26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Rus üslerinin koordinatları Pentagon’dan

Rusya lideri Putin’in ülkesinin Suriye’deki üslerine İHA’lı saldırıyı ‘provokasyon’ olarak nitelendirmesi, tüm okları yeniden olay günü bölgede keşif yapan ABD uçağına çekti. Rus basını ancak hava sahasına hâkim ülkelerin İHA’lara doğru koordinatları girebileceğini bildirdi.

13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Rus üslerinin koordinatları Pentagon’dan

Suriye’de Hmeymim ile Tartus üslerine 6 Ocak gecesi 13 silahlı insansız hava aracıyla (İHA) gerçekleştirilen saldırı girişimini İdlib’deki hava saldırılarına bahane olarak gösteren Moskova yönetimi, Savunma Bakanlığı ve Rus Genelkurmayı’nın analizleri ışığında saldırıda Pentagon’un olası rolüne odaklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üslere yönelik saldırı girişimini ‘provokasyon’ olarak tanımlayıp arkasındaki ülkeyi bildiklerini belirterek “Ne Türk askerleri ne de Türk yönetiminin hiçbir bağlantısı yok” ifadelerini kullanması sonrası Rus medyası İHA’lara girilen koordinatların bölgede savaş uçağı olan bir ülke tarafından verilebileceğine dikkat çekti. 

Rus televizyonu 1’nci Kanal’ın haberine göre, Savunma Bakanlığı yetkilileri Hmeymim ve Tartus’a saldıran İHA’ların uzaktan kumanda edilmediğini belirtti ve ‘araçlara nereyi vuracaklarına dair koordinatların önceden girildiğini’ ifade etti. 

KEŞİF UÇAĞININ ŞÜPHELİ ROTASI

Otomatik programlamaya dikkat çeken yetkililer, ‘Hmeymim üssündeki yapılanmanın son halinin ancak Suriye hava sahasında düzenli uçuşlar gerçekleştirenler tarafından bilinebileceğine’ işaret etti. Saldırı girişimi sonrası Rus yetkililerin ABD’ye ait hava araçlarının bölgede keşif yaptığı iddiasını değerlendiren The Drive sitesi ise tüm okların Pentagon üzerinde yoğunlaştığını yazdı. Drive’a konuşan savunma stratejileri uzmanları, İHA saldırısı başladığında bölge üzerinde P-8A Poseidon tipi bir Amerikan keşif uçağının gezdiği bilgisini doğruladı. 

Öte yandan, Moskova merkezli TASS haber ajansı, Rus yetkililerin resmi söylemlerinden farklı bir senaryoya işaret etti. Rus Genelkurmayı’nın Tartus’a saldırının bot üzerine yerleştirilen İHA’lar aracılığıyla gerçekleştiği ihtimalini değerlendirdiğini aktaran TASS, bu tip bir taktiğin Yemen’de Tahran destekli Husiler tarafından kullanıldığını kaydetti. 

İDLİB DEĞİL LAZKİYE’DEN

Botlara monte edilmiş İHA’larla üslerin hedef alındığı iddiasının kuvvetlendiren bir açıklama da Suriyeli muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) geldi. AP’ye bilgi veren SOHR yetkilileri saldırı girişiminin İdlib’den değil, üslerin bulunduğu Lazkiye’deki grupların işi olabileceğine işaret etti.

İHA DEPOSUNA OPERASYON

Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Aralık’ta Hmeymim hava üssüne havan topu saldırısı düzenleyen muhaliflerin öldürüldüğünü duyurdu. Bakanlık İdlib’de teröristlere ait İHA deposunun imha edildiğini belirtti.