10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

The Times: İsrail ve Suudi Arabistan ekonomik bağ kurulması için görüşmelerde bulunuyor

The Times gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan ve İsrail ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için görüşmelerde bulunuyor.

star.com.tr/ Yaser Emre17 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
The Times: İsrail ve Suudi Arabistan ekonomik bağ kurulması için görüşmelerde bulunuyor
İngiliz gazetesinin Arap ve Amerikan kaynaklarına dayandırdığı haberde İsrail'in Körfez'de daha fazla faaliyet göstermesi ve iki ülke arasında doğrudan uçuşların gerçekleşmesi için iki "düşman" ülke arasında adımlar atıldı.
 
Söz konusu adımlar Trump'ın danışmanı ve aynı zamanda damadı Jared Kushner'ın Suudi Arabistan ziyareti esnasında, S. Arabistan başkan yardımcısı Muhammed bin Selman ile atıldı.
 
Ancak gazeteye göre Suudi Arabistan ile İsrail'in ikili ilişkileri başlatabilmesi için, Özgür Filistin devletinin kurulması
gerekiyor.
 
Öte yandan İsrail, Körfez Krizini de bahane ederek Filistin'de faaliyet gösteren Müslüman Kardeşler cemaatini daha da yalnızlaştırma politikası izlemek istiyor. Katar'ın yalnızlaştırılması ve ambargo uygulamasıyla desteği büyük oranda kesilen Müslüman Kardeşler, olası bir İsrail-Suudi Arabistan ortaklığında tamamen yalnızlaştırılacak.
 
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN YEŞİL IŞIK
 
İsrail'in Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile olan bu yakınlaşmasının yeşil ışığı geçtiğimiz aylarda verilmişti.
Wall Street Journal'ın haberine göre Körfez ülkeleri Mayıs ayında, Netanyahu hükümetine şartların sağlanması durumunda ilişkilerin başlayabileceğini söylemişti.
 
Körfez ülkeleri İsrail'in işgal politikasını durdurmasını ve Gazze Şeridi'nin ablukasının kaldırılmasını şart koşmuştu.
 
"İSRAİL İÇİN FIRSAT"
 
Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ise Körfez Krizi başladıktan sonra İsrail ve Körfez ülkeleri arasında bir fırsatın doğduğunu belirtmişti.
 
İSRAİL'DEN RİYAD'A UÇUŞLAR
 
İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki bir diğer yakınlaşma ise Hac ibadeti için doğrudan uçuşların gerçekleşmesi için görüşmelerin başlamasıyla oldu.
 
Diplomatik ilişkilerin kesilmesiyle iki ülke arasında doğrudan uçuşlar gerçekleşmiyor.
 
Ancak geçtiğimiz günlerde İsrail vatandaşı Filistinlilerin Hac ibadeti için doğrudan Suudi Arabistan'a gidebilmeleri için gerekli görüşmeler yapılmaya başlandı.
 
"UMARIM BİR GÜN BİR İSRAİL BAŞBAKANI DOĞRUDAN RİYAD'A UÇABİLİR"
 
ABD Başkanı Trump ilk yurt dışı ziyretini Suudi Arabistan'a gerçekleştireceğini sonrasında ise İsrail'e uçacağını belirtmişti.
 
Riyad ziyaretinden sonra doğrudan İsrail'e uçan Trump'ın bu uçuşu İsrail ve Suud arasında gerçekleşen doğrudan ilk uçuştu.
 
Başkan Trump'ı Tel Aviv'de karşılayan Netanyahu, karşılama töreni esnasında, "Umarım bir gün bir İsrail başbakanı doğrudan Riyad'a uçabilir" demişt.