26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

David Petraeus: PYD PKK’nın Suriyeli kuzeni

CIA’in eski Başkanı olan ve Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak ataması beklenen David Petraeus, Münih’te gerçekleşen Türkiye konulu bir toplantıda terör örgütü PYD’yi PKK’nın kuzeni olarak niteledi ve Rakka için Ankara’nın çok somut öneriler sunduğunu belirtti.

19 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:

ABD’de yeni Başkan Donald Trump’ın Michael Flynn yerine Ulusal Güvenlik Danışmanı olması beklenen CIA eski Başkanı David Petraeus, terör örgütü PYD’yi PKK’nın ‘kuzeni’ olarak nitelendirdi. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Mercator Vakfı ve Türkiye 2023 Üçlü Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Bölgesindeki Rolü“ başlıklı toplantıda konuşan Petraeus, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da ‘Türkiye’nin 11 Eylül’ü ifadelerini kullandı ve ABD ile Türkiye’nin ilişkilerinin zamanla daha iyi olacağına inandığını söyledi.

GERİLİM SURİYE

Türkiye’den Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı toplantıda eski CIA Direktörü, Ankara ile Washington arasındaki itilafın Suriye sorunu ve kırmızıçizgilerin aslında kırmızıçizgi olmadığının anlaşılması ile başladığını aktardı. Petraeus, iki ülke arasındaki ihtilafa karşın Türk - ABD ilişkilerinde iyileşme belirtileri olduğunu işaret ederek, “Türkiye Suriye sorunu ile ilgili çok somut öneriler sundu, bu önerilerin çok ciddiye alındığını düşünüyorum” dedi. PYD’yi ABD’nin terör örgütü olarak tanıdığı PKK’nın ‘kuzeni’ olarak nitelendiren David Patraeus, “Bu gerilimin diğer bir sebebi” diye konuştu.  

‘Rusya’nın önemini Obama pasifliği artırdı’

Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Bölgesindeki Rolü“ başlıklı toplantıda yer alan isimlerden olan Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Suriye’de özellikle 2012 ile 2013’te Obama yönetiminin ve Batı ittifakının ‘kırmızıçizgileri’ unutup müdahale etmemesinden kaynaklanan boşluğu Moskova yönetiminin çok iyi doldurduğunu belirtti ve bu sayede Rusya’nın önemli bir aktör konumuna yükseldiğini söyledi. PYD’nin Suriyeli Kürtlerin temsilcisi değil, emirleri PKK’dan alan bir terör örgütü olduğunu vurgulayan Işık, terör örgütleri arasında ayrım yapmanın ve bir terör örgütünü başka bir terör örgütü ile ortadan kaldırmaya çalışmanın hata olacağını anlattı. 

Bakan, ABD ile ilişiler gerilse de kopmadı ifadelerini kullandı ve ‘Rakka’da süpürme operasyonunu Rakkalılarla yapalım, bu konuda Türkiye’nin tecrübesi var’ dedi. Işık, son olarak, Türkiye’nin terör örgütleri ile mücadelesinde Avrupalı ve ABD’li dostlarından anlayış beklediğini aktardı.