5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Filistin’i İslam birliği kurtaracak

İsrail’in Gazze ablukasını 5 defa kıran eski İngiliz İşçi Partisi vekili George Galloway ABD’nin Kudüs kararını Star’a değerlendirdi. Bugüne kadar ‘İslam dünyası’ diye bir şey görmediğini söyleyen Galloway, özgür Kudüs’ün yolunun Müslümanların birliğinden geçtiğine işaret etti.

Şerif Egemen Ahmet12 Aralık 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Filistin’i İslam birliği kurtaracak

- ABD Başkanı Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Sizce Trump bu kararı hangi saiklerle aldı?

Trump ülkesinde, Rusya’nın ABD seçimlerine kendi lehine müdahale ettiği iddialarıyla uğraşıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da ülkesinde büyük bir yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya. Birbirlerinin ellerini tutarak bu sorunu aşmaya çalıştılar. 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan kararda evanjelist Hristiyanların etkisine işaret etti. Sizce Trump sadece gündemi değiştirmek mi istedi? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a katılıyorum. Evanjelistler yüzde 100 etkili.  ABD’de 50 milyona varan bir nüfusa sahip evanjelistler, İsrail’i seven ancak Yahudilerden nefret eden bir topluluk. Dünyanın sonunu getirmek için çabalayan evanjelistler, Hz. İsa’nın kurtarıcı olarak dünyaya Filistin’den geleceğine inanıyor. Buna göre İsa bugünkü Filistin topraklarında dünyaya geri dönecek ve Hristiyanlığı kabul etmeyen Yahudileri öldürecek. Filistin’de Hristiyanların olduğunu ve onların İsrail’in güçlenmesiyle acı çekeceğini bilseler de Kilise liderleri kaosu tırmandırıyor. Başkan ise, Kudüs kışkırtmasıyla aşırı sağı güçlendirerek kendisine bir taban oluşturuyor. 

- Trump’ı kınayan Batılı liderlerin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa hükümetleri aslında sessiz destek veriyor. İngiltere’den ise hiçbir şey beklememek gerek. Zira, Kudüs’ün oy olarak bir karşılığı yok. Burada kritik olan Müslümanların ne yapacağı. 

- Sizce Müslümanlar dirilerek statükoyu değiştirebilecek mi?

Çözüm sadece İslam dünyasının kendisinden gelebilir. Özgür Filistin, İslam dünyasının birleşirse kurulabilir. Bu da ancak gerçek anlamda bir İslam dünyası olursa gerçekleşir. Bugüne kadar bir İslam dünyası görmedim, ümmet denilebilecek bir şek yok ortada şu an. Müslümanlar Cakarta’dan Fas’a kadar birbirini öldürmekten vazgeçmezse iş işten geçmiş olacak. 

‘Ciddi duruş Erdoğan’ın’

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın krizdeki tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün başta Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerinin İsrail ile gizli diplomasi yürüttüğü biliniyor. İslam dünyasında tek ciddi duruş Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan’ın sözlerini dinledim ve çok beğendim. Kendisi İslam dünyasında en iyi, sert tepkiyi veren şahsiyetti. 

George  Galloway kimdir

İngiliz parlamentosunda 20 yıl milletvekilliği yapan ve Tony Blair’in Irak işgaline destek vermesinin ardından İngiliz İşçi Partisi’nden istifa ederek Saygı Partisi’ni kuran George Galloway, ülkesinde Filistin’in sesi olarak biliniyor. Viva Palestina isimli gemiyle  Gazze ablukasını 5 defa kıran Galloway, Kudüs ve Filistin’e ilişkin hassasiyetleri nedeniyle sık sık Siyonist lobinin saldırısına maruz kalıyor. İngiliz siyasetçi, Gazze’ye ulaştırdığı yardımlar nedeniyle bugün hala Ürdün ve Mısır’a giremiyor.