26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Nijerya'da Boko Haram davasında 60 yıl hapis cezası

Nijerya'da terör örgütü Boko Haram'ın elebaşlarından Abba Umar, 60 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

AA14 Şubat 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Nijerya'da Boko Haram davasında 60 yıl hapis cezası

Nijerya Adalet Bakanlığı Sözcüsü Saliu Isah, yaptığı açıklamada, Boko Haram'ın elebaşlarından 22 yaşındaki Umar'ın 2014 yılında Gombe eyaletindeki bir okula düzenlenen bombalı saldırı girişimi sırasında yakalandığını hatırlattı.

Isah, Nijerya Federal Yüksek Mahkemesinin, bir okulda bomba atmaya çalışma, terör eylemine katılma, mühimmat bulundurma ve terör eğitimine katılma suçlarından Umar'a 60 yıl hapis cezası verdiğini kaydetti.

Sözcü Isah, Umar'ın hükümetin düzenlediği rehabilitasyon ve topluma kazandırma programına alınacağını ifade etti.

Öte yandan ülkenin kuzeydoğusundaki Borno ve Yobe eyaletlerinde terör eylemleri ile sivil ve askerlere yönelik bombalı saldırı suçlamasıyla yargılanan örgüt üyesi Muhammed Hüseyin ise 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Boko Haram örgütü üyesi olduğu şüphesiyle gözaltına alınan bin kişinin yargılanmasına pazartesi günü başlandı. Nijerya Federal Yüksek Mahkemesi, dün Chilbok kızlarını kaçıran Boko Haram üyelerinden Haruna Yahaya'ya 15 yıl hapis cezası vermişti.

Nijerya'da 2000'li yılların başından bu yana varlık gösteren Boko Haram örgütü, liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başlamıştı. Terör örgütünün saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kalmıştı.