4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

İtalya’da siyasi kriz ve bankacılık krizi! Erken seçim tartışması başladı

Renzi'nin istifa kararı, EURO'nun dolar karşısında değer kaybetmesine yol açtı. Ayrıca, Avrupa Birliği karşıtlarının iktidara gelmesi ihtimalini güçlendirdi. Bu ihtimal gerçekleşirse, İtalya’nın EURO bölgesinde kalması referanduma götürülebilir.

6 Aralık 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:

İtalya’daki kritik anayasa referandumu yapıldı.  Sandıktan "hayır" çıkması üzerine, başbakan Matteo Renzi istifa edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ise Renzi'den istifasını bütçenin parlamentoda onaylanması sonrasına bırakmasını istedi.

Erken seçim tartışması başladı

Anayasa referandumu, parlamentonun üst kanadı Senato’nun yetkilerini kısıtlamayı amaçlıyordu. Ayrıca yerel yönetimlerde bazı yetki kısıtlamaları içeriyordu. İtalyanlar, yüzde 60 oy oranıyla değişikliğe "hayır" dedi.

Referandumundan ağır yenilgiyle çıkan ve istifa edeceğini açıklayan başbakan Renzi, cumhurbaşkanı Mattarella tarafından kabul edildi. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı Mattarella'nın başbakan Renzi'den, parlamento çalışmalarında aksaklıklar ve riskler olmaması için bütçe onaylanana kadar istifasını ertelemesini istediği bildirildi. 

 

 

 

Renzi'nin istifa kararı, EURO'nun dolar karşısında değer kaybetmesine yol açtı.

Ayrıca, Avrupa Birliği karşıtlarının iktidara gelmesi ihtimalini güçlendirdi.

Bu ihtimal gerçekleşirse, İtalya’nın EURO bölgesinde kalması referanduma götürülebilir. Cumhurbaşkanı’nın, erken seçim yerine bir ara formülle yeni hükümet kurulmasını sağlaması bekleniyor.