16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Sana bir hafta süre Yankee

Kuzey Koreli bir general ABD’ye bir hafta süre verdiklerini, Washington tatbikatlara son venmezse Kim’in emriyle Guam’daki üsleri vuracaklarını söyledi. Japonya ve Güney Kore savunma için hazır olduklarını belirtirken, Pentagon ise ‘önleyici saldırı’ üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

11 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sana bir hafta süre Yankee

Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginlik karşılıklı tehditlerin ve gözdağların havada uçuştuğu tehlikeli bir evreye geldi. BMGK’nın yaptırımları sonrası Washington’ın Pasifik’te yer alan Guam adasındaki askeri üslerini vurmakla tehdit eden Pyongyang yönetimi, dün de ABD’ye bir hafta mühlet verdiğini ve liderleri Kim Jong-Un’un onayı olduğu takdirde harekete geçeceklerini bildirdi. Gelişme üzerine Japonya ve Güney Kore, Kim Jong-Un’a yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti. Tepkiler öncesinde de ABD Savunma Bakanı James Mattis, “Kuzey Kore, rejimini ve insanlarını yıkıma götürecek davranışları bırakmalıdır” diye konuşmuştu.

KİM’DEN EMİR  BEKLENİYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın Pyongyang’a yönelik “Dünyanın daha önce hiç görmediği gazapla karşı karşıya kalacaklar” tehdidine yanıt gecikmedi. Kuzey Kore’nin roket komuta biriminin başında bulunan General Kim Rak Gyom, ülkenin resmi ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada ağustos ayı ortasında Guam’a 30-40 kilometre uzaklıkta denize düşmesi öngörülen orta menzilli füze denemelerini içeren harekât planını devreye sokabileceklerini söyledi. Harekete geçmek için Kim Jong-Un’un emrini beklediklerini belirten Gyom, söz konusu operasyonun ABD’nin Kore yarımadasında zıvanadan çıkmış eylem ve tatbikatlarının dizginlenmesi için etkili bir yöntem olabileceğini söyledi. Trump’ı kastederek “Böylesine çıldırmış bir adamla aklıselim diyalog mümkün değil” diyen Gyom, Washington’a karşı sadece mutlak gücün işe yarayabileceğini kaydetti.

TOKYO VE SEUL SAVUNMAYA HAZIR

Kuzey Kore’nin son tehdidi karşısında açıklama yapan Tokyo yönetimi füzelerin kendi toprakları üzerinden geçmesi halinde bunları vurabileceğini açıkladı. Japon Savunma Bakanı İtsunori Onodera, “Japonya sürekli herhangi bir olasılığa karşı kendini hazır tutuyor” dedi. Güney Kore ordusu da ABD ile birlikte hareket etmeye hazır olduklarını duyurdu. Kore Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Roh Jae-cheon, Kuzey Kore’nin Guam sularına füze fırlatması halinde Washington ve Seul’den ‘acımasız ve güçlü’ bir yanıt alacağını söyledi. Pyongyang’ın müttefiki Pekin ise tarafları itidale davet etti.

PENTAGON’DAN ÖNLEYİCİ SALDIRI

Öte yandan, ABD’de NBC’ye bilgi veren Pentagon’dan kaynaklar, Beyaz Saray’ın Pyongyang’a ‘önleyici saldırı planı’ hakkında bilgi verdi. Üst düzey askeri yetkililerden biri, harekat için nükleer silah taşıma kapasitesine sahip olmayan B-1B uçaklarının seçildiğini belirtirken, bunun ‘durumu daha da kızıştırmama’ anlamı taşıdığını ifade etti. NBC’ye konuşan iki ABD’li yetkili ise B-1B’in seçenekler arasında olduğunu ancak saldırının havadan, karadan, denizden ya da siber saldırı şeklinde de gelebileceğini söyledi.

THAAD Guam’ı savunamayacak

Pyongyang ile Washington arasındaki askeri gerilim, ABD’nin bölgedeki askeri gücünü tartışmalı hale getirdi. ABCNews kanalında bir programa katılan emekli asker ve askeri uzman Stephen Ganyard, Pentagon’un Asya’daki silahlarının Guam’ı korumaya yetmeyeceğini söyledi. Washington’ın Guam’ı savunmakta aksilik yaşayabileceğini belirten Ganyard, “Bölgede bulunan THAAD hiçbir zaman yüzde 100 başarıyla test edilmedi. Çalışıp çalışılmadığı bilinmiyor. Pyongyang da bunun farkında” dedi.

Kuzey Koreliler’den Kim’e destek mitingi

Nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle ABD’nin tehditlerine maruz akalan Kuzey Kore’de, Birleşmiş Milletler yaptırımlarını ret ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a destek amacıyla devasa bir gösteri yapıldı. Başkent Pyongyang’da önceki gün on binlerce Koreli bir araya geldi. Kim Il-sung Meydanı’nda toplanan kalabalığa balkondan seslenen Kuzey Kore Siyasi Büro üyesi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Ki Nam “ABD ve müttefikleri bizim kıtalararası füze (ICBM) denememizi eleştirirken, Birleşmiş Milletler’in yönetimini ele geçirerek yine yaptırımlar uydurdu” dedi.