27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

FARC'dan silah bırakma takviminde değişiklik talebi

FARC, toplanma alanlarındaki altyapı sorunlarını nedeniyle silah bırakma takviminin yeniden ele alınmasını istedi

AA22 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
FARC'dan silah bırakma takviminde değişiklik talebi

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), silah bırakma ve topluma geri dönme süreci için hazırlanan toplanma alanlarının halen tam anlamıyla hazır olmadığını belirterek Birleşmiş Milletler (BM) Kolombiya Misyonunun silah bırakma takvimini yeniden düzenlemesini istedi.

FARC’ın internet sitesinde BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault’a hitaben yazılan mektupta silah bırakma ve topluma geri dönme süreci için hazırlanan 26 toplanma bölgesinin halen tam anlamıyla hazır olmadığı belirtildi.

Toplanma alanlarında içme suyu, ulaşım, iletişim ve enerji gibi altyapı sorunlarının devam ettiği kaydedilen mektupta, söz konusu alanlara ulaşan FARC mensuplarının kendilerine ilkel malzemelerle kalacak yer yapmaya çalıştığı aktarıldı.

FARC, silah bırakma takviminin yeniden ele alınmasını talep etti.

Arnault, daha önce yaptığı açıklamada toplanma alanlarındaki eksikliklerin halen giderilmediğine işaret etmiş ve silahların depolanacağı bazı alanların hazır olmadığını dile getirmişti.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin ve Yüksek Barış Komisyonu Üyesi Sergio Jaramillo da toplanma alanlarının yüzde 80’inin hazır olduğunu belirten bir açıklama yayımlamıştı.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 oranında "hayır" sonucu çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım 2016'da vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.