26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Hollanda yönetiminde Irkçı Wilders'a yer yok

15 Mart'ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 2 ayı aşkın süre geçmesine rağmen koalisyon hükümetinin halen kurulamadığı Hollanda'da farklı koalisyon önerileri ortaya çıkmaya devam ediyor. Parlamentoda 20 sandalye kazanarak seçimi ikinci bitiren Irkçı lider Geert Wilders ve başında olduğu 'Özgürlükler Partisi'nin (PVV) kurulacak koalisyon hükümetinde olmamasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

M.Emin Üçer / Star24 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Hollanda yönetiminde Irkçı Wilders'a yer yok

15 Mart günü sandık başına giden Hollanda'da iki ayı aşkın süredir hükümet kurulamıyor.

Hiçbir partinin %50'nin üzerinde oy alamadığı ülkede hükümetin kurulabilmesi için farklı koalisyon modelleri üzerinde görüşmeler sürüyor.

Son olarak koalisyon görüşmelerini yürütmek için görevlendirilen Hollandalı Siyasetçi Edith Schippers, koalisyon için tek seçeneğin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) ile koalisyon hükümeti kurmak olduğunu söylemesi üzerine partiler arasında görüşmeler gerçekleşti.

IRKÇI WILDERS'A HÜKÜMETTE YER YOK

Seçim öncesi yapılan anketlerde önceki Başbakan Mark Rutte ile başa baş gözüken Irkçı lider Geert Wilders parlamentoda 20 koltuk kazanmış, 33 koltuk kazanan rakibi Rutte'nin ardından seçimi ikinci olarak tamamlamıştı.

 

 

 

 

Fakat parlamentoda koltuk kazanan hiçbir parti Irkçı Wilders önderliğindeki PVV ile koalisyon kurmaya yanaşmıyor.

3 veya 4 partiden oluşacak bir koalisyon hükümeti kurulması ve Wilders'ın bu ortaklığın dışında kalmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.  

Irkçı tutumu yüzünden önceki Başbakan Rutte tarafından "Yarı Nazi" olmakla itham edilen Wilders, ülkesinin dışındaki Avrupalı siyasetçilerin de sevmediği bir isim olmasıyla biliniyor.

Hollanda'da Temsilciler Meclisi, ortaya çıkan koalisyon krizini görüşmek için yarın bir araya gelecek.

Hollanda'da 2012'de yapılan önceki genel seçimlerden sonra iki partiden oluşan koalisyon hükümeti 54 gün sonra kurulabilmişti.