19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

IKBY, Bağdat'tan görüşme talep etti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), gayrimeşru referandumun düzenlenmesinden dolayı Irak merkezi hükümeti tarafından alınan yaptırım kararlarının iptal edilmesi için ciddi bir diyaloga girmeye hazır olduklarını yineledi.

AA12 Ekim 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
IKBY, Bağdat'tan görüşme talep etti

IKBY Başbakanlık internet sitesindeki açıklamada, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye çağrı yapılarak, merkezi hükümet tarafından kısa bir süre önce uygulamaya konulan toplu yaptırımların sonlandırılması için diyaloğa geçilmeye hazır olunduğu ifade edildi.

Açıklamada IKBY hükümetinin Bağdat ile anayasa çerçevesinde, kara sınırları, halka hizmetin sunulması, iç piyasa, banka ve havalimanları meselelerini ele almak için görüşmelere açık olduğu kaydedildi.

Ordu ve diğer silahlı gruplarla Peşmerge güçleri arasında Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde olası bir çatışmadan Başbakan İbadi'nin sorumlu olacağına da yer verilen açıklamada, İbadi'nin bazı konuşmalarında Peşmerge'yi ordu güçlerinin geçişlerini engellemekten dolayı tehdit ettiği iddia edildi.

Irak Başbakanı İbadi, Erbil'e diyaloğa geçilip görüşmelerin gerçekleşmesi için 25 Eylül'de düzenlenen ve anayasaya aykırı referandum sonuçlarının iptal edilmesi şartı koşmuştu.

Irak Parlamentosu, 27 Eylül tarihinde referandumun düzenlenmesinden dolayı Erbil ve Süleymaniye Havalimanlarındaki uluslararası uçuşların askıya alınması başta olmak üzere birkaç yaptırım kararı almıştı.