26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İbadi’nin Musul’da katliam planı

Musul’a topyekun başlayacak operasyona saatler kala, Irak Başbakanı İbadi, daha önce Sünnilere uyguladıkları zulümlerle gündeme gelen Şii liderlerle Bağdat’ta bir araya geldi. Iraklı üst düzey bir asker de kara harekatına Şii milislerin sızacağını söyledi.

17 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İbadi’nin Musul’da katliam planı

Musul’u terör örgütü DEAŞ’ın elinden kurtarma operasyonunun topyekûn başlamasına saatler kala, Bağdat yönetiminden akıllara ‘mezhep savaşı mı çıkarılmak isteniyor?’  sorusunu getiren adımlar geldi. Irak Başbakanı Haydar El İbadi Bağdat’taki özel ofisinde daha önce Sünnilere uyguladıkları katliamlarla gündeme gelen Şii Haşdi Şabi örgütünün liderleriyle bir toplantı gerçekleştirirken, güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı üst düzey bir askeri yetkili ‘operasyonu gerçekleştirecek Irak askerleri arasında Şii milislerin de yer aldığını’ söyledi. Öte yandan, İran’a yakınlığıyla bilinen Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri Bağdat hükümetinin helikopteri ile Musul’un güneyindeki Kayyare’ye geldi. Kayyare, Irak Ordusu’nun Musul’a ilerleyeceği güneydeki cephe.

İNTİKAM İSTİYORLAR!

Irak televizyonlarının Musul’u kurtarma operasyonunun Gökçeli kolundan başladığını duyurduğu önceki gün Irak Başbakanı Bağdat’taki özel ofisinde Şii Haşdi Şabi örgütünün liderleriyle toplandı. Toplantıya katılan isimler arasından ‘Musul’da Hüseyin’in intikamını alacağız’ diyen Şii milis grubu Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali’nin olması dikkat çekti. AA’ya konuşan Iraklı bir askeri yetkili de, ‘Peşmerge cephelerini kullanacak olan Irak askerleri arasında da Şii milisler yer alıyor’ dedi. Milislerin doğrudan Bağdat’tan geldiğini belirten yetkili, “Elimize geçen bilgilere göre bu milisler Haşdi Şabi çatısında yer alan Nuceba Hareketi’ne bağlı ve daha önce Esad için Suriye’de de çatışmalara katılmışlar” ifadelerini kullandı.

Kente ‘zafer’ broşürü

Irak Ordusu, Musul kentine havadan on binlerce broşür attı. Broşürde yer alan ‘zafer vakti yakın’ ifadesi dikkat çekti. Ayrıca DEAŞ’in kontrolünde olan bölgelerden halkın uzak durması istendi. Broşürde Musul halkından pencerlerinin çerçevelerini güçlendirmeleri. hava saldırıları sırasındı bomba düşen yerlerin çevresine en az bir saat gitmemeleri ve zorunlu olmadıkça araç kullanmamaları önerildi.

‘Kaçanı öldürün’ fermanı

Terör örgütü DEAŞ’ın Musul operasyonu öncesi güvenlik güçlerine teslim olma niyetinde olanların infaz edilmesi yönünde talimat verdiği öğrenildi. IKBY’ye yakın haber ajansının ele geçirdiği sözde fermanda ‘cepheleri boşaltmayı düşünen ya da kaçmayı planlayan her örgüt üyesinin öldürülmesi’ talimatı da yer alıyor. Öte yandan koalisyon uçakları Musul’dan geçen Dicle nehri üzerindeki Hürriyet Köprüsü’nü bombaladı.