16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Mısır iç savaşa doğru

Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi’nin önceki günkü uyarısının ardından, Pazartesi günü muhtıra vermesi iç savaşa yol açabilir.

Analiz/ Nuh Yılmaz2 Temmuz 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mısır iç savaşa doğru

Mısır’ın demokratik seçimle iktidara gelmiş Müslüman Kardeşler kökenli başkanı Muhammed Mursi’nin 48 saat içinde istifa ederek erken seçime gitmesini isteyen Sisi, aksi halde darbe yapılacağı uyarısında bulundu. Polis, Yargı ve Asker’in Mübarek çizgisinde olduğu Mısır’da, Mursi’nin önünde çok fazla seçenek bulunmuyor. Mursi istifa etmezse iç savaş çıkma ihtimali giderek artacak. İstifa etmesi halinde ise devam eden süreç üzerinde hiç bir etkisi olmayacak. Olayların devamında Müslüman Kardeşlerin yasadışı ilan edilerek, bürolarının kapatılması ve üyelerinin cezalandırılması ise Tahrir’den yükselen talepler arasında. Tüm bunlar gerçekleşmez de istifa normal seyrinde giderse, Mısır’da halen açık olan üst meclis Şura Konseyi’nin sözcüsü durumundaki yine Müslüman Kardeşler kökenli Ahmet Fehmi geçici hükümetin başbakanı olacak ve ülke yıl sonunda parlamento seçimlerine gidecek. Ancak bu noktadan sonra Mısır’da normal siyasi süreçlerin işlemesi neredeyse imkansız. Mısır siyasi sisteminde başkanın istifasını isteme yetkisi ancak Parlamento’ya ait. Ancak Parlamento daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldığından, halen Mursi’nin istifasını isteyecek bir makam bulunmuyor. Bu nedenle de Mursi’yi istifaya zorlamak isteyenler meydanları tercih ettiler. Halen muhalefeti temsil eden tek bir yapı bulunmaması ise çözümü imkansız hale getiriyor. Zira Mursi pazarlık yapmak istese dahi ne istediğini kabul edecek ne de kitleleri yönetecek bir merci bulunmuyor. Bu nedenle Mursi’nin eli kolu bağlanmış durumda.

 Tahrir İttifakı

Tahrir’de bulunanların başını Mübarek Yönetimi’nin kalıntıları ve eski rejimin temsilcileri çekiyor. Bunun dışında liberaller, Hristiyanlar, sol, sosyalistler, polis ve asker Tahrir’i oluşturan kitle. Şu anda Mısır’da bir darbeyi isteyen dış güçler ise başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere, İran, Suriye, İsrail’den oluşan ittifak. Farklı çıkarları ve gerekçeleri olsa da tüm bu ülkeler Mursi’nin acilen görevden uzaklaştırılması için uğraşıyor. Mursi’nin görevde kalmasını isteyenler ise Türkiye, ABD, Katar ve Tunus olarak görülüyor. Ancak Mursi’nin ülke bürokrasisi üzerindeki etkisinin neredeyse sıfır olması, üstüne ekonominin çok kötü durumda olması direnmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

 Ne olacak?

Mısır’da Mursi’nin gitmesi durumunda muhtemelen ekonomi açısından bir şey değişmeyecek. Ancak sıkıyönetim uygulanmalarının geri gelmesi en azından Müslüman Kardeşler ve diğer İslamcı grupların yasaklanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Ancak her hâlükârda Mursi’nin ve Müslüman Kardeşler’in direnme ihtimali iç savaşı en önemli seçeneklerden biri haline getiriyor. İç savaş olmasa dahi Mısır’ın bu darbeden sonra kendine gelmesi oldukça zaman alacak.