27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İngiltere Parlamentosu önünde silahlı saldırı

İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiliz Parlamento binası önünde iki ayrı saldırı yaşandı. İngiliz polisi, terör saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiğini, biri polis 20 kişinin yaralandığını bildirerek, 'Saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyoruz. Saldırgan etkisiz hale getirildi.' açıklamasını yaptı.

22 Mart 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiliz Parlamento binası önünde saldırı yaşandı. Otomobilini yayaların üzerine süren saldırgan daha sonra bıçakla polise saldırırken etkisiz hale getirildi. Saldırıda biri polis üç kişi hayatını kaybederken saldırgan vurularak etkisiz hale getirildi. Saldırıda  20 kişi yaralandı.

SALDIRGAN DAHİL 4 ÖLÜ, 20 YARALI

İngiltere Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, Londra’yı hedef alan saldırıların sonucunda saldırgan dahil 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rowley yaptığı açıklamada, Londra’nın kalbi olarak nitelendirilebilecek İngiliz parlamentosu, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Westminster’daki silahlı saldırının tek bir kişi tarafından gerçekleştirildiğinin düşündüğünü, saldırganın güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Rowley olayda saldırgan ve bir polis dahil 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rowley, “Saldırı bir aracın Westminster Köprüsü üzerinde ilerlemesiyle başladı. Araç insanlara çarparak yaralanmaların neden oldu. Bu sırada törenden gelen üç polis de yaralandı. Daha sonra araç İngiliz parlamentosu yakınlarında çarparak durdu. Elinde bıçak olan saldırgan İngiliz Parlamentosu'na girmeye çalıştı.” ifadelerini kullandı.

Yoğun güvenlik tedbirlerinin devam ettiğin belirten Rowley, “Şu anda sadece bir saldırganın olduğunu düşünüyoruz. Bölgede gerekli her türlü tedbiri alıyoruz.” dedi.

Rowley, görgü tanıklarından İngiliz polisiyle bilgi paylaşmalarını istedi.

BAŞBAKAN MAY BİNADAN ÇIKARILDI

İngiltere Başbakanı Theresa May'in parlamento binasından çıkarıldı. İngiltire Başbakanı May'in zırhı araca bindirilerek tünel yoluyla bölgeden uzaklaştırıldığı ifade ediliyor. Çalışanlar ise içeride bekletiliyor.

İngiliz Parlamentosu sözcü yardımcısı Lindsay Hoyle saldırı sonrası parlamentodaki çalışmalara ara verildiğini açıkladı. Parlamento'ya giden metro hatlarının kapatıldı.

İSKOÇYA'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Londra'daki saldırı sonrası İskoçya Parlamentosu'nda güvenlik önlemleri arttırıldı. Ancak bu aşamada bir saldırı tehdidi olmadığı ifade edildi.

İngiltere'deki terör saldırısıyla ilgili Başbakan Yıldırım'dan ilk açıklama

 

 

 

Bir kadın hayatını kaybetti

İngiltere’nin başkenti Londra’da parlamento yakınlarındaki silahlı saldırının ardından Sir Thomas Hastanesinden yapılan açıklamada bir kadının hayatını kaybettiği açıklandı.

Hastaneden yapılan açıklamada İngiliz parlamentosu yakınlarındaki silahlı saldırı sonucunda bir kadının hayatını kaybettiği, bazı yaralıların durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Hastanenin açıklamasında yaralı sayısına yer verilmezken, İngiliz basını bölgede en az iki kişinin yaralandığını duyurdu.

İngiliz polisinden uyarı

İngiliz polisinden, "Westminster bölgesinden uzakta bulunun. Polis dahil yaralılar var, sayı veremiyoruz." açıklaması yapıldı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

Görgü tanıkları siyah 4 x 4 jip’i kullanan kişinin Westminster Köprüsü’nde yayaları ezerek polisin nöbet tuttuğu Parlamento girişine girmeye çalıştığını anlattı.

Elinde bıçağı ve silahı bulunan şüphelinin polise saldırdığı daha sonra polis tarafından etkisiz hale getirildiği bildirilirken çatışma sırasında bir polis memurunun yaralandı.

Görgü tanıkları ayrıca en az 3 el silah sesi duyduklarını ve iki kişinin yerde yattığını aktardı.

Görgü tanıklarından biri, Big Ben’in fotoğraflarını çekiyorduk, insanların bize doğru koştuğunu gördük hemen ardından 40 yaşlarından Asyalı bir adamın elinde bıçak taşıdığını fark ettik. Arkasından birkaç el silah sesi duyduk, karşıya geçtik. Yerde bir adam kanlar içinde yatıyordu’’ ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

ABD'den saldırıya ilişkin açıklama

ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiliz parlamentosu ve civarında yaşanan saldırılarla ilgili bilgilendirildiği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Twitter'dan yaptığı açıklamada Trump'ın Londra'daki saldırılarla ilgili bilgilendirildiği ve gelişmelerin takip edildiğini iletti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'dan terörle mücadele mesajı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa ülkelerinin organize bir şekilde terörle mücadele etmesini istedi.

Londra’daki terör saldırısının ardından bir açıklama yapan Hollande, "Bu tür saldırıların engellenmesi için gerekli bütün koşulları yaratmalıyız. Avrupa düzeyinde bu konuda organize olmamız gerekir. "dedi.

İngiltere halkı ile terörle mücadele dayanışma içinde olduklarını kaydeden Hollande, "Terörizm hepimizi ilgilendiren bir konu ve terör saldırılarına hedef olan Fransa, İngiliz halkının yaşadığı acıları çok yakından tanıyor." ifadesini kullandı.

Fransa’da diğer siyasi parti temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda, saldırıyı kınadılar ve İngiltere’ye dayanışma mesajı gönderdiler.