20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Rusya'dan ABD'ye: Gel beraber işgal edelim

TSK'nın Sincar ve Karaçok'a hava harekatına ABD ve Rusya ortak tepki verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD ile Suriye'de 'tam işbirliğine hazırız' açıklaması yaptı. Lavrov'un işbirliği çağrısı Washington ile Moskova'nın Suriye'yi bölüşme ve ülkede PKK devleti kurma girişimi olarak yorumlandı.

30 Nisan 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Rusya'dan ABD'ye: Gel beraber işgal edelim

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya yönelik Irak’ın Sincar, Suriye’nin Karaçok bölgesinde düzenlediği hava harekatında 100’den fazla terörisin etkisiz hale getirilmesinin ardından Moskova, Washington’a “Suriye’de tam işbirliği” önerdi. Ürdünlü mevkidaşı Eyman el Safadi ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de ABD ile işbirliği için tamamen hazır olduklarını duyurdu. Rusya, Suriye’deki iç savaşta Esed rejimine askeri destek verirken yapılan bu açıklama, Washington’a Suriye’yi bölüşme ve PKK devleti kurma mesajı olarak yorumlandı. ABD ve Rus askeri birlikleri geçtiğimiz mart başında Suriye’nin Münbiç kentinde birlikte devriye gezerken görüntülenmişti. İngiliz Times gazetesi, bu gelişmeyi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana süper güçlerin savaş alanında yaptığı en yakın işbirliği olarak sunmuştu.

İÇ SAVAŞTA İŞBÖLÜMÜ!

İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Esed rejiminin en büyük destekçisi Rusya, 2015’te askeri operasyonlara girişmiş ve rejimin alanını genişletmesinde başrol oynamıştı. Muhaliflerin yanında yer alan ABD ise, bir süre sonra sahadan çekildi. Ancak geçen yıldan bu yana terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye destek veriyor. Donald Trump yönetimi de halen Obama döneminin ikiyüzlü Suriye politikalarını sürdürüyor.

PYD ARMALI ASKERLER

ABD, PYD’yi silahlandırmaya devam etmesinin yanısıra ABD askerleri geçtiğimiz mart ayında terör örgütü PKK/PYD armasıyla görüntülendi. Ardından Münbiç’teki Rus askerleri de terör örgütüyle bağlantılı SDG armasıyla fotoğraflandı. Türkiye’nin PKK/PYD konusundaki hassasiyetini net bir şekilde ifade etmesine rağmen ABD ve Rusya, PYD ile hareket etmekten kaçınmadı.

TSK HAREKATINA TEPKİ

Moskova ve Washington, Sincar ve Karaçok’taki PKK mevzilerine yönelik TSK’nın yürüttüğü hava harekâtına da ortak tepki gösterdi. Ciddi endişe içinde olduklarını açıklayan Rus Dışişleri harekât için ‘kabul edilemez’ ifadesini kullanırken, ABD yönetimi, Türkiye’nin PKK ve Suriye uzantısı PYD’ye karşı düzenlediği hava harekatında “koordinasyon sorunu yaşandığını” öne sürerek operasyonlardan kaygı duyulduğunu açıkladı. (Yeni Şafak)