4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Rus ruletinde ilk kurban Mike Flynn

Kremlin’le iyi geçineceği sinyalini veren ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Moskova dostluğu’ pahalıya mal oldu. Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn, Rusya’nın Washington Büyükelçisi’yle yaptığı telefon görüşmeleri nedeniyle istifa etti.

15 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Rus ruletinde ilk kurban Mike Flynn

Beyaz Saray’da resmen göreve geldiğinden bu yana özellikle terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ortak çalışma yürütmek istediğini söyleyen Başkan Donald Trump, henüz bir ayı doldurmadan istifa depremi yaşadı. Teamüllere aykırı olarak göreve resmen başlamadan Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı telefon görüşmeleri haftalardır sorgulanan ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’i bu konuda yanlış bilgilendirdiği iddia edilen Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Korgeneral Flynn, istifa mektubu yazarak koltuğuna veda etti. 

EKSİK BİLGİ İTİRAFI 

Danışman olarak 24 günü geride bırakan Flynn, mektubunda Aralık ayının sonunda Rusya Büyükelçisi’yle yaptığı ve ABD’nin Moskova yönetimine uyguladığı ambargo konusunu da ele aldığı telefon konuşması konusunda Başkan Yardımcısı Mike Pence’e ‘eksik bilgi’ verdiğini itiraf etti. Pence’i ‘farkında olmayarak’ yanılttığını vurgulayan Flynn, Başkan Trump ve yardımcısından özür dilediğini ifade etti. Amerikan halkına hizmet etmekten onur duyduğunun altını çizen emekli Korgeneral, istifa mektubunu “Başkan Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve onların topladığı diğer muhteşem ekiple bu yönetim ABD tarihinde en büyük yönetim olarak anılacaktır” sözleriyle sonlandırdı.

‘ABD’NİN İÇ MESELESİ’ 

İstifa, Trump yönetiminin Flynn’e destek konusunda birbiriyle çelişen açıklamaları ve Adalet Bakanlığı›nın Flynn’nin Amerikan gizli servisleri tarafından dinlendiği ve Moskova’nın şantajına maruz kalabileceği uyarısının ortaya çıkmasının ardından geldi. Konu hakkında Moskova cephesinden ilk açıklamayı Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev yaptı. Rus fobisinin Trump yönetimine de bulaştığını belirten Kosaçev, “Ya Trump köşeye sıkıştırıldı ya da yönetime Rusya karşıtı duygular bulaştı» yorumunda bulundu. Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifa etmesine ilişkin olarak, “Bu, Amerikalıların iç meselesi, bizi ilgilendirmiyor” ifadelerini kullandı.   

Flynn, Trump yönetiminin Savunma Bakanı Mattis’le birlikte uluslararası politikalarının yönlendiricisi olarak görülüyordu.

Türkiye için kritik bir isimdi

ABD Başkanı Trump’ın kampanya sürecinden bu yana yakın danışma ekibinde yer alan Mike Flynn, Türkiye açısından önemliydi. Emekli Korgeneral Flynn, 8 Kasım’da ABD Kongresi’nin yayın organı Hill’de yazdığı makalesinde, FETÖ elebaşının Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Flynn, yazısında,“11 Eylül’den sonra Usame bin Ladin’in Türkiye’de güzel bir köyde yaşadığını ve aynı anda Türk vergi mükelleflerinin vergileriyle fonlanan 160 okulu işlettiğini öğrenseydik ne yapardık?” ifadelerini kullanmıştı.