11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

FETÖ’den Trump’a lobi kıskacı

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından ABD’deki Türkiye karşıtı faaliyetlerine hız veren FETÖ, yalanlarını Beyaz Saray’a ulaştırmak için ABD Başkanı Trump’a yakınlığıyla bilinen lobi şirketiyle anlaştı.

27 Nisan 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’den Trump’a lobi kıskacı

ABD’deki siyasi ilişkilerini diri tutmak ve Türkiye karşıtı faaliyetlerini yürütmek için bir lobi şirketi kuran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), şimdi de Beyaz Saray’ın yeni patronu Donald Trump’la Ankara’nın arasını bozmak için harekete geçti. Politico internet sitesi, ABD’deki terör örgütü mensuplarının Beyaz Saray’la yakın ilişkileri bulunan ‘Gotham Government Relations’ isimli lobi şirketiyle anlaştığını yazdı. 

70 BİN DOLARLIK LOBİ

Sitenin haberine göre, kısa süre önce FETÖ’nün ABD’deki önemli isimlerinden Türk-Amerikan Ortabatı Federasyonu Başkanı Süleyman Turhanoğulları’nın başında yer aldığı lobi şirketi Washington Strategy Group, Türkiye’yi karalamak için Gotham şirketiyle anlaştı. Haber, terör örgütünün giriş ücreti olarak 50 bin dolar, aylık da 20 bin dolar para ödediği Gotham şirketinin ortağı Brad Gerstman tarafından da onaylandı. Politico’ya konuşan Gerstman, FETÖ’cülerin kendilerinden Trump’a Türkiye’deki insan hakları ihlalleri hakkında bilgi vermesini istediğini söyledi. Örgütün yalanlarını yeni yönetime aktarmak için tutulan Gerstman, FETÖ’nün ilk yabancı müşterileri olduğunu ve Trump’a yakınlıklarından ötürü kendilerini seçtiğini bildirdi. Gerstman ayrıca, elebaşı Gülen’in örnek bir Müslüman olduğunu ve ABD’nin böyle ılımlı grupları desteklemesi gerektiğini ifade ederek FETÖ’nün tezviratlarına çabuk uyum sağladığını gösterdi.

ALPTEKİN HEDEFTE

Türkiye aleyhine lobi faaliyeti için örgütten binlerce dolar alan şirket, dezenformasyon yaymakta gecikmedi. Gotham Government Relations, ilk olarak ABD’deki Türk iş adamı Ekim Alptekin’i hedef alarak Rus meslektaşı Dmitri Zaikin’le ilişkisine dair bir yalan haber servis etti. Haberlerde Alptekin’in Rus iş adamı Zaikin’le Türkiye adına lobi faaliyetleri için ortaklık kurduğunu öne sürüldü. Zaikin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bağlantısı olduğu belirtilen haberlerde, bir Türk iş adamının ABD’de lobicilik yapmak için neden Ruslarla anlaştığına ise cevap veremedi. 

15 Temmuz’dan sonra örgütten ikinci deneme

Darbe girişiminin ardından ABD’deki Türkiye karşıtı faaliyetlerine artıran FETÖ, ilk olarak Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a yakın Podesta ile anlaşmıştı. Cumhuriyetçi Trump’ın Beyaz Saray’a geçmesiyle hayal kırıklığına uğrayan örgüt, elebaşı Gülen’i iade edeceğini dile getiren Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn aleyhine çalışma başlatmıştı. Flynn’in istifasıyla rahatlayan FETÖ’nün Washington Strategy isimli şirketini aktif hale getirerek Trump’a baskı kurmak istediği biliniyor.