26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Macron işkenceyi kabul etti 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Maurice Audin isimli Cezayir işgali karşıtı matematikçinin 1957’de işkenceyle öldürüldüğünü kabul etti ve kayıplar için arşivlerin açılacağını duyurdu.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Macron işkenceyi kabul etti 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’de Fransız sömürgeciliğine karşı başlatılan mücadeleye destek veren Maurice Audin isimli işgal karşıtı matematikçinin, 1957’de Fransız ordusu tarafından tutuklanıp işkenceyle öldürülmesi olayında sorumluluğunu kabul ettiğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’den yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı (Macron), Cezayir Savaşı sırasında kaybolanlara dair tüm devlet arşivlerinin serbestçe incelenebilmesini ve bu amaçla gizliliği kaldıracak genel düzenlemenin yapılmasını temenni eder” ifadelerine yer verilerek, kayıplarla ilgili gerçeklerin aydınlığa çıkarılmasında katkıda bulunacak herkesi işbirliğine davet ettiği kaydedildi. 

SÖMÜRGE SEMBOLÜ 

Fransız basın da, Macron’un 87 yaşında olan Audin’in eşi Josette Audin’i ziyaret ettiği bilgisini paylaştı. Audin’in “kaybolma” vakası, Fransız ordusunun Cezayir’de işlediği suçların bir sembol davası olarak değerlendiriliyordu.