19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Fransız bankalar İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerinin inşasına destek veriyor

İsrail'in yasa dışı yerleşim birimleri ve işgal politikasının incelendiği bir raporda, Fransız bankaları ve sigorta şirketlerinin bu faaliyetlerin finansmanını sağladığı belirlendi. Rapora göre Fransız bankaları, ortaklıkları bulunan İsrailli banka ve özel şirketlere kredi sağlayarak yasa dışı yerleşim birimlerinin inşasına destek veriyor.

AA29 Mart 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Fransız bankalar İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerinin inşasına destek veriyor

Fransa'da faaliyet gösteren çok sayıda kuruluş tarafından hazırlanan bir rapor, Fransız banka ve sigorta şirketlerinin İsrail'de yasa dışı yerleşim birimlerinin inşasına ve işgal politikasına finansal destek verdiğini ortaya koydu.

Aralarında İnsan Hakları Ligi, CGT sendikası ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun da bulunduğu çok sayıda kuruluş tarafından hazırlanan "Fransız banka ve sigorta şirketlerinin İsrail yayılmacılığıyla tehlikeli ilişkileri" başlıklı rapor yayınlandı. Raporda Fransa'dan uluslararası çapta faaliyet gösteren 4 banka ve bir sigorta şirketinin, İsrailli ortakları aracılığıyla veya doğrudan İsrail'in yasalara aykırı şekilde sürdürdüğü yayılmacı politikalarını ve yerleşim birimi inşaatlarını finanse ettiği öne sürüldü.

İsrail'in yayılmacı politikalarının 50 yıldan beri sürdüğü ve uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen bu faaliyetlerin bu yılın ocak ayından itibaren alınan 6 bin yeni yerleşim birimi inşası kararı ile devam ettiği belirtilen raporda, Aralık 2016'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunda bu faaliyetlere son verilmesi kararı çıktığı hatırlatıldı.

Yasa dışı yayılmacı faaliyetlerin ve yerleşim birimi inşaatlarının İsrail bankalarının finansmanı ve özel şirketlerin hizmet sunumu olmadan gerçekleşemeyeceği kaydedilen raporda, "Yaptığımız araştırmalarda Fransız bankaları ve İsrailli bu kuruluşlar arasında finansal ilişki olduğu ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verildi.

Uluslararası çapta faaliyet gösteren 4 Fransız bankası ve bir sigorta kuruluşundan her birinin, İsrail'in işgal altında tuttuğu topraklarda bulunan banka veya şirketlerde direkt veya dolaylı ortaklıklarının bulunduğu belirtilen raporda ayrıca, "Bu kuruluşlar ortaklıklar dışında, bölgede yasa dışı inşa faaliyetlerini yürüten şirketleri finanse etmektedir" tespitine yer verildi. Rapora göre 2004 yılında yasa dışı yerleşim birimlerine elektrik sağlayan Israel Electric Corporation isimli kuruluşa BNP Paribas, Societe Generale, Credit Lyonnais et Natixis'in oluşturduğu konsorsiyum tarafından 288 milyon avro kredi verilmesi bu uygulamalara bir örnek.

Raporu hazırlayan kuruluşlar, çok sayıda yabancı kamu veya özel finans kuruluşu ve bankanın yasa dışı yerleşim birimi inşası ve işgal politikalarında faaliyet gösteren İsrailli banka ve şirketlere finansal destek vermekten vazgeçtiğini hatırlatarak, Fransız kuruluşlarına da aynı şekilde bir kararı uygulamaya sokmaları çağrısı yaptı.

Fransız hükümetine de uyarılarda bulunduğu rapora göre Fransa devleti, bu kuruluşların işgalci ve yayılmacı faaliyetlerine finansal destekte bulunmasına izin vererek, dolaylı yoldan destek oluyor.

Raporu hazırlayan kuruluşlar, Fransız hükümetinden yerleşimci politikaları destekleyen Fransız bankaları ve sigorta şirketlerine faaliyetlerine son vermeleri için baskı yapmasını ve de devletin hissedarları arasında olduğu Alstom şirketinin de yasa dışı yerleşim birimlerindeki altyapı çalışmalarına yer almayı sonlandırmasını talep etti.