10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

İşgalci Peres öldü

Felç geçirdikten sonra hastanede tedavi altına alınan İsrail eski Cumhurbaşkanı Simon Peres 93 yaşında öldü. İsrail’in kurucularından olan Peres, desteklediği nükleer program ve Filistin işgali ile biliniyor.

29 Eylül 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İşgalci Peres öldü

Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldırılan 93 yaşındaki eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dün sabahın erken saatlerinde Tel Aviv yakınında bulunan Tel Hoshemer Hastanesinde öldü. 5 Eylül’de kalp pili takılan Peres, 13 Eylül’de felç geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Peres, İsrail’in kurucusu kadrosu arasında hayatta kalan son isimdi. 18 yaşından itibaren siyasette olan Peres, Başbakanlık ve 2007 yılından 2014’e kadar İsrail’in 9’uncu Cumhurbaşkanı görevini yürütmüş, 12 kabinede görev almış, İsrail parlamentosu Knesset’te tam 48 yıl milletvekilliği yapmıştı. Türk halkı ve siyaseti Peres’i Erdoğan’dan Davos’ta yediği ‘one minute’ ayarı ile hatırlıyor.

NÜKLEER PROGRAMININ MİMARI

Belarus’ta 1923 yılında zengin bir tüccarın oğlu olarak dünyaya gelen Şimon Peres, 1934 yılında İngiliz manda yönetimi altında bulunan Filistin’e göç etmişti. Peres İsrail’de ‘güvercin’ eleştirileri görse de Filistin sorunun çözülmesinin önündeki en büyük engellerden olan ‘Yahudi yerleşim birimleri’nin savunucularındandı. Savunma Bakanlığı yaptığı yıllarda Batı Şeria’da ilk Yahudi yerleşimleri inşaatlarının başlaması için düğmeye basmıştı. 80’li yıllarda buna sınır getirse de 2000’den sonra Şaron’la Filistin’in işgalini yeniden destekledi. Peres, öte yandan, İsrail’in gizli nükleer programının mimarıydı. Devlet kurma mücadelesinde de silah alımlarından sorumluydu. 50’li yıllarda ise ABD ile askeri işbirliğini yürüten ekibin başındaydı.

Geride katliamlar bıraktı

Simon Peres geride bir çok da katliam bıraktı. Peres’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde 2008, 2012 ve 2014’te Gazze’ye saldıran İsrail, binlerce Filistinli sivili katletti. İsrail ordusu, 2008’de, ‘Dökme Kurşunu’ ismini verdiği operasyonda ev, okul, Birleşmiş Milletler binaları ve hastanelerin de olduğu yüzden fazla noktayı hedef aldı. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alsa da, Peres, sadece birkaç sene sonra Başbakan olduğu dönemde, İsrail, 18 Nisan 1996’da “Gazap Üzümleri Operasyonu” adıyla Lübnan topraklarına bir saldırı başlattı. Saldırıda, Kana’daki BM merkezine sığınan sivillerden 102’si hayatını kaybetti

Hamas mutlu Abbas üzgün

Peres’in ölümünün ardından dünya liderleri üzüntülerini bildiren taziye mesajları yayınladı fakat İsrail ablukası altındaki Gazze’yi yöneten Hamas’tan ‘mutluluk duyduklarını’ belirten bir açıklama geldi. Associated Press’e konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri “Filistin halkı dökülen kanlarının sorumlusu olarak gördükleri bu suçlunun ölümü nedeniyle çok mutlu” dedi. Zuhri, “Peres, işgalin kurucusu olan İsrailli yetkililerin son kalıntısıydı. Onun ölümü bu işgalin tarihteki son aşaması olacak ve zayıflık aşamasını başlatacak” diye ekledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Peres’in ölümünün insanlık ve barış için çok büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Obama’nın insanlık onuru!

ABD Başkanı Barack Obama “Sevgili dostum” diye hitap ettiği Peres’in ölümünün ardından “insan onuru ve ilerlemesi vizyonunu rehber edindiğini ve iyi niyetli insanların ilerleme kaydedebileceğini bildiğini” söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da olay sonrası derin üzüntü duyduğunu dile getirdi. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da, Peres’in, “Holokost zamanında Almanların ailesine ve halkına uyguladığı vahşete rağmen Peres’in Almanya’ya el uzattığını” dile getirdi.