26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Riyad-Tahran hattında Ahvaz savaşı

İran’ın Ahvaz kentini kana bulayan terör saldırısı Tahran ile Riyad’ı karşı karşıya getirdi. İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, terör eyleminde Suudilerin parmağı olduğunu söyledi. 

25 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Riyad-Tahran hattında Ahvaz savaşı

İran’ın Ahvaz kentinde askeri geçit töreni sırasında düzenlenen 25 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı Tahran ile Riyad’ı çatışmanın eşiğine getirdi. İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Ahvaz kentindeki saldırıyı gerçekleştirenlerin ‘ellerinin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) cebinde olduğunu’ söyledi. Hamaney’in resmi sitesinde yayınlanan haberde İranlı liderin “Bu korkakça eylem Suriye ve Irak’ta sıkıştıklarında ve yardıma ihtiyaç duyduklarında ABD tarafından kurtarılan kişilerin işidir. Bunların eli Suudi Arabistan ve BAE’nin cebindedir” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi. 

BİN SELMAN’DAN EGEMENLİK VURGUSU 

Suudi Arabistan ise Hamaney’in suçlamalarına yanıt vermekte gecikmedi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin kuruluş yıldönümü için yayınladığı mesajda Tahran’ın kullandığı dili eleştirdi. Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Bin Selman “Hiç kimsenin ülkemizin egemenliğine saldırmasına ve güvenliğini ihlal etmesine izin vermeyeceğiz” ifadeleriyle tehditlere boyun eğmeyecekleri mesajı verdi. Öte yandan, İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, Ahvaz kentindeki silahlı saldırının birçok failinin yakalandığını duyurdu. Arap yoğunluklu kentte gerçekleşen saldırıyı hem ayrılıkçı Araplar hem de DEAŞ üstlenmişti.