20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Seçime müdahale iddiası saçmalık

ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Helsinki’de bir araya geldi. ABD’deki seçimlere müdahale iddialarını Putin ‘saçmalık’ olarak nitelerken, Trump ise “Seçimlerde kara bulut yok, Hillary’yi kolayca yendim” dedi.

17 Temmuz 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Seçime müdahale iddiası saçmalık

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan, Putin’in geç gelmesi nedeniyle 1 saat gecikmeli başlayan zirve, yaklaşık 4 saat sürdü.  İki saatten fazla süren Trump ve Putin’in baş başa yaptığı görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi. Trump, bu sırada gazetecilere  görüşmeyi “iyi bir başlangıç” olarak niteledi.    

KINAMADI  

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Trump, yapıcı diyaloğun hem ABD ve Rusya hem de dünya için iyi önemli olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar kötü durumda olduğunu dile getiren Trump, “Bunun birkaç saattir değiştiğini düşünüyorum” dedi.  İleride Putin ile daha sık görüleceklerini söyleyen Trump, görüşmede Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin iddiaların gündeme geldiğini belirtse de Moskova’yı bundan dolayı kınamaktan kaçındı.  Seçime müdahale iddialarına ilişkin  soruşturmayı ABD için “felaket” olarak tanımlayan Trump, bunun aynı zamanda iki ülkeyi birbirinden uzak tuttuğunu söyledi. Trump, “Hillary Clinton’ı kolayca yendim ve o yüzden Başkanım” diye konuştu.Israrlı sorulara rağmen bu konuda Rusya’yı kınamaktan kaçınan Trump,  Suriye konusuna da değindi

İSRAİL’E DESTEK

Trump, İsrail ile ilgili olarak da “Başkan Putin de İsrail’e yardım ediyor. Onlar da Suriye konusunda İsrail’in güvenliğini ilgilendiren belli şeyler yapmak istiyor” diye konuştu.  İsrail için güvenlik oluşturulmasının hem kendisi hem de Putin’in görmek istediği bir şey olduğunu söyleyen Trump, Suriye konusunda etkili bir iş birliği yapmak için gerekli imkanların bulunduğunu belirtti.

PUTİN REDDETTİ

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ederek Trump’ın seçimleri kazandırdığı iddialarının hatırlatılması üzerine Putin, “ABD seçimlerine müdahale ettiğimiz iddiası saçmalık” cevabını vererek, ABD’nin de Rusya’nın da demokratik ülkeler olduğunu hatırlattı. Trump da “Seçimlerde kara bulut yok, Hillary’yi kolayca yendim” diyerek FBI’ın gerçekleştirdiği soruşturmada hiçbir şey bulunamadığını hatırlattı.

Trump için AB ‘düşman’

ABD Başkanı Donald Trump, AB’nin, ’ticaret alanında ABD’ye yaptıkları açısından’ ülkenin düşmanlarından biri olduğunu söyledi. CBS televizyonuna röportaj veren Trump, küresel olarak ABD’nin en büyük düşmanının kim olduğunun sorusuna “Ticarette bize yaptıklarına bakarsak, Avrupa Birliği bir düşman. Şimdi siz düşman denilince AB’yi düşünmezsiniz fakat onlar düşman” yanıtını verdi. Brüksel ise yanıt vermekte gecikmedi. Basın toplantısında konuşan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Ben bir gazeteci olsaydım, ABD Başkanı’na kimi dost olarak gördüğünü sorardım” diye konuştu.

SURİYE’DE ORTAK ÇALIŞMA ÇALIŞMA KARARI ALDILAR

Suriye’deki iç savaşa değinen Putin, “Suriye’de barış için ilk defa ortak çalışma kararı aldık. Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki mültecilere de yardım etmek için Avrupa Birliği ile ortak çalışmalar başlatacağız” diye konuştu.   Basın mensuplarının Rusya’nın Kırım’ı işgali hakkında soru sorması üzerine söz alan Trump bu konuda fikirlerinin değişmediğini ve Rusya’nın Kırım’ı işgal etmelerini tanımadıklarını söyledi. Bunun üzerine söz alan Vladimir Putin, “Kırım konusunda ABD hala işgal diyor ama öyle değil. Biz Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuk kurallarına uyarak referandum gerçekleştirdik” yorumunda bulundu

Rus Dışişleri ABD Başkanı’na katılıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Helsinki’deki tarihi zirve öncesi attığı tweet, Rus Dışişleri’nin ilgisini çekti. Bakanlığın resmi Twitter hesabı, Trump’ın “ABD’nin yıllardır süren ahmaklığı Rusya ile ilişkiler hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştı” ifadelerinin yer aldığı mesajını paylaşarak “Katılıyoruz” yorumunda bulundu.