11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Muhaliflerden Halep’e büyük operasyon

Rusya ve İran destekli Esad rejiminin kuşatması altında bulunan Halep’i kurtarmak için, muhalifler birleşerek operasyon başlattı. İlk günde güneyden ilerleme kaydeden muhalifler, harekata ‘en büyük operasyon’ diyor.

29 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Muhaliflerden Halep’e büyük operasyon

Suriye’nin Halep ilinde ‘Fetih Ordusu’ çatısı altında toplanan muhalif gruplar, kent merkezindeki rejim kuşatmasını kırmak için büyük bir operasyon başlattı. Muhalif grupların koordinatörlüğünü yapan Abdumun’im Ezzin, operasyonla ilgili, “Katılan savaşçıların sayısı ve donanımı açısından, Halep’e yönelik en büyük operasyon” ifadelerini kullandı.

SAVUNMA HATTI KIRILDI

Daha ilk saatlerde Dahiyyet el Esad semti çevresindeki karton ve taş kırma fabrikası rejimin elinden alınarak da ilk savunma hattı kırıldı.

Muhalifler dün sabah, haftalar süren bir hazırlığın ardından Rejim-Rusya ve İran destekli Şii milislerin kuşatma altında tuttuğu ve 250 binden fazla sivilin yaşadığı Halep’e yönelik kuşatmayı kırmak için harekât başlattı. İlk olarak, Esad kontrolünde olan Neirab havaalanını operasyon kapsamında Grad ve fil füzeleri ile vuran muhalifler, Akademi Esad ve Halep-Sam karayolunda saldırıya geçti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bu ilk saldırılarda 15 rejim milisinin öldüğünü belirtti.

Dahiyet el Esad bölgesi ve 1070 konut bölgesi ilk gün rejim güçlerinden temizlendi. Ecnadü’ş Şam grubu, Halep’in batısındaki El Esad bölgesindeki çatışmalarda Irak destekli Hareketü’n Nücaba grubundan en az 10 militanın da esir alındığını açıkladı.

RUSYA REJİMİ VURDU

Öte yandan Hizbullah saha komutanlarından Haj Kinan çatışmalarda öldürüldü. Rus jetleri de Cemayet El Zahra’da yanlışlıkla rejim güçlerini vurdu. Muhalifler operasyonu gün boyu hem güney, hem batı hem de kuşatma altındaki alanlardan sürdürdü.

Çocuklardan harekata lastik yakarak destek

Halep’in merkezindeki camilerden büyük operasyonun başladığı duyurulduktan sonra, muhaliflere yönelik Rus ve rejim hava saldırılarını engellemek için, çocuklar kuşatma altındaki bölgelerde lastik yaktı. Yanan lastiklerden çıkan duman, uçakların görüşünü zorlaştırarak üç taraftan süren harekâtı hızlandırdı. Öte yandan büyük operasyonu siviller de kutladı. Gün boyu Halep’te araç konvoyları vardı.

Putin uçakları kaldırmadı

Kremlin’den, Putin’in Rus birliklerinin Halep’te muhaliflere yönelik operasyonlara yeniden başlamasını kabul etmediği duyuruldu. Sözcü Dmitriy Peskov, “Halep’teki hava operasyonlarının sürmesi için Başkomutan Putin’den izin istedik ancak kendisi uygun bulmuyor. Putin, ABD’li partnerlerimize ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırma sözü ile yükümlülüğünü yerine getirmeye fırsat vermek amacıyla insani molanın uzatılabileceğini belirtiyor” dedi.