızca yetkililer için” ibaresinin yer aldığı aktarılırken, ABD’yi tehdit eden ülkelerin isimleri noktasında bir bilgi paylaşılmadı.