4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

İnsanlık Guta’da can çekişiyor

Suriye’de Esad rejimi, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesine bomba yağdırmaya devam ediyor. Sivil savunma yetkilileri hayatını kaybeden sivil sayısının 250’ye ulaştığını belirtirken, bölge sakinleri gıda ve ilaç sıkıntısı çekiyor.

22 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İnsanlık Guta’da can çekişiyor

SON 48 SAATTE 250 SİVİL ÖLDÜ

Suriye’de çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesine rağmen Esad’ın ateşinin hiç kesilmediği muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’ya yönelik bombardıman sürüyor. Bölgedeki sivil savunma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Rus savaş uçakları ve rejim güçlerinin dün Haresta, Duma, Merc, Arbin, Hammuriye, Sakba, Kefer Batna ve Medyere’yi hedef alan saldırılarında 25 sivil hayatını kaybetti. Suriyeli insan hakları aktivistleri 48 saattir süren saldırılarda 50’den fazlası çocuk olmak üzere toplam 250 kişinin can verdiğini bildirdi.

400 BİN KİŞİYE TEK BİR FIRIN

Birleşmiş Milletler’in ‘alarm verici’ olarak nitelendirdiği bölgedeki insani durum hakkında bilgi veren Suriyeli aktivistler, 400 bin kişinin abluka altında yaşamını sürdürmeye çalıştığı Guta’daki felaketi gözler önüne serdi. NewArab’a konuşan SyriaRelief isimli STK’nın sözcüsü Doğu Guta’da sadece bir fırının açık olduğunu söyledi. 500 erkeğin ailesine ekmek götürmek için tüm gün fırının kapısında beklediğini belirten yetkili, “Burada durum korkunç. Bombardıman gece boyunca durmadan devam etti. Çocuklar hiç bu kadar büyük bir korku yaşamadı” dedi. Save the Children isimli STK’nın Suriye temsilcisi Sonya Kush da Guta’daki binaların yüzde 71’inin yıkıldığını vurguladı ve bir an önce ateşkes ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘SAVAŞ DEĞİL DÜPEDÜZ KATLİAM’

İngiliz Independent gazetesine bilgi veren bölge sakini Vasim Hatip Doğu Guta’da oluk oluk çocuk kanı aktığını belirtti. Gazeteye konuşan Suriye Ulusal Konseyi üyesi, muhalif siyasetçi Basma Kodmani 48 saattir artarak devam eden bombardımandan ötürü Moskova yönetimini suçladı. Rusya’nın garantör olarak gereğini yapması gerektiğinin altını çizen Kodmani, “Bir muhalif için 100 sivili öldürüyorlar. Bu savaş değil, düpedüz katliam” diye konuştu. Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilen Doğu Guta’da yaklaşık 400 bin sivil abluka altında yaşamını sürdürüyor. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor.

400 BİN SİVİLCEHENNEMİ YAŞIYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Doğu Guta bekleyemez, 400 bin sivil yeryüzünde cehennemi yaşıyor.

DÜNYA GÖZÜNÜ VAHŞETE KAPATTI

Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik TSK ve ÖSO’nun yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’na karşı ‘siviller öldürülüyor’ yalanını her platformda dillendiren Batı, Esad rejiminin Doğu Guta’daki katliamına ise düşük perdeden kınamalarla değindi. Suriye’deki barış sürecinin yürütücüsü Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde artan çatışmaların ‘alarm verici’ olduğunu bildirirken, ABD Dışişleri de ‘kaygı duyduklarını’ ifade etti. Bombardımana hava desteği sağlayan Rusya ise katliamdan sorumlu olmadıklarını öne sürdü. Kremlin’den yapılan açıklamada BM ile ateşkes için görüşüleceği duyuruldu.

700 hasta acilen tahliye edilmeli

Esad rejiminin ablukası altındaki Doğu Guta’da hastaneler de hava saldırının hedefinde. Bölgedeki sivil savunma yetkililerinin bildirdiğine göre, kentte son 48 saattir süren bombardıman sonucu 5 hastane ve sağlık merkezi kullanılamaz hale geldi. Yetkililer, abluka sebebiyle ilaç sıkıntısının baş gösterdiği Guta’da, 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, 69 sivilin aşırı derecede yetersiz beslenme riskinin, 127 çocuğun ise hayati tehlikesinin olduğunu Doğu Guta’da tüberküloz, tifo ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar da görülmeye başladı. Aşıların tükenmesi nedeniyle 600 çocuğun tehlike altında olduğunu ifade ediliyor.